Minden napra egy film

Minden napra egy film

Medici

3. évad

2021. március 03. - BBerni86

Családi, hatalmi harcos, városért küzdő, kosztümös.

A Pazzi összeesküvést követő években Lorenzo és vele a Medici család állt Firenze élére. Lorenzo a régi álmát követve dolgozik azon, hogy a város a legnagyobb és legragyogóbb legyen Európában. A családi bank biztos hátteret nyújt, és a magas politikában a történelmet alakító félként képes fellépni. A házassága is szilárd, a medici.pngfeleségével szerető és összeszokott párost alkotnak, akiket nem csak az érzelmek, a gyerekeik, de a közös célok is összekötnek. Clarice a férje támasza és segítője, nem csak a felesége. A családot azonban veszély fenyegeti: a pápa unokaöccse, Riario gróf megirigyeli a hatalmukat és befolyásukat, mindent bevet a pápa támogatásával, hogy megtörje a hatalmukat. Miközben kegyetlen játszmákba bonyolódnak, Lorenzo a család jövőjét is előkészíti: elrendezi a fiai jövőjét, és komolyan belefolyik a pápaválasztás folyamatába is.

Amit itt hamar meg kell ugrani. Hogyan számoljuk az évadokat? Most a wiki felosztása mellett maradnék. Az 1. évad volt Cosimo története, és a Medici család felemelkedése Firenze élére. A 2. évad dolgozta fel Lorenzo ifjúságát, a hatalomra jutást, és ahogy vezetővé vált. Ez a 3. évad így, ami a legnagyobb Medici életének második felével foglalkozik. Van, aki külön számolja a különböző főszereplő miatt, de a Medici család összeköti őket.

Ami máris hozza a következő kérdést: kell-e ismerni az előző évadokat? Hajlamos lennék rávágni, hogy persze, de azért árnyaltabb a kép. Cosimo története évtizedekkel korábban játszódik, és nem lineáris a folytatás. Egyes szereplők múltja annak ismeretében érthetőbb, pl. Carlo, de a megértés megy nélküle is. Viszont, a 2. és 3. évad szorosabban összefügg. Ott már azonos szereplők vannak, és a kapcsolatrendszereket is viszi tovább a sorozat.

Nehezen is dolgoztam fel, hogy kb. 2 évtizedet ugrunk előre, és a szereplőkön nem látszik a változás. A The Crown ezt kivédte azzal, hogy idősebb színészekre cseréltek. Itt maradt az eredeti gárda, de nekem nagyon visszás érzés, hogy a 20 éves Lorenzo olyan, mint a 40 éves. Ok, növesztett a színész egy kis szakállt, de most komolyan ez jelképez 20 évet? Nem lett hiteles, és a nőknél még rosszabb a helyzet. (Ők nem növeszthettek szakállt…)

Hiányzott egy olyan fő szál is, mint ami a Pazzi összeesküvés volt korábban. Riario ott volt végig ellenlábasként, de különféle módszerekkel próbálkozik, és változik a keret, amiben harcolnak egymással. Egyszer ellenséges seregek fenyegetik Firenze városát, másszor a papok okoznak fennakadást, próbálkoznak anyagi machinációkkal, majd jön a pápaválasztás is. Riario nincs olyan karakteres ellenfél, mint Jacopo de Pazzi volt. Ő összetartott a szálakat, ami most nem sikerül az ellenfélnek.

Az sem jött át, hogy Lorenzo mennyire lett más, mint idealista fiatalemberként korábban. Szóban nagyon jól elmondják, hogy mennyit fel kell adni az egykori álmokból, hogy legalább azoknak egy töredékét megvalósíthassák. De nekem nyílegyenes volt az út ide. Hogy megmentse maguk, ilyenné kellett válnia – most ugyanazokat az eszközöket alkalmazza, nem értem, miért lenne olyan nagy a váltás.

Kevesebb a magánéleti szál. Itt már összeállt a család, a zűrös testvér halott, és Lorenzo hű férj is lett, már nincs képben a kamaszkori nagy Ő. Elnéztem így is, Clarice is megkapta a maga konfliktusait – pl. a sikkasztás – csak unalmasabb így.

Most töprengek is azon, mennyire nézette velem az évadot az, hogy rajongok a korszakért és ezért a városért. Felbukkan Leonardo, Michelangelo, Botticelli… Firenze önmagában csodás háttér, bár kevés a városkép. Sharmannal is szimpatizálok, pedig az a szakáll…nem +20 év.

A háromból ez a leggyengébb évad, de – jó vagy rossz – eléggé elvakult vagyok ezzel a szériával és a történettel, hogy így is szívesen néztem, még tetszett is.

 

Medici – 5/4 elfogult vagyok, de Firenzét, a reneszánszt is imádom, ez popcorn szórakoztatóan hozza.

https://www.youtube.com/watch?v=IPkE0NSqLYg

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9816449266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása