Minden napra egy film

Minden napra egy film

Másodállás

2018. április 17. - BBerni86

Bérgyilkosos, vidéki, boldogulós.

Jacques soha nem volt nagy vagy sikerember, de boldog tudott lenni. Volt egy állása a gyárban, meg egy barátnője otthon. A gyárat azonban bezárták, a férfi elvesztette az állását, és idővel a barátnője is lelépett. Már annyira kétségbe van esve egy idő után, hogy elfogadja a helyi gengsztervezér megbízását: végezzen a feleségével, aki meg merte csalni! Pont ekkor kap egy benzinkúti állást is, de visszakozni nem mer. Szavatartó ember – ha megígérte, hogy végez a nővel, meg is fogja tenni! Döbbenten fedezi fel, hogy valamiben mégiscsak jó. Az ölésben. Míg a benzinkúton is dolgozgat, kezd beleszerelmesedni egy csinos rendőrnőbe, és a maffia megbízásait is sorra teljesíti a maga sajátos, gyakran véletlen módszereivel.letoltes_8.jpg

Nem titok, hogy szeretem a francia filmeket. Szeretem a komédiáikat, a franciás romantikus filmeket, egy-egy drámát. A Másodállás tulajdonképpen egy akció komédia, amit egy ideje tologattam magam előtt. De most rászántam magam, és nem bántam meg.

Köszönhetően annak, hogy inkább a komédián van a hangsúly, mint az akción. Azért szerencsére ez nem egy paródia, annál komolyabban veszik a történetet és magukat. De a humor megvan benne, és könnyed alkotás, minden gyilkolós vonal ellenére.

Vagy éppen azért? Simán benne van, hogy fekete komédiaként nézzem. Hiszen Jacques olyan módszerekkel gyilkol, amelyek sorra eltérnek egy profitól. Az első áldozata elég véletlen, a kutyáját akarta lelőni, nem a nőt. De ezen túl is olyanok történnek vele, mint: rájön, hogy a megbízója a rossz ember, és oldalt vált. De a kedvencem az ősrégi puskával a tengerparton. Többet árt vele magának, mint a leendő áldozatnak, így végül a puska elejéről leszedett bajonettel indul csatába, de az sem úgy sül el, ahogy tervezte.

Az egésznek egy nagyon jó hangulatot ad, ahogy a főszereplő végig narrálja az eseményeket. Nem mondanám, hogy sorra hozza a vicces egysoros beszólásokat, de közel van hozzá.

A karakterek is inkább egy komédia eszköztárát vonultatják fel, mint egy akcióét. Vannak vicces kis dolgaik, pár, de jellegzetes vonással jellemzettek. Jacques lóg ki kicsit a sorból, aki nem egyértelműen jó vagy rossz karakter. Megvan az egyéni szabálykódja, amibe elférnek szürkébb árnyalatok. Azért szimpatikus figurát igyekeztek varázsolni belőle, még akkor is, amikor éppen más emberek életének kioltásában mesterkedik.

A gyenge pont a szerelmes szál lett, ami eléggé a semmiből lesz összeköltözés és nagy szerelem. Még csak azokat a szituációkat sem aknázzák ki, melyek arra épülnének, hogy a nő a bűnüldözésben dolgozik, míg a férfi titkon gyilkol, még a közös nyaraláson is. De még csak a maffiavezér se akad ki, milyen nőt talált magának a megbízottja.

A színészek között ismerőst nem találtam, de nem is hiányoztak. Kiemelkedő alakítás nincs benne, de nem is olyanok a figurák. A zsánerüket szépen hozzák, a szerencsétlenebb bűnözők megmozdulásait kifejezetten jól is interpretálták.

Nincs tele eredeti ötletekkel sem, hasonlót láttam már, de ahogy itt összeáll, mégis jópofa. Egyes részei kiszámíthatóak, mások kevésbé, de a sztori összeáll.

Összességében mosolygós kis film, aminek kellemes kis humora van. Talán kicsit fekete, de milyen is lenne egy bérgyilkosos történet különben?

 

Másodállás - 5/4 fekete humort jópofán használják. Egy félig tipikus, félig eredeti kis szórakoztató film.

https://www.youtube.com/watch?v=XSMUy5bx0Lw

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3613839682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása