Minden napra egy film

Minden napra egy film

Klónok

2019. október 10. - BBerni86

Forradalmi technikai újításos, felfedezős, családot mentős.

William Foster a saját területén a legjobb. A tudós azon dolgozik, hogy az emberi tudatot életképessé tegye egy robot testében. Állatokkal már sikeresek a tesztek, de valamiért az emberi tudat nem képes elfogadni a robottestet. Foster közben szerető családapa is, nejével és három gyerekükkel tart egy hajózásra. Odafelé 10_10klonok.jpgazonban súlyos balesetet szenvednek, William kénytelen végignézni a családja halálát. Elengedni azonban nem tudja őket, amikor a kezében a technika, amivel megmentheti őket. Lementi a tudatukat, majd a munkatársával titokban klónokat készítenek. Már az első döntés nehéz: 4 halott, de csak 3 klónt készíthet. 14 napja van megoldást találni, amíg kifejlődnek a klónok, és fel kell tölteni az emlékeket az agyukba. Hogy érje el, hogy ne akarjanak meghalni, mint a robotok korábban?

Az első, ami beugrott, a Johnny Mnemonic, a jövő szökevénye. Ott láttam legutóbb, ahogy Reeves lelkesen gépel a levegőben, a fején egy érdekes headseat. Csak ott a memória titkaival és egy lassan teljesen gép bérgyilkossal birkózott, itt meg az emberi tudattal és pár, de nem gépi bérgyilkossal. De már elmondhatom, hogy van két sci-fi is, amiben bírom a színészt. A Mátrix nálam inkább akciófilm, de ha azt is ide vesszük, akkor 3 a szerencsés szám.

A történet úgy tud érdekes lenni, hogy nem okoz nagy meglepetéseket. Pontosan az történik végig, amire lehet számítani. Még az sem lepett meg, mi lesz a tudatáthelyezés megoldása. Annyira egyszerű, hogy az már nagyszerű. A családi helyzetek, ahogy a neje tudatába elkezd visszaszivárogni Zoe, a kislánya, akinek az emlékeit blokkolta a férje, hogy ne szenvedjen az elvesztésétől. Még az is, hogy a cég igazából egészen más profillal üzemel, mint amit Foster hisz róla. Kiszámítható, de mégis elég érdekes a tálalás, hogy ne zavarjon a már sokszor látott megoldások ismétlése.

Látványelem nincs benne sok. Amin elgondolkodtam, hogy időben mikor játszódhat. Napjainkban, vagy a nagyon közeli jövőben? Nincs olyan technika, vagy városi tárgy, a lakásukban bármi, ami szerint előrébb vannak nálunk. Valahol el is tudnám hinni, hogy ma is tarthat már itt a tudomány. Így kínzóbb is a kérdés: megéri kifejleszteni olyan technikát, ami a rossz kezekben szörnyeteggé változik? Amit Foster tesz, az érthető és sok tragédiát megoldana. Ám amit a kedves főnöke felvázol…

Visszatérve a látványra. Nem látványfilm. Az egyetlen néznivaló embere a robot, akit a végén beüzemelnek. Röviden: furán néz ki. Nem ronda, csak furcsa. A végén öltönyben, emberi életszerűségben kifejezetten zavaró látványnak találtam.

A szereposztás korrekt. Minden fontosabb szerepben ismert vagy ismerős színész van. Reeves a John Wick miatt megint népszerű, Alice Eve is feltűnik ebben-abban, ha nagy sztár nem is lett belőle. (Azt azért nehéz elhinni róla, hogy 3 gyerekes családanya, mint amit itt játszik.) A mellékszerepekben meg sorozatok sztárjai tűnnek fel, még a nagyobb lányt játszó színésznő is ismerős lehet gyerek sorozatszínész múltja miatt (Revenge).

Nagy tanulságok nincsenek benne, de ügyesen lavíroz szórakoztatás és némi elgondolkoztatás mentén. Kellemes esti néznivaló. Még azt is élveztem, hogy gyűjtögettem hasonló elemeket másból. Pl. itt is az orvos apa oldja meg gyermeke halálát. Itt azért jobb eredménnyel.

 

Klónok - 5/4 láttam már hasonlót, de az alapötlet tetszett. Nézhető. Reevesnek is jól állt a szerep.

https://www.youtube.com/watch?v=JAHKQPBKSZ8

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6915191130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása