Minden napra egy film

Minden napra egy film

Piercing

2019. december 12. - BBerni86

Macska – egér játékos, gyilkos szándékos, beteg.

Reed most lett kislányos apa, és a régi késztetések egyre erőteljesebbek. Vágyik arra, hogy öljön. Így kell egy terv. Amikor elutazik üzleti ügyben, egy call girl megrendelése is a program része. Ám nem titkos együttlétre vágyik: olyan lányt kér, aki erőszakos aktusokat is vállal, így nem lesz fura, ha meg akarja kötözni. Utána pedig 12_12piercing.jpgelőkerülhet a jégvágó… Jackie érkezik, aki a kötözés előtt még lezuhanyozna. Ám nem tusol, csak a csapot nyitotta meg, hogy párszor magába döfhesse az ollóját. Reed beviszi a kórházba, majd mellette marad estére. Nem számít arra, hogy Jackie bedrogozza és elkezdi a maga kis véres játékait. Reed igyekszik ellenállni és fordítani a helyzeten, de a nő sem hagyja magát. Az éjszaka pedig elég hosszú…

Vannak olyan történetek, amelyek annyira jellegzetesen egy bizonyos társadalmat és a róluk kialakított képet tükrözi, hogy más kultúrköre helyezve valami nagyon kisiklik benne. A Piercing is ilyen film: az Államokba helyezték Japánból, és nem is éreztem a filmet hitelesnek.

Az egész, ahogy a call girl rendelést és különleges igényeket kezelik, eleve a főhős karaktere, annyira tipikusan japán, hogy ebben a formában zavarónak éreztem. Már akkor, mielőtt tudatosult volna bennem, hogy ez a japán regény filmverziója, folyamatosan az járt a fejemben, hogy ennek Tokióban kellene játszódnia japán szereplőkkel. A gondolkodás,a  kultúrkör nagyon távol áll a nyugatitól.

Az egész filmben van egy groteszk, morbid vonás, amit most nagyon nem tudtam értékelni. Pedig a sorozatgyilkos cuccok nekem bejönnek. Most is többre értékeltem volna, ha Reed megragadja azt a jégvágót, és használni kezdi ahelyett, hogy teázgat az áldozatul kiszemelt örömlánnyal.

Arról nem is beszélve, hogy a lány személyisége/profilja nem áll össze. Amit megtudunk az elején róla, mind azt sugallja, hogy áldozat alkat. Magányos nő, aki a saját teste árulásából él. Hobbija az öncsonkítás. Elég brutális módon kezdte el a combjába döfni az ollót, többször is. A sebhelyeit látva, ő magát bántja.

Akkor hogy vált olyan könnyen kínzóba? Nem állt ez össze, de nem is igen akartam megérteni. Egyik szereplő sem szimpatikus, igazából mindegy lett volna, ki néz farkasszemet a halállal. De addig nem jutnak el, hogy valaki tényleg nekiálljon ölni. Dulakodnak, beszélgetnek, újra küzdenek – a filmnek meg már vége is.

Ha volt ennek valami értelme, nekem nem sikerült rábukkanni. Még csak nem is szórakoztató film, kifejezetten rossz volt nézni.

Látványra is egy nagy nulla. Az egyetlen véresebb jelenetet, az ollósat sem sikerült látványosra filmezni. Nem volt hiteles, az főleg nem, hogy az orvost is milyen könnyen lerendezte Jackie.

A casting se tetszett. Mia Wasikowska vérszegény Jackie lett. Azt se hittem el neki, amikor önpusztított, azt meg pláne nem, amikor a gyilkos én bújt elő. Christopher Abbott se jobb.

A regény jobb, de igazság szerint azért sem voltam oda. Ez beteg, japán cucc, álcázva.

 

Piercing - 5/2 az eredeti japán szereplők és helyszín hiányzott. Így nekem hiteltelen és még inkább fura.

https://www.youtube.com/watch?v=T1fJqA1JuYk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7515349670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása