Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Hollow Crown

a teljes sorozat

2019. február 16. - BBerni86

Trónért küzdős, háborús, ármányos, szerelmes.

1_6.jpgII. Richard nemes urak közti viszályt akar helyrehozni, hű alattvalóját is száműzetésre ítéli pár évre. Lord Henry hamarosan arra jön haza, hogy apja halott, és az ő örökségéből készül a király háborúra. Lázadást szít, és trónra ül, mint IV. Henrik. Akinek folyamatosan őriznie kell a koronát, mindig akad egy lázadó úr, aki rátörne. Fia és örököse sem könnyíti meg a dolgát, olyan léha életet él. Ám amint Hal herceg V. Henrikként trónra kerül, gyökeresen megváltozik, és nagy királlyá érik, aki megszerzi a nagyon áhított francia trónt is. Sajnos, nagyon fiatalon hal meg, és csecsemő fia örökli a trónt. Akit egy hiú, hataloméhes feleség és rossz tanácsadók a pusztulás szélére sodornak. VI. Henrik ellen a York fiuk állnak ki, köztük ott az a Richard, akinek torz külseje egy gonosztevőt rejt, és hatalmas vérengzésbe kezd a trónért. De eljön a rózsák háborújának vége, amikor Tudor Henrik győzelmet arat, és York Elisabeth lesz a királynéja.

Talán senkit nem lep meg, hogy erre a kockázatos adaptációra a BBC vállalkozott. Fogták Shakespeare összes királydrámáját, és egy sorozattá 4_11.jpgformálták őket. Így képet adtak a teljes rózsák háborújáról, minden előzménnyel. 6 király uralkodását is bemutatták: II és III. Richard, IV-VI. Henry és IV. Edward. De látjuk a Tudor-ház trónra kerülését is.

Mindössze 7 rész, nem tűnik soknak. De ha hozzáteszem, hogy a teljes Shakespeare dráma egy-egy rész, minimum 2 óra játékidővel – van, ami a 3-hoz közelít – máris más a helyzet. Szinte inkább filmsorozat, mint tévésorozat.

Nem is könnyű befogadni, én közel 2 hetet áldoztam rá, hogy végignézzem. Tömény, ha az ember egyszerre többet is meg akar nézni. Mert pl. a nyelvezet sincs modernizálva, gyönyörű Shakespeare sorok követik egymást, de szerintem sokunk agya nem arra van ráállva, hogy ezt a verses, lírai anyagot könnyeden feldolgozza, legyen bármilyen szép és irodalmi érték is.

De megéri, mert tényleg ad egy áttekintést a korszakról, és nagyon jól hozza a logikai kapcsolatokat az események között, és van benne történelmi összefüggés, linearitás. Még akkor is, ha III. Richard kapcsán nagyon magas a bűnbakképzés jelensége is.

3_13.jpgA felépítése tipikusan Shakespeare. Van egy nagy alapkonfliktus, amit felvezet, majd ütközteti a szereplőket. A végére pedig ott a megoldás. Közben komikusnak szánt szereplőkkel és jelenetekkel oldja a témát – de pl. én pont a könnyednek szánt Falstaff miatt futottam volna néha a falnak. Poénok értékelése helyett idegesített, de nagyon.

A kivitelezés pazar. A kosztümök, helyszínek is BBC minőség. A csaták ugyan nem tetszettek, de néha abba is nagyot alkottak. A rózsaként kiterülő rengeteg halott a végén…

A szereposztás még lenyűgözőbb. Egy oldalt megtöltene, ha mindenkit ide próbálnék írni. Így csak a kedvenceket 2_11.jpgemelem ki: V. Henry Tom Hiddleston – csak az volt komikus, amikor udvarlás közben azt ecsetelte, mennyire nem jóképű. (Henry talán tényleg nem volt az, de Hiddleston helyes.) Benedict Cumberbatch, mint III. Richard. Brutális, átélt, gonosz. Hugh Bonneville VI. Henry gyámjaként.

Ha csak egyet akartok nézni, az III. Richard legyen. Modern, nézőket is megszólító formátuma van, az a legjobban rendezett és Cumberbatch nagyon jó benne.5_11.jpg

 

The Hollow Crown – 5/4 remek színészek, látványos adaptáció, de annyira hű az eredetihez, hogy nehéz befogadni.

https://www.youtube.com/watch?v=RmsDfjp3Jh4

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2914628588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása