Minden napra egy film

Minden napra egy film

A tanár

1. évad

2018. május 23. - BBerni86

Iskolás, problémamegoldós, magánéleti zűrös.

Vasvári Szilárd egy problémás középiskolában tanár. Olyan pedagógus, aki valóban törődik a gyerekekkel, és nem csak a tananyagot tanítja változatosan – képes kiugrani az ablakon is, ha az kell a figyelem eléréséhez. Az iskolába érkező új magyarossal, Klaudiával sorra segítenek a kamaszoknak, akik megoldhatatlannak tűnő probléma elé kerülnek. Van, akinek az anyja szülés utáni depresszióba esett, és a kamaszlány igyekszik nevelni a kisbaba húgát, gondoskodni az anyjáról is. Van, hogy az ellenséges családok gyerekei szeretnek egymásba. De lesz a legjobb barátja anyjával viszonyt folytató kamaszfiú, és az országból kiutasított tanuló is a sorban. A sok közös ügy egyre közelebb hozza a két tanárt, de a nőnek választania kell: hiszen van egy orvos vőlegénye, aki vinné magával Amerikába.a_tanar.jpg

Ha akár egy hete valaki azt mondja, leírom azt a mondatot, amit most le fogok, kinevetem. Van egy ByeAlex dal, amitől nem futok a falnak. A refrén még tetszik is: gyalázat, de elénekelgetem magamba. És ez miért itt kerül elő? Mert a Széllel szemben lett az RTL új sorozatának open theme songja. (Vagyis, ez a dal szól, amikor kiírják a szereplőket.)

A tanár egyszerre két célkitűzést valósít meg: új magyar sorozatként igyekszik megragadni a váltóbotot, amit a Mi kis falunk adogat az RTL sorozatainak. Másrészt, illeszkedik abba a trendbe, hogy nem önálló ötlettel próbálkoznak, hanem megvesznek egy külföldi ötletet és azt ültetik át magyar viszonyok közé. A tanár ötlete német licensz, ráadásul egyből a 2. évadot vették meg és csináltak belőle magyar sorozatot.

(Nem bírom megállni: német és tanáros? Nekem jobban tetszett volna, ha a dráma mellett azt a vonalat is megszerzik a németektől, amivel a Fák jú, tanár úr filmek operálnak.)

De mit is nyújt ez a sorozat? Nagyon hamar át lehet látni az egésznek a logikáját. Adott a Szilárd nevű testnevelés és kémia szakos tanár – mondanom se kell, mennyire életszerű egy ilyen párosítás – aki minden részben megmenti valamitől az egyik diákját. Háttérszálként egyre közelebb kerül az új tanárnőhöz, akinek vőlegénye van.

A fele elvileg komédia, a másik dráma. Valahol tudom is értékelni, hogy valami életszerű drámát próbálnak bevinni a sorozatba, de túl van tolva. Mesés lett, és ez nagyon veszi el a dráma élét, még ahol meglenne is. Pedig olyan problémákat vetnek fel, amikről érdemes is sorozatot csinálni. Az iskolai zaklatásokkal foglalkozó rész kifejezetten erős lesz, de persze olyan klisékbe is belefutnak, mint a középiskolai Rómeó és Júlia.

A sorozat humora érdekes kérdés. Nem gagyi, nem fárasztó, mint a falué. De nem is igazán ütős, nagyon érezni benne az erőlködést. Azért egy-egy beszólás így is találó, és van hangulata a sorozatnak.

Amit nagyon eltaláltak, a casting. Nagy Ervin viszi a hátán az egészet, és nagyon átéli ezt a tanárt, aki látszólag az élet császára, de belül azért vannak kínjai. De Anger Zsolt igazgatóját is jó volt látni egy-egy részben, ha ő nem is lett olyan összetett figura. Plusz, szinte minden részre szereztek egy neves beugrót is. Hiába, már nálunk is trend, hogy nevek kellenek.

Vannak hibák, nekem a félbehagyott történetszálak fájtak, de azért ez egy olyan sorozat, amit el tudtam nézni, nem akartam eret vágni tőle a karomon.

 

A tanár - 5/3 túl van tolva minden eleme, bár legalább nem kis falu szinten kretén. A casting erős.

https://www.youtube.com/watch?v=1IyoP7byNjE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2213993890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása