Minden napra egy film

Minden napra egy film

5 film, amit látnod kell

Vikingek

2019. április 23. - BBerni86

5: Thor trilógia – a Marvel viking istene sok mindenen van már túl. Alapvetően folyamatosan családi 5_24.jpgvészhelyzeteket kell megoldania saját filmjeiben. Van egy öccse, aki mindig rosszban töri a fejét, és rendszeresen puccsot kísérel meg. Aztán kiderül, hogy egy nővére is van, aki kivételesen erős, és családi hagyományok örököseként hataloméhes is. Volt már királydráma. Látványos, de zavaros sci-fi kaland. Humoros akcióorgia. A kedvencem a 3, felvonás, de ez teljesen szubjektív. Mindenki kiválaszthatja, melyik az ízlésének leginkább megfelelő. Közös erősségük a látványvilág, az erős szereposztás. Igaz, az eredeti viking mitológiát nem ismerheted fel benne, csak pár utalás akad, ami helytálló.

4_26.jpg4: A kívülálló – Kainan harcos, aki már túl sokat vesztett. Most hajótörést szenved, és az általa szállított szörnyeteg elszabadul – kénytelen levadászni. Ám azzal szembesül, hogy űrhajója időutazásra is vitte. Visszakerült a vikingek korába. Be kell illeszkednie a helyiek közé, és velük kell egy idegen világ szörnyét levadásznia. Új otthonra, új családra lel, és miközben szembenéz a múltjával, a múltban megleli a jövőjét. A CGI még nem volt erős. A történetbe is bele lehetne kötni, de nekem tetszik az ötlete. Sok utalás jól működik a viking mítoszokra, James Caviezel itt már a Person of Interest előtt is badass. Mellette meg olyan színészek bukkannak fel, mint Ron Perlman, John Hurt.

3: The last kingdom – Bernard Cornwell regényei elevenednek meg e 3_29.jpgsorozatban, mely legutóbbi évadával már a Netflix égisze alá került. Korábban is korrekt volt, de az utolsó évad kifejezetten erősre sikerült. Wessex az utolsó keresztény királyság, és Alfréd király mer arról álmodni, hogy egész Anglia egyesülni fog keresztény színekben. Ehhez csak a vikingekkel kell végezni, ami lehetetlennek tűnik. Uthred keresztény birtokosnak született, de nagybátyja ármánya miatt vikingek nevelik fel. Később Alfréd embere lesz, és mindig küzd kettős identitásával. Politikai és csatatéri ármányok, izgalmas karakterek, és már a külcsín is méltó a tartalomhoz. Ha csak az utolsó évadot nézném, ez lenne a 2. helyezett a 3. helyett.

2_28.jpg2: Vikings – de mivel teljes sorozatban gondolkodtam, ez a széria eggyel feljebb került. A kezdése nagyon ütött, mára teljesen elszappanosodott, romlik minden téren. Ragnar Lothbrok földműves és harcos volt, aki egyszer valami merészbe vágott. Új partokra vezette a hajóját, és Angliába került fosztogatni. Új irányt adott a vikingeknek, királyi rangra emelkedett, és már életében legenda lett. Az ő életében személyes drámák, politikai ármányok és viking hagyományok voltak a meghatározóak. Ekkor még a sorozat is igyekezett valami történelmit villantani, nemcsak szórakoztatni. Véres volt, látványos volt, szórakoztató volt, de több is. Már Ragnar fiainak történetét mesélik és ez a plusz kiveszett belőle.

1: Így neveld a sárkányod – nagyon elfogult vagyok, így ez a helyezés a rajongásomnak is betudható. Mert 1-2_11.jpgHablaty viking törzs szülötte ugyan, de ebben a mesében az igazi vikingekről nem sokat lehet megtudni. Már eleve az, hogy sárkányok is vannak a történetben… de annyira szívmelengető, olyan szép mese, hogy ennyi viking szál is elég, hogy ide írjam. A történetet kell még valakinek ismertetni? A vikingek Hibbant-szigeten napi szinten küzdenek a sárkányokkal, míg a törzsfő szerencsétlennek tartott fia, Hablaty véletlenül le nem lövi a legritkábbat, egy Éjfúriát. Megölni nem képes, inkább titkon gyógyítja és összebarátkoznak. Ezzel az egész törzs történetét megváltoztatja. A mese szól a felnőtté válásról, a barátságról. Gyönyörű a grafika, a karakterei nagyon szerethetőek. Tényleg csak egy baja van: vége lett. De öröm az ürömben, méltó vége lett.1_15.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3214758805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása