Minden napra egy film

Minden napra egy film

Invincible

1. évad

2021. május 05. - BBerni86

Hősé váló, csapatos, Földet védő, kamaszos, összeesküvésre fényt derítő.invincible.jpg

Mark mindig is tudta, hogy a családja nem átlagos, ahogy ő maga sem az. Az apja a Föld legerősebb hőse, Omni-Man. Emberfeletti ereje van, tud repülni, szinte sebezhetetlen. Viltrum szülötte, aki a Földet jött védelmezni, szerelmes lett és családot is alapított. Amikor Mark viltrumi vére is feléled, apja nyomdokaiba igyekszik lépni. Omni-Man tanítgatja is, miközben Mark középiskolába jár, igyekszik összejönni az öntudatos Amberrel, és összedolgozik már tini hősökkel. Ám a békének hamar vége lesz, amikor a Föld védelmezőit támadás éri. Az összes őrzőt megölik, csak Omni-Man marad életben, súlyos sérülésekkel. A kamaszoknak kell a helyükre lépni, minden veszedelmet kivédeni, miközben az a támadás maga a rejtély. Lehet, hogy több titok van, mint sejtik.

Lenne egy tippem, Robert Kirkman neve honnan ismerős sokaknak. Ahonnan nekem is. The Walking Dead. (Az Outcast szerintem kevésbé ismert.) Most tanulunk egy új címet is, az Invincible – már a 3. évad is be van rendelve, úgyhogy érdemes is megjegyezni.

Lehetne hasonlóságokat keresni a The Walking Dead szellemiségével. Mindkettő elég véres és vannak horror alapok, miközben csavartak a zsáner szokott elemein. A történet, a látványvilág azonban teljesen más. Nem kell ahhoz TWD nézőnek lenni, hogy belevágjon az ember az Invincible világba.

Talán van két projekt, amit inkább érdemes felemlegetni, ha hasonlítást végeznénk. Ebben a történetben is van egy olyan elem, mint a The Boys világában. Itt is van olyan hős, akinek a szándékai nem éppen hősiesek, ha a látszatra még vigyáz is. (Ha az első részt megnézitek, annak a végén már ott van, hogy ki a báránybőrbe bújt farkas.) A másik a Jupiter hagyatéka, amiben szintén a szuperhős zsáneren csavarnak egyet képregény alapján – csak az élőszereplős lesz és még nem volt meg a premier.

Mennyire zavaró, hogy animált a széria? Semennyire. Ugyan Omni-Man ruháját, de Invincible hős dresszét is szoknia kellett a szememnek, de korrekt megoldások vannak benne és nem egy olyan jelentet bele tudtak így tenni, amit élőszereplős verzióban nem tudok elképzelni. Az utolsó részben a metró… Újabb példája annak, hogy a képregény bizony nem gyerekműfaj önmagában. Ezt a sorozatot sem gyerekeknek készítették.

Szépen pakolja egymásra a történeteket, és felismerünk zsánereket. Az élősködők a Marson és a megfertőzött asztronauta. A bolygók védelmét tesztelő titkos szervezet. A megbolonduló tudós. A Föld védelmét ellátó titkos szervezet. Egyszerre átívelő és részenként hoz egy-egy új kalandot is a sorozat – durva is a végén a kollázs, amikor szembesülünk vele, mennyi megkezdett és még intézésre váró veszélyhelyzet van függőben. Izgalmas, kalandos.

Mellette ifjúsági is, hiszen kamaszok szerelmi ügyeivel és önkeresésével is foglalkozik. Mondjuk, nekem azok a részek fájtak legjobban, amikor Mark – Amber történetet ragozták. Maga Amber karaktere is zavar. 17 évesen olyan, mint egy 23-24 éves aktivista egyetemista. Nem is illik a kamaszok közé, akiknek különben olyan drámáik vannak, mint a megcsalás, a szülői túlféltés vagy a ’pasimból cyborg lett’.

Sok karaktert mozgat, és többeknek vannak emlékezetes történeteik. Robot története nagyon nem egy átlag sztori, és az évad végére nagyon belehúztak. Nem akarom kitenni a spoiler jelet, de nem is tudom, láttam-e sorozatban ennyire brutálisan kiemelve már, hogy a szuperhős és az ember mennyire nem egy súlycsoportban van.

Angolul a szinkronhangok is ütnek. Egy kis mellékszereplőt is egy Mahershala Ali beszéltet.

Most nagyon mennek ezek az alternatív szuperhősös szériák. Érdeklődve várom a Jupitert is, az Invincible határozottan érdemes volt a megtekintésre.

 

Invincible – 5/4,5 ad egy pofont a zsánernek, miközben van nem egy drámai pontja és kellően akciódús.

https://www.youtube.com/watch?v=-bfAVpuko5o

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9616522316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása