Minden napra egy film

Minden napra egy film

A híd

(2008)

2020. április 04. - BBerni86

Háborús, értelmetlenül halálba menős, kamaszos.

Az amerikaiak előretörése megállíthatatlan, már a lakosság is menekül. Ez történt Albert családjával is. A fiú és anyja egy új városban kell, hogy lakjon. A 16 éves fiú szerencséjére olyan családhoz osztják be őket, ahol van a fiúval egyidős lány, akivel megtetszenek egymásnak és a lány sokat segít az iskolai beilleszkedésben is. Ám nem 4_4a-hid-2008.jpgjut nekik sokáig béke: a 16 éven felüli fiúkat begyűjti a sereg, és újoncokként akarják hadba állítani őket. Albert is a kiválasztottak között van. A helyzetet bonyolítja, hogy egy másik fiú körül botrány is akad: rajtakapták, hogy az özvegy tanárnőjével bonyolódott viszonyba, és a katonai fejes apa minden lázadást a rendszere ellen támadásnak él meg. Miközben a fiúk csapatát egy Napolából érkezett diákkal egészítik ki, indulni kell a harcba. A még ki sem képzett fiúkat hazaküldenék, de az ezzel megbízott tiszt elmenekül, így a fiúk magukra maradnak egy hídon, amit meg kellene védeniük – pedig csak haza kellene menniük.

Az eredeti film klasszikusnak számít. Csak hát, régi is, fekete-fehér is, nem mondhatni, hogy sokak kedve megjön, hogy megnézze. Ahogy lenni szokott, leporolták a történetet és megszületett az új verzió. A híd 2008-ban tévéfilmre lett adaptálva.

A történet alapja ugyanaz. Pár kamasznak, akinek semmi dolga nem lenne katonaként, hiszen igazából még nem is katonák, az életét kell adnia teljesen értelmetlenül. Egy olyan vérfürdőben még csak említésre sem méltó esemény az ilyesmi – borzalmas, hiszen a háború is. Embertelen.

Vannak a cselekményben apró változtatások, némelyik új elem, másokat az eredetiből forgattak ki. Walter alakjába sűrítették az összes szexuális tartalmat, amivel alaposan el is rontották a fiú karakterét. Egyrészt, ő az, akinek viszonya van a tanárnővel, aki szép nő, a katonák fele folyatja utána a nyálát. Közben szexuálisan kihasználja a cselédjüket, és nagyon kiakad, amikor rádöbben, hogy az apja is hasonlóan tesz a nővel. (Mondjuk, ez nem gátolja a fiút, hogy egy barátjának is felajánlja a nő szolgálatait.) Közben meg szóba kerül, hogy volt egy szerelme, egy zsidó lány, akit próbált megmenteni. Egyszerre van egy brutális, rossz oldala, néha meg érzékenyebbnek és jobbnak tűnik. Mindez csak azért, mert két figurát egybemostak az alakjába, de azok más jellemek.

A fiúk itt idősebbnek tűnnek, és sokkal inkább fiatal felnőttek, mint az előző változatban. Itt már nem gyerekek jutnak róluk eszembe. Ezzel valamit vesztett a film, a megtörő gyermeki ártatlanságot, de nem tudom visszasírni, ahogy az 50-es évekbeli változatban azokban a borzalmas rövidnadrágokban játszottak az udvaron.

A végének is sikerült mássá tenni a fájdalmát. Walter halála ebben a formában még értelmetlenebb, és Albert az, aki élve elsétál. Most azonban nem a szinte a történtekbe beleőrülő félig gyereket láttuk elrohanni, hanem a kis szerelmét átölelő, zokogó fiút, akit visszaölel a lány. Igen, borzalmas volt, fájt és rettenetes, de ebben van remény is.

Amiben jobb: a katonai részek. Itt nem csak egy rohamot és értelmetlen, gyors halált látunk. Nagyobb rész van a harcra, és jobban meg is van komponálva. Ugyan nehéz elhinni, hogy fél nap kiképzés után így fenntartották az amerikaiakat és tudtak bánni az eszközökkel, de ki tudja. Lehet, hogy egy háború közepén az szokványosabb ismeret, hogy kell gépfegyverrel és rakétavetővel – aknavetővel? nem értek hozzá – lőni.

Névnek Franka Potente került bele. A tanárnő alakja és a viszony valószínűleg csak azért kellett a filmbe, hogy a színésznőt valahogy bele tudják illeszteni. Rajta kívül nincs olyan felnőtt női szerep benne, ahol érdemlegesen feltűnhetne.

A mai ízlésnek jobban megfelel, de nem véletlenül csak tévéfilm.

 

A híd - 5/3 szappanosabbá tett történet, modernebb cselekmény, de így sem lett klasszikus. Tévés.

https://www.youtube.com/watch?v=6c7YtqzGTtk

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7615591384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása