Minden napra egy film

Minden napra egy film

I am mother

2019. július 07. - BBerni86

Felnövős, új világot kezdős, világvégés.

Az ismert világ véget ért. Egy rejtett bunkerben, mindentől elzárva egy feléledő robot projektbe kezd. Egy embriót emel ki, mesterséges méhbe helyezi, majd a megszülető babát a sajátjaként neveli fel. A Lány tehetséges teremtés, aki robot Anyja parancsainak megfelelően képzi magát, míg eljön az idő, amikor több testvére is i_am_mother.jpgmegszülethet. Ahogy kamaszodni kezd, egyre inkább magányos, szeretne más embereket is ismerni. Kettejük világát egy nő töri meg, aki kintről esedezik segítségért. A Lánynak rá kell jönnie, hogy Anyja hazudott neki. Nem nukleáris pokol tombol a bunkeren kívül, még emberek is vannak. Lehet, hogy Anyja a gyilkosok tagja, aki kiirtották az emberiséget? El kell döntenie, kinek hisz és ki mellett harcol. Mert az emberi nő és Anya képtelenek lesznek egymás mellett élni, ellenségek.

A sci-fi egy nehezen befogadható zsáner, sokan nem is szeretik. Olvasva küzdök vele én is, filmen egy fokkal jobban tolerálom. Főleg akkor, amikor olyan darabokba botlom, mint a Netflix Anya vagyok filmje.

Nagyon jó a film dinamikája és a cselekményvezetése. Megfogott az elején és vitt végig magával. Jól adagolja az új információkat, csavarokat, végig mozgásban van a cselekmény. Nem csak azon a szinten, hogy történik valami, reagálni kell és akciók vannak, de elvi síkon is. Ha fogalmazhatok így, a szemet és az elmét is sikerül végig lekötni.

Nézzük először a szemrevalókat! Egyrészt, korrekt a film kinézete. A kinti világ kellően sivár, a benti is hiteles. A robot is annyira hihető, hogy egyszer sem merült fel bennem, hogy ne lenne hihető a gép és a funkciói. Ahogy a babát melengette, azon még mindig készen vagyok. Eltalálták a készítők azt a pontot, ahol nem mutatnak sokat, de amit igen, az jó így. Nem is zavart, hogy nagyrészt egy helyszínre vagyunk bezárva és a robot telitalálat kinézetében és mozgásában is. Egy-egy ponton komolyan azon kezdtem agyalni, a lámpáinak mozgása hogyan fejez ki érzelmeket és gondolatokat.

Közben a cselekmény változatos. Ahogy felmerül a kétség, ahogy kis nyomok vannak az igazságra, ahogy mini akciók és trükközések dobják fel a sztorit.

Elvi síkon: ha csak a felszínt nézzük, az anyaság kérdése az első. Lehet egy robot anya? A film alapján simán azt mondanám, lehetett. Ahogy a gyermek érzelmi és fizikai szükségleteit kielégítő, ahogy fontos neki, az nagyon anyai. Később ugyan látjuk, hogy a program felülírja ezt a szakaszt: az anyaság csak egy funkció egy nagyobb célért, ami ha kell, képes rövidre zárni a szeretetet és törődést.

Ha mélyebbre megyünk, az emberiség kérdésköre jön el. Valóban annyira romlott mindenki, hogy az egyetlen megoldás a totális megsemmisítés és újrakezdés? Túlzottnak érzem ezt a reakciót, de a gépi logikát is meg tudom érteni. Egy romlott alma elég, hogy az egész kosár megromoljon. De a robot emberiség megváltoztató programját ugyanezen okból érzem működésképtelennek. Nem lehet minden romlott almát kiszelektálni, még az utólag létrehozott egyedek között sem. Van, ami genetikai, nem nevelés kérdése. Olyan társadalom, ahol csak jók vannak? Szerintem nem lehet ilyet létrehozni, így a munkája eleve kudarc.

Összefoglalni: jó a történet, korrektül néz ki, és persze Netflix erősségű a szereposztás is.

 

I am mother - 5/4 elgondolkoztató, korrekt kivitelezésű, jól eljátszott és érdekes sci-fi. Határozottan nézős.

https://www.youtube.com/watch?v=N5BKctcZxrM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9014930054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.04.15. 15:41:19

A terminátor és az alapítvány szerelemgyereke.
Minimál látványú, és minimálszereplős disztópikus sci-fi. Amolyan raised by wolves csak a földön játszódik.
süti beállítások módosítása