Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hang nélkül

2018. május 20. - BBerni86

Családos, szörnyes, túlélésért küzdős.

A nem túl távoli jövőben az emberiség a kihalás szélére sodródott. Szörnyek jöttek, melyek pillanatok alatt lecsapnak és gyilkolnak. Az Abbott család egy vidéki tanyára húzódott vissza, és próbál ott életben maradni. Öten vannak: a szülők, a nagylány és a két kisebb öccse. Szigorú szabályokat hoztak: jelbeszéddel kommunikálnak, mezítláb járnak, nincs zaj, amire a szörnyek ugranak. Amikor a városba kutatnak, a kis Beau egy játék űrhajót talál. A szülei a zaj miatt elveszik tőle, de a nővére visszaadja. Hazafele játszani kezd vele, és mielőtt bárki közbeléphetne, a gyereket már elragadta egy szörny. 1 évvel később Regan szenved a bűntudattól, és a süketsége miatt. A család készül a szülésre és egy kisbaba elrejtésére, Evelyn más mindennapos. Elég egyetlen sikoly, és a kis családnak némán az életéért kezd küzdeni.a_quiet_place_screenshot_20180406050613_1_original_1150x645_cover.jpg

Végre! Mégse kell előszednem a Jigsaw kalandokat/mészárlásokat, találtam egy horrort, amit érdemes volt megnézni, és tetszett is! Ezzel most kielégült a borzongás utáni vágyam, térhetek vissza a sorozatokhoz!

Pedig a Hang nélkül nem is tipikus horror. Egyáltalán nincs benne még vér sem. A szörnyek elragadnak, és nem látjuk sem az étkezésük, sem magát a gyilkosságot. A szörnyek is annyira formátlanok, az emberitől annyira eltérőek, hogy mire felfogtam a fiziológiájuk és esetleg megijeszthetnének, már nincsenek képernyőn. Nincs telepakolva jump scream elemekkel, nem is jut eszembe olyan, amikor hirtelen felbukkanó szörnnyel, vagy veszéllyel akartak félelmet kelteni.

Ami viszont van: a képernyőről átsütő rettegés. Annyira tele van feszültséggel, olyan félelemben élnek a szereplők, hogy amikor nincs is direkt veszély, akkor is húzódnak az idegek és félünk, még ha néha nem is tudjuk, mitől. Remekül példázza ezt a jelenet, amikor Lee kiviszi a fiát a vízeséshez, ahol üvölteni is lehet, de a gyerek halálra rémül az apja hangjától is, annyira retteg a szörnyektől.

Rengeteget ad a filmnek a koncepció, a hang nélkül. Felerősít mindent, az elemi félelmet is. És milyen pokoli lehet! Evelyn némán kell, szüljön – vagy vége a babával együtt. És hogyan némítasz el egy újszülöttet? Nagyon kemény. Vagy az a szög… még most is a hideg futkos a hátamon tőle. Ez egy okos horror!

A történet is bőven több mint egy szörnyeket túlélni akaró család túlélő krónikája. Van mellette talán egy cseppet tipikus, de nagyon jól tálalt családi dráma is. Ahogy kimondatlan feszültséget okoz, hogy Beau szörny eledel lett, mert Regan visszaadta neki a játékot. Mégis, összetartanak, és süt róluk, hogy ez a család meg is halna egymásért. Pozitív üzenet van minden mögött, hiába horror a műfaj.

De honnan is indultam? Hogy nem csak horror, nem csak félelmet próbálnak kelteni. Karakterdrámák vannak, izgalmas karakterek. Emily Blunt és John Krazinski az életben is pár, és a kettejük dinamikája csodás Abbott házaspárként is. Nálam Regan, vagyis Millicent Simmonds volt a gyengepont, hiszen a színésznő maga is irritált, és a karakterét se szerettem. Ahogy leszűrtem, mindig miatta volt a szörnyes gond, még ha a megoldás is tőle jön a végén.

Nagy siker, én is szerettem, lesz még folytatása is – nagyon eredeti ötlet, érdemes megnézni!

 

Hang nélkül - 5/4 jól kitalált, egyedi, tetszetős a szereposztás is – épp csak Morgant utáltam benne. Tetszett!

https://www.youtube.com/watch?v=dqBPMvQwhtc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1013968772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása