Minden napra egy film

Minden napra egy film

2067

2021. május 11. - BBerni86

Földet mentő, időutazós, küldetést vállaló.

Ethan még kisgyermek volt, amikor elveszítette tudós apját és az édesanyját is. Egy új barát vigyázott rá, és volt mellette utána. Most szerelőként dolgozik a világ legnagyobb belélegezhető oxigént előállító gyárában, és igyekszik életben tartani a feleségét, aki a kor betegségében szenved, oxigénhiány miatti sorvadásban. Egy nap hívatják a vezetőségből, és megmutatják neki, min dolgozott az apja a halála előtt. Egy portálon, mellyel a jövőbe lehet menni. Egy embert van energiájuk küldeni, és egy üzenetben kérték, az Ethan legyen. 400 évet megy előre,2067.jpg abban a reményben, hogy ott talál embereket, akik át tudják adni a kór ellenszerét. Ám ott csak a puszta természetet találja, és a saját testét, a koponyájában egy golyó ütötte sebbel. Jude érkezik utána, együtt üzemelik be a gépet, hogy vissza tudjanak menni – de a fiú fejében szöget üt, hogy ezzel nem változik semmi. Hogy adjon esélyt az emberiségnek, a feleségének is? Az úton a múltra is kap pár új választ.

A katasztrófafilmekből már láthattunk pár verziót, mi fogja az emberiség vesztét okozni. Terminátorok és a mátrix, a felmelegedés és a víz teljes hiánya, vagy éppen egy újabb jégkorszak. Vulkánkitörések, ufók, vírusok és génmódosított állatok. Arra viszont nem emlékszem, hogy ez előtt olyat láttam volna, amiben az emberiség megfullad.

A film legérdekesebb része számomra a felvezetés volt – amikor pár mondatban elmondták, hogy az emberiség mennyire semmibe vette a saját környezetromboló hatását és közben egy Föld golyón mutatták, ahogy a különféle ember előidézte katasztrófák, mint a szmogfelhők, hogyan tették egyre lakatlanabbá a bolygót. Ugyan még ez a rész sem lett szép, nem túl jó a technika mögötte, de ennek még volt hatása. Globális képet ad.

Bár már itt megjegyezném, arra nincs normális utalás, hogy miért pont az oxigén fogy ki. Az állatok kihalásáról később van egy rövid híradórészlet a háttérben, de nem tudni, hogyan jutunk pont ehhez a végzethez.

Majd jött Ethan története, és nagyon nem lett szimpatikus nekem a főszereplő. Nem egy hős alkat, ő nem az emberiséget akarja megmenteni, mindössze a feleségét akarja életben tartani. Meg van sértődve máig az apjára, és jelentéktelen figura is. Az csak rátesz egy lapáttal, hogy valakinek olyan ötlete támadt, hogy legyen egy kis bajusza Kodi Smit-McPhee karakterének. Amúgy sem egy férfias jelenség a színész, de ezzel a bajusszal inkább meg se mondom, mi jutott róla eszembe. Maradjunk annyiban, hogy most azzal is küzdöttem, hogy egyáltalán ránézni tudjak röhögés nélkül a főszereplőre.

Különben sem erős darab ez színészileg. A barát, a feleség, de a film főellensége is annyira kevés eszközzel játszik, hogy összesen 2-3 arckifejezést lehet rajtuk felfedezni. Ryan Kwanten pont ugyanúgy néz ki atyai jóbarátnak, mint a bűnbánó alaknak, aki végig tudta az igazat és most végig kell néznie, ahogy erre Ethan karaktere is rájön. Itt még az sem menti, ami a True Bloodban. Itt nincs olyan csaj, aki elalélna, ha ledobja a pólóját…

A látvány jól megy a színészi alulteljesítéshez. Se a tönkrement világ, se az ember nélküli világ nem lett látványos, és kaptunk összesen vagy három helyszínt. Talán csak egy jobb kép van az egész filmben, amikor megmutatják azt is, hogy néz ki egy olyan emberiség városa, aki tanult a hibáiból és meg tudta menteni magát, a bolygót is.

Szívesen tennék a végére valami pozitív dolgot, de nem akar menni. Egysíkú, egyetlen csavarra ráhúzva – gyorsan feledhető darab.

 

2067 – 5/2 a vége csavarért nem érte megnézni, pedig az ad értelmet az egésznek, addig gyötrelmes.

2067 Official Trailer (2020) Sci-Fi Movie - YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1116541702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása