Minden napra egy film

Minden napra egy film

Cop Mortem

2018. június 06. - BBerni86

Nyomozós, rendőrgyilkosos, alvilági.

Budapesten vészhelyzet van rendőri körökben: egy sorozatgyilkos a jelvényesek között szedi áldozatait. Hiába minden, nem tudnak az elkövető nyomára akadni. Az Interpol elérkezettnek látja az időt, hogy segédkezet nyújtson: a helyszínre küldik tévedhetetlen nyomozójuk, John Holdont. Ráadásként a férfi magyar származású, a rendőrtisztit is Budapesten végezte el. A kezdeti ellenérzések után a pestiek is felismerik, hogy John lehet az, aki megoldja velük az ügyet és elkezdenek összedolgozni. Még Holdon nem éppen rendhagyó módszereit is tolerálják. Így kötnek szövetséget az alvilági körökben is mozgó Apache-csal, és a történelemben is keresik a nyomokat Tiszai doktornő segítségével. A gyilkos nyaka körül egyre feszül a hurok, hogy végül egy árnyékember nyomaira is ráakadjanak.

Van olyan magyar akciófilm, amitől nem kaparom kínomban a falat? A Viszkis, talán, de annak rendes története is 215.jpgvan, és nem csak egy akciófilm. Korábban is akadtak próbálkozások, amelyek bár ne lettek volna. Ebbe a kategóriába illik a Cop Mortem, amire így utólag sajnálom az időt, amíg megnéztem.

A cím elsőre nem tűnt ijesztőnek. Benne van a lényeg – valaki rendőröket öl. Nekem teljesen érthető volt, minden magyarázat nélkül. Elég ismerős szavak úgy is, hogy nem magyarul vannak. A mai angolos körben nyilvánvaló a Cop, a Mortem meg az egyik legismertebb latin szó. Meglepne, ha sokaknak nehézséget okozna az értelmezése. Aztán a filmben is lett neki értelmezése, ami már elvette a kedvem. Kezdve azzal, hogy a szereplőknek el kellett magyarázni a jelentését, majd kitaláltak köré egy szektát. Akkor már röhejesnek éreztem.

De az akciójelenetek is ugyanezt az érzetet erősítették bennem. Röhejes. Egy olyan világban, ahol olyan akciófilmek születnek, mint a John Wick, a Bosszúállók, vagy sorozatot nézve az Into the Badlands, ez mégis micsoda? Rosszul kamerázott, alig látni valamit. Bár lehet, hogy azért az arcokat látjuk a konkrét verekedés helyett, mert annyira csak imitálják a harcot. És ahogy mindezt nyakon öntik John Japánból hozott harcművészetével és gyakorlataival…

John Holdon megér egy bekezdést. Mégis, micsoda mix ő? Nagykövet apa mellett mindenféle kultúrával találkozott, Japánba képezték harcossá például már gyerekként. Osztályelső a rendőrtiszti főiskolán, de aztán kimegy Angliába, mint ösztöndíjas joghallgató? Komolyan, tudtak volna ennél jobban képregényhőst faragni belőle? Ha belegondolok, szuperképessége nincs. Mondjuk, képes lenne olvasni a gondolatokat. Akkor totálisan mesefigura lenne, így sem sok hiányzik hozzá.

A színészeket sem fogom megdicsérni, noha impozáns a stáblista. Kamarás Iván, Gáti Oszkár, Anger Zsolt, Nagy Zsolt… de amit a filmen láttam? Túl van minden szereplő játszva, irritáltak a széles gesztusaik és a színpadon is túlzott affektálás. Mindegyiküktől sokkal jobbat láttam már filmen, de sorozatban is. Ez lehetett a rendezői instrukció? Mert nagyon nem jött be.

De a film bugyuta cselekménye se nyerte el a tetszésem. Nem lett izgalmas se, gyakran untam az egészet.

Nekem nagyon nem tetszett, még háttérfilmnek se tudom ajánlani. Túl sok a rossz benne.

 

Cop Mortem - 5/2 az akciójelenetek röhejesek, a színészek túljátszanak, a történet se izmos. Minek kellett?

https://www.youtube.com/watch?v=JliCqcfOeQQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr914018624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása