Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gretel & Hansel

2020. június 02. - BBerni86

Testvéres, boszorkánnyal szembenéző, mágikus.

Gretel 16 év körüli kamaszlány, aki az utóbbi időszakban több családi vészhelyzetet megélt. Az édesapja elhunyt, az anyja összeomlott, és szintén halni készül. Már semmilyen formában nem tudja ellátni a gyermekeit. Gretel megpróbál cselédként elhelyezkedni a környékbeli földesúrnál, de az öreg szeretőt, és nem házvezetőt keres igazából. A lány így más megoldást keres, és a kisöccsével nekivágnak az erdőnek. Abban reménykednek, a6_2gretel.jpg favágók között otthonra találhatnak. Ám egy különös házra bukkannak, mely egy idős asszonyé, aki szívesen látja a gyerekeket. Terített asztal, házi alkalmazottként otthon várja itt őket. Gretel pedig varázsolni tanulhat a nőtől. Ám egyre zavaróbb rémálmok kezdik kísérteni, és amikor a lánynak választania kell a testvére és a boszorkány között, könnyen hoz döntést.

A történetből gondolom világos, de azért ki is írom. Ez a film egy Jancsi és Juliska mese. Még akkor is könnyeden felismerhető az alapja, ha elég sokat változtattak a mesén, és egy olcsó horror lett belőle.

A történet egyes része, az alapfelállásban, amiben más, még nem is tűnt rossznak. A boszorkány itt nem simán enni akar egy jót a gyerekekből, de a lányban felfedezi ugyanazt az erőt, ami benne is megvan. Még érdekes is, ahogy a mágia megnyilvánul, ahogy tanítgatni kezdi a lányt. Egész tant épít fel arra, hogy mindenkinek megvan a gyenge pontja, és azt kell legyőzni, ha valaki nagy boszorkány akar lenni. Gretel gyengepontja az öccse, ahogy a banyának a lánya volt. Megoldás? Ismeritek az eredeti mesét is, nem igaz? Azért a boszorkánynak leeshetett volna az a logikai baki, hogy amíg ő gyűlölte a lányát és könnyen feláldozta, Gretel szerette az öccsét. Nem egyforma könnyű feláldozni és megenni őket…

Igaz, a kivitelezése már a mágia tanításának is olcsó és nem is látványos. Az, ahogy a feketére iszapozott kezükkel irányítják az erőt… a legnagyobb trükk, hogy egy fa ágai meghajlanak, és a seprű mozogni kezd. Végig vártam, hogy csak látunk valami nagyobbat is ennél, de nem lett.

A horror is ugyanennyire semmilyen. A lánynak vannak rémálmot idéző víziói, és ijesztőnek szánhatták a boszorkány öregasszony alakját is, de egyik sem volt képes megijeszteni, még éjjel sem, pedig sötétben néztem. Annyira gagyin néz ki, nyilvánvaló a büdzsé szegényes volta, hogy az már siralmas.

A pénz hiányát is művészfilmes eszközökkel váltották ki, amitől egyedi hangulata lett a filmnek, de ez nem jelent itt minőséget. Nem látványos, nem ötletes, simán csak furcsa lett.

Még nagyobb baj, hogy a történettel is akadtak problémáim. Már Gretel öregítése és a szexualitás behúzása is sok – az még ok, hogy a földesúr szeretőt akarna, így válik érthetővé, miért indulnak a favágók felé. De minek kellett azt nézni, hogy a menstruációs vérrel szennyezett lepedőt mossa a patakban? Valami nagyon női szimbolikát akartak a boszorkányokhoz kötni, de csak zavaros lett és irritáló. (Meg lehet nézni azt is, milyen alakja van a boszorkány házának. Nem ház formájú. Szimbolika van abban is.) Hansel szála is minimum zavaros. A végén most mi az ő jövőképe? Favágó vagy boszorkányvadász lesz? De az sem volt tiszta, honnan veszi Gretel, hogy lehet fekete és fehér is ugyanaz az erő. Mindegy, nem is akarom érteni, annyira nem volt érdekes.

A szereposztásban van egyetlen érdekesség. Sophia Lillis nagyon szépen építgeti a karrierjét. Az óta sokan megismerik, de már saját sorozata is lett közben. Nem is értem, miért csinálta meg most ezt a filmet, Az előtt jobban megértettem volna. A többieknek még a neve sem ismerős, nem hogy az arca.

A gyártási költségeit behozta, de a kasszarobbantástól messze volt. Nem fogott meg.

 

Gretel & Hansel - 5/2 volt benne valami új szempont, de nagyon irritált a látványvilága és egyes történései is.

https://www.youtube.com/watch?v=QZblQLhKcZQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7015736302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása