Minden napra egy film

Minden napra egy film

All of us are dead

1. évad

2022. február 02. - BBerni86

Zombis, túlélésért küzdő, középiskolás, vírust megfékezni próbáló.all_of_us_are_dead.jpg

A Hyosan középiskolában már szinte mindennapos a zaklatás és egy banda többeket terrorizál, zsarol és kiközösít. Az iskola biológia tanára korábban gyógyszerészeti cégnél volt kutató, és családapaként azzal szembesül, hogy a fia már öngyilkos akar lenni, annyira kikészítik az iskolában. Segíteni akar, így azzal a vegyülettel kezd el dolgozni, amit abban a halálfélelmet leküzdő egérben találni meg, amelyik visszatámad a macskára. A szer azonban nem várt hatást produkál: a fia gyilkos szörnnyé válik, zombivá, aki harapással terjeszti a vírust. Hiába próbálja meg megfékezni a vírust a kitörése előtt, elég pár diáknak megsérülnie és egy mentőnek elindulnia az egyik sérülttel, hogy a város pillanatok alatt halálos harcmezővé változzon. Miközben a katonaság igyekszik ellenszert találni, néhány diák az iskolában rejtőzve próbál túlélni.

Újabb koreai sorozat – úgy tűnik, jól állnak nekik a sötétebb tónusok. Horror, gyilkosságok, vérengzés. A téma és a vírus különben nagyon emlékeztet egy korábbi sikerre, a Vonat Buszánban koncepciójára. Annyira, hogy még a sorozatba is az egyik gyerek szájába adták, hogy úgy érzi magát, mintha abban a filmben lenne.

A film gyorsan eljut abba a pontba, hogy mindenütt ott vannak a zombik és túlélni lehetetlenségnek tűnik. Erre a cím is réerősített: én azt is vártam miatta, hogy a sorozat végén győznek a zombik és a hagyományos emberi lét ideje lejárt.

Mozgalmas és tele van akció jelenetekkel. Mivel több fontos szereplő van, akik külön utakon járnak, az is hozzájárul a pörgős cselekményvezetéshez, hogy folyamatosan váltják a nézőpontokat és a helyszíneket, és mindenki halálos veszélyekkel néz szembe. Van itt fontos információval menekülő, de minden bajba jutottnak segíteni próbáló nyomozó. Van tűzoltó apa, aki a lányát mentené – jellemző különben, hogy korábban valamilyen spéci katona lehetett, mert a katonai egységeket úgy veri szét, mintha ő lenne a koreai Ethan Hunt. Vannak bujdosó diákok, vannak terrorizáltak és bandatagok, vannak versenyről visszaérkező íjászok és még lehetne sorolni.

Azzal is több a sorozat, hogy nem csak olyasmi miatt kell aggódni, hogy jön a horda és megeszik őket. Ahogy telik az idő, egyre fenyegetőbb az is, hogy nincs mit enni és inni. Itt még olyan jelenetet is látunk, amikor azt kell megtárgyalni, hogy egy terembe zárva hogyan oldják meg a WC kérdését.

A sorozat egy fele nagyon tini téma mellett is halad. 17-18 éves diákok vannak a középpontban, és még egy zombi járvány közepén is képesek azon drámázni, hogy kinek ki tetszik és viszont, ki kire féltékeny.

Szerencsére hangsúlyosabb, hogy a jó és a rossz kérdését feszegessék. Egy ilyen helyzetben mennyit kell megtenni a másikért? Mit lehet még megbocsátani? Az egyik legdurvább rész az volt, amikor a gazdag lány megvádolja a szociálisan hátrányos helyzetűt, hogy fertőzött. Amit utána művel, hogy neki legyen igaza… De az is, hogy a sérült társad meddig kell vinned, mikor menekülhetsz egyedül tovább? A sorozat különben az erkölcsök mellé teszi le a voksát, mert kiemeli az önfeláldozókat, és ha valaki önzőn magát kezdi menteni, a többieket hátrahagyva vagy akár ártva nekik, ők mindig rusnya véget érnek.

A zombik ábrázolása modern, mint a már emlegetett filmben. Gyorsak, halálosak és félelmetes, ahogy tömegben vonulnak és gyilkolnak. Nagyon véres is, vannak undorító kinézetek, de nem az a kaszabolós horror, amitől hányingerem lenne. Nem kell emberek megevését megnézni, és az is ritka, amikor beleket szaggatnak. Akad, de láttam sokkal undorítóbb zombikat meg gyilkosságokat is hasonló filmben már.

Tele van szimpatikus vagy éppen ellenszenves alakok halálával. Tipp: nem érdemes senkit sem megkedvelni, mert itt minden részben hullanak a szereplők. Nem csak a mellékszereplők, a kiemelt szereplők sincsenek biztonságban.

Nem egy mély darab, de nem kell annak lennie. Egy horror, ami mozgalmas is, van benne dráma is és a maga módján szórakoztat.

 

All of us are dead – 5/4 nem egy agyas sorozat, de a horror igényem kielégítette és a függő végek áthúztak egyik részből a másikba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8317095784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása