Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gyerekjáték

2019. október 31. - BBerni86

Gyilkos babás, szülő – gyerek kapcsolatos, félreértelmezett szeretetes.

Andy nehezen illeszkedik be az új városba, ahová az anyjával költöztek. Hallókészülékre szorul, legszívesebben a lakásban maradva a telefont nyomkodja, és anyja barátja is csak idegesíti. Karen segíteni akar a fián, ezért az áruházból megszerzi neki a népszerű Buddi babák egyikét. Eleinte minden jól is alakul: a fiú barátra lel a Chucky 10_31gyerekjatek.jpgnevű babában, ami a gyerek érzéseire hangolódik, és képes rácsatlakozni a lakás elektromos eszközeire is. Mivel ez a baba megszegheti a szabályokat, pl. tud káromkodni, a házbeli gyerekek is barátkoznak vele miatta. Ám ez pont az a baba, aminek a programját egy elégedetlen alkalmazott megpiszkálta. Chucky képes erőszakot alkalmazni, és elég pár példa és horror film, hogy maga is kést ragadjon, és leszámoljon mindenkivel, aki szerinte rosszul bánik a gazdájával.

Az eredeti Chucky filmek közül egyet sem láttam. Annyira csúnya volt az a baba, hogy már ott megakadtam: ki adna a gyerekének ilyen ronda játékot? (Annabelle kapcsán is ez az egyik gondom. Gyereknek, ilyen rondaságot?) Nem is fogom magam azokkal sokkolni, pláne, hogy van már remake/újragondolás, amit nézhetek.

A Gyerekjáték új kezdetet ad Chucky történetének. Olyat, amit még el is tudnék hinni. A modern tudomány eredménye a Buddi baba, ami képes tanulni, és összekapcsolódni a technikai eszközökkel. Intelligens játék – el is tudom képzelni, hogy valami hasonlóé a jövő. Csak éppen egy babát a programozó bosszúból módosított, ez lett a gyilkos baba. Nagyon gagyi lehetne egy játékbaba története, ami gyilkolni kezd, de itt korrekten megmutatták, miért lett Chucky ilyen.

Azt különösen tudtam díjazni, ahogy a tanulási folyamatot is követhettük. A program ugyan megengedő, de nem gyilkolásra lett kiadva. Mindössze tanulhatott a látottakból. Az összes módszert, amivel az emberek ellen indul majd, nem ő találta ki, hanem tanulta. Ahogy Andy használta, amilyen filmeket néztek vele és miken szórakoztak. Itt Chucky annak a kivetülése, amilyenek az emberek. Tükör. Legalábbis egy darabig. Ahogy a film átmegy gyilkolós horrorba, egyre jobban elveszti a film elejét jellemző átgondoltságát.

A film második fele ugyanis a gyilkosságokra van kihegyezve. Ami, sajnos, még mindig inkább viccesnek tűnik nekem, mint ijesztőnek. Nem sikerült komolyan vennem egy vörös szemekkel öldöklő játékszert. Ugyan tettek rá korosztályos besorolást is, de nem egy véres filmről beszélünk. Legtöbbször nem is mutatják, ahogy tényleg gyilkol Chucky. Csak megindul, és mi már a hullával szembesülünk.

A film végére pedig érkezik a nagy leszámolás, ami már a röhej csúcsa. Hogy ejt egy felnőtt nőt túszul egy 30 centis baba? Lehet, hogy nem is akarom tudni. Legyen elég annyi, hogy az intelligencia a film végére már abszolút ki van dobva.

A film a jó indításon túl korrekt kinézettel is büszkélkedhet. Jó CGI motor van mögötte, és ez a baba már nem sokkol a kinézetével, miközben a régi dizájn is visszaköszön benne. Ok, még mindig nem szép, de már elhiszem, hogy egy gyereknek szánják, nem eleve horrorba.

Korrekt a casting is. Lassan megkedvelem Aubrey Plazát is…

Jobb lett, mint amit vártam. Kár, hogy a végére kevesebb energiát fordítottak.

 

Gyerekjáték - 5/3,5 az eleje tetszett. Hangulatos, jól el van mesélve Chucky megőrülése. Csak a horror…

https://www.youtube.com/watch?v=_hbn6uk1m4M

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1715274098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása