Minden napra egy film

Minden napra egy film

BlacKkKlansman

Csuklyások

2018. december 12. - BBerni86

Beépülős, rasszistás, rendőrös.

A vietnami háború idején nem csak a háborúellenes tüntetések tartják lázban az országot: megerősödik a Ku Klux Klán is. Az egyetemet végzett fekete, Ron, mindig is rendőr szeretett volna lenni. Mivel most ki van adva, hogy a testületnek is sokszínűnek kell lenni, fel is veszik. Értelmes munkát azonban nem kap, az irattárban senyved. Mikor átteszik a hírszerzőkhöz, a szeme megakad egy újsághirdetésen. Betelefonált a klánhoz, és szóróanyagot kér tőlük a tevékenységükről. Mire Ron észbe kap, már meghívták a klánba. De oda természetesen ő maga nem blackkklansman.jpgmehet, így a főnök engedélyével kis csapatot hoz létre. Telefonon továbbra is ő tárgyal a klán helyi vezetőjével, míg a zsidó Flip eljár helyette a gyűlésekre és rendezvényekre. Mikor a klán kiszemel egy célpontot, ők is akcióba lépnek.

Spike Lee is olyan filmkészítő, olyan rendező, akinek a neve egyben jelenti mindazt, amit ő képvisel. Mindig kicsit szerzői filmek is, amik kikerülnek a keze közül. Ez alól a Csuklyások sem jelent kivételt.

Aminek nagyon tudom sajnálni a magyar címét, újfent. A BlacKkKlansman ötletes, van benne nyelvi játék, ami a magyarban abszolút nem jelenik meg. Mondjuk, tippem sincs, hogyan lehetett volna magyarban visszaadni. Örüljek, hogy kísérletet sem tettek rá? Marad tanulságnak annyi, megint ütősebb az eredeti cím, ahogy a magyar címek esetében megszokhattunk már.

A téma a rasszizmus, a feketék helyzete elsősorban az Államokban. Nekem nem ez a film lesz, ami a témáról a legemlékezetesebb, az Amerikai História X máig nagyobbat üt. De vannak is ebben jó jelenetek, láthatóan gondosan összevágott snittek. Az áhítattal felfelé néző fekete arcok ugyan nekem giccsbe hajlanak, de ahogy a feketék gyűlését témában és vizuálisan is párhuzamba állították a KKK gyűléssel, annak volt üzenete.

Nem tudom, az volt-e a filmes szándék, de én azt szűrtem le magamnak, hogy minden faji jellegű megkülönböztetés és harc szégyen az emberiség létében. Teljesen mindegy, hogy ki harcol és miért. Amíg faji alapon megy, csak gyűlölet és értelmetlenség. Nem tudom, minek kellene eljönnie, hogy az emberiség felismerje végre, hogy egy faj vagyunk, össze kellene tartanunk, nem egymást gyilkolni azon az alapon, hogy kinek mennyi pigment van a bőrében. Mintha erről bárki is tehetne…

A film közvetlen cselekménye már szinte abszurdba hajlik. Tudom, hogy igaz történet az alapja. Tudom, hogy született ebből egy dokumentumregény, amit Lee filmesített. És mégis, nekem logikailag nem akar összeállni a történet. Minek kellett Ron továbbra is a telefon mellé, amikor már Flip játszotta őt? Most a végén akkor mi van? Egyáltalán elértek valamit, mert a bomba robbant. Na, mindegy, nem is akarom megfejteni. Az üzenet érdekesebb volt, mint maga a cselekmény, ami közbe untam is.

A színészek mentik a helyzetet, jó alakítások sora erősítette ezt a filmet. Adam Driver újra bizonyítja, hogy több ő, mint Kylo Ren. John David Washington is leteszi a névjegyét. De a mellékszerepekben feltűnő Topher Grace, Ryan Eggold, Buscemi a plusz, ami kellett.

Inkább érdekes, mint szórakoztató film. A regényhez nem kaptam kedvet tőle.

 

BlacKkKlansman – 5/3 jó színészi játékok, érdekes a történet is, de valahogy mégse rántott magával. A vége is…

https://www.youtube.com/watch?v=9I3qS8Ceo-A

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr714472644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása