Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az

Második fejezet

2019. szeptember 17. - BBerni86

Baráti társaságos, leszámolós, félelmekkel szembenézős, misztikus.9_17az.jpg

27 év telt el, és Derry városába visszatér a félelem. Krajcáros feléled, és újabb gyermekekre feni a fogát, miközben nem felejtette el a kölyköket sem, akik legutóbb elüldözték. Bosszúra szomjazik. Az egykori Vesztesek elmenekültek a szülővárosukból. Ki jobban, ki rosszul él, nem is sejtve, hogy sok kínjuk abból fakad, amit elfelejtettek. Az otthon maradt Mike hívja őket vissza: teljesítsék az esküjüket! Visszajön a sikeríró Bill, a vezető humorista Richie, a boldogtalan házas Beverly és a jó pasivá érett Ben, a továbbra is hipochonder Eddie. Csak Stan nem jön, aki öngyilkos lett. Vissza kell szerezniük az emlékeik, majd szembe kell szállniuk a bohóccal, aki még mindig képes a legnagyobb félelmeiket életre kelteni. Ha nem tudnak összefogni, ha meginognak, ez a menet a Bohócé lehet.

Tudom, hogy nem lenne szabad nagyon várnom egy filmet. Az esetek döntő többségében csalódok, mert a kész film nem tud felérni az elvárásaimmal. Mégis. Az második fejezete nagyon várós volt nálam. Az első részt nagyon szerettem, és a másodiknak nagyon eltalált lett a reklámhadjárata is. Jobbnál jobb poszterek jöttek ki sorba, a trailer is tetszett, kellemesen beharangozták az egész projektet.

Arról nem is beszélve, hogy Stephen King is elvállalt benne egy nyúlfarknyi szerepet! Pedig King ismert arról, hogy a legtöbbször ki nem állhatja a regényei mozgóképes verzióját. Most kivételt tett, és eladott egy biciklit a film azon szereplőjének, akiben leginkább felfedezhető King saját alakja. (Bill is olyan regényeket ír, mint King igaziból.)

Mégis, a végeredményt látva lefelé görbül a szám széle. Nem is tudom, mennyire kezdjem el sorolni, mi minden nem tetszett. Tudok mondani jó dolgokat is benne, de a csalódás miatt a panaszaim érzem most erősebbnek.

A legnagyobb gond, hogy most nem voltak olyan ügyesek a cselekménnyel. A film első felének nagyja a múltban játszódik visszaemlékezésekkel, teljesen feleslegesen. Epizódokat látunk Krajcáros vs. Lúzerek menetekből, amelyek meg sem közelítik, amit az első részbe belepakoltak. Értem, nem akarták elengedni a gyerekszínészeket, és fel kellett tölteni a filmet cselekménnyel is, de ez nem csak felesleges és unalmas volt, nem is adott semmit az élményhez.

Helyette szívesebben néztem volna, hogy tette tönkre az életük a trauma, amire nem is emlékeznek. A hétköznapi horror, ami King ereje. Ezt viszont alig láttuk, egy mini jelenetet kaptak, és már ugrottunk is a múltba. Pedig ennek a felnőtt Lúzerekről kellett volna szólnia!

Azért továbbra is hálás vagyok, hogy mellőzték az eredetiben benne levő szexet, de nem találtam ötletesnek a módszert, amivel végül Krajcáros ellenfelei lesznek.

A színészek, akik így is végignézették velem. Sztárokkal pakolták tele, és el lehet mondani, hogy a gyerekszínészek és a felnőtt énjeik is ismerősek lesznek a nézőknek. Mégse őket emelem ki, hiába vannak köztük nagy kedvenceim is. Hanem Bill Skarsgard bohócát, messze neki van a legnagyobb jelenléte/hatása a filmen. A maszk is, de a tekintete…

A film a végére lesz az, aminek lennie kellett volna végig. Felnőtt Lúzerek vs. Krajcáros.

Hagyom kicsit ülepedni az élményt, még emésztem. De azt hiszem, később se ér az fel 1-vel.

 

Az – Második fejezet - 5/3,5 a látvány korrekt, a színészek és karakterek nagyon rendben, de a sztori kevés lett.

https://www.youtube.com/watch?v=xTA71J44V2I

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6215109598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása