Minden napra egy film

Minden napra egy film

A tizenhármak

2022. október 01. - BBerni86

Láttunk már nem egy megtörtént eset alapján készült filmet, amelyben extrém helyzetből kellett embereket kimenteni, vagy túlélni. Örök példa a sportolóké, akik a fagyos hegyekben zuhantak le. Ott voltak a bányászok, akik a föld alatt rekedtek. Most pedig megnézhetjük azt a gyerek focicsapatot, akik mérkőzés után barlangászni mentek, de a megeredő eső, a monszun miatt kimenni már nem tudtak.

A film a gyerekek szemszögével indít, bár azt nem értem megmagyarázottnak, miért mentek le a barlangba. Azoka_tizenharmak.jpg alapján, amit láttunk, életveszélyes vállalkozás. Pillanatok alatt elöntötte a víz és különben sem egy könnyű terep volt. Ők meg gyerekek – most komolyan az nekik a szórakozás, hogy lemennek egy barlangba?

De, nem is ez a lényeg. Érkezik két angol önkéntes. Eleinte a thai sereg hallani sem akar az önkéntesekről, de a kormányzó felfogja, hogy neki kinti merülésre képzett haditengerészei vannak, az angolok meg barlangi mentésre szakosodott búvárok. A gyerekek megtalálása, majd a szabadító terv is az ő fejükből pattan ki, és ezt a folyamatot követi le a film. Jellemző különben, hogy a thai sereg nem könnyen engedi át a vezetést, és lesz is katona, aki belehal egy könnyebb merülésbe. Ahogy az is valahol röhejes, hogy megmondták nekik, hogy tartalékolni kell a levegőt és tempóban haladni, mert a kiúszás nehezebb. Így az oxigén 2/3-át meg kell spórolni a kiútra. Eredmény: maradt a katonák 80%-a is a gyerekekkel a barlangban, mert összesen annyi levegőjük maradt, hogy egy ember ki tudjon úszni.

Azt jobban sajnáltam, hogy a személyekről keveset tudunk meg. Richard egykori tűzoltó, John egy nagyjából a lent ragadt gyerekekkel egyidős fiú édesapja. De miért csinálják ezt? Nem tudni. Honnan jött nekik a barlangi mentés? Egyedül a tűzoltónál tűnik kézenfekvőnek egy pár válasz, de a többieknél rejtély. Ahogy egyre többen lesznek, egyre jobban. A másik Richard – Harris – pl. civilben orvos. Mégis, mikor van ideje egy aktív orvosnak kiképezni magát barlangi mentő búvárnak? Itt mindenki kimerül annyiban, hogy szenvedélyesen segíteni akar. Mintha terminátorok lennének, akik mindent megoldanak. A legfiatalabb, Chris billen meg egyetlen pillanatra, amikor majdnem megfullad, de még ő is le tudja kezelni a helyzetet és nem történik tragédia. Ha már van egy olyan stáb, mint itt, hogy az önkéntesek nagyját nem csak sikeres, de jó karakterszínésznek tartott színészek is játsszák, akkor többet is mutathattak volna a hősi eposznál.

A filmet különben az extrém helyzet adja el, és még akkor is van benne feszültség, ha valaki ismeri az életből a történetet és tudja, mit találnak majd ki és milyen sikerrel alkalmazzák. Ezt különben nem mesélem el előre, mert aki nem ismerte a történetet, hozzám hasonlóan majd nézhet egyet, hogyan viszik ki a fiúkat a barlangból.

A kritikák különben szerették, és egy valódi eset színvonalas megfilmesítésének nevezik. Elnéztem én is, bár kicsit izgalmasabb is lehetett volna. Még akkor is, ha az igaz történet volta miatt nem lehetett belőle valami nagy és hihetetlen kalandot faragni. Pont az benne az ijesztő és az érdekes, hogy milyen egyszerű dolog milyen veszéllyé válhat és mennyire egyszerű és összetett egyszerre a megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4017908603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.10.14. 11:37:59

Minden percében izgalmas, lebilincselő film nagyon jó képekkel, minimál zenével, remek alakításokkal. Shame on me, nem emlékeztem a hírre, így még a vége is meglepetés volt, és izgalmas, hogy alakul.Ha merültél, ha jártál már barlangban még jobb!

(a többi, korábbi, későbbi verziókat nem láttam, csak ezt)
süti beállítások módosítása