Minden napra egy film

Minden napra egy film

Meggyőző érvek

(2022)

2022. október 03. - BBerni86

Feltűnt már, hogy a Netflix mennyire szereti az egyes sikereit sokszorosítani és másképpen is eladni? Ahogy ráfeküdtek a tini filmekre, és olyan saját sztárokat nevelnek, mint korábban a Disney Channel. A Meggyőző érvek jelen feldolgozása is illik egy ilyen sémába. A Bridgerton jött, látott és rengetegen látták – így most megnézhetjük meggyozo_ervek_1.jpgaz egyik Jane Austen klasszikus Bridgerton stílusú feldolgozását is.

Már a külsőségekben is ez tűnik fel. A rasszok keverednek, és kb. színvakon kell nézni a filmet. Az egyik kuzin ázsiai felmenőkkel bír, az egyik sógort afroamerikai színész játssza, és mintha itt semmilyen jelentősége nem lenne ennek. Mindenki úgy viselkedik, mintha ez nem is lenne. Rasszista leszek attól, hogy én ezt a tendenciát ki nem állhatom? A viktoriánus korban egész egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ilyen előfordulhatott volna. Henry Golding a kedvelt színészeim között van, de akkor sem akarom egy Jane Austen feldolgozásban látni. Annyira nem valós történelmileg! Ok, azt is aláírom, hogy esetenként a megszokás is rátesz egy lapáttal. A kis hableány nekem annyira a Disney vörös hajú, fehér bőrű Arielje, hogy az új, élőszereplős verzióban előre viszolygok a szereposztástól.

De a film hangvétele, az a nézőknek kibeszélő, pimasz stílusa is modern elem. Különben jól állt neki, feldobta a filmet és játékosságot vitt bele. Különben elég szenvedős, egysíkú története lenne, sok ismerős Austen cselekményelemmel, de így frissebb lett.

Még kosztümös filmnek se rossz. Változatos, több helyszín és a korszaknak megfelelő kinézet is megvan. Érdemes azt is megnézni, hogy Anne másságát mennyire mutatni tudják a ruháival is. Neki saját stílusa lesz, ami kívülről is meglátszik.

Azt se gondoltam volna, hogy egyszer leírom, de sokat ad a filmnek Dakota Johnson játéka is. Ezt a színésznőt nem különösebben szívlelem, de Anne alakját szerethetően hozta. Segített az is, hogy kb. ő a film egyetlen valóban szimpatikus szereplője. A többség irritált és a zavaró dolgaik idegesítettek. A lánytestvér, a tipikus Austen írta nővér, aki narcisztikus, hangos és érzéketlen. A jót akaró idősebb női barát, aki jó tanácsaival elrontja a hősnő életét, aztán zavaróan sokszor kér elnézést vagy érdeklődik, hogy fáj-e még, amire rávette. (Anne miatta bontotta fel az eljegyzését a szerelmével.) Az apa és a másik testvér, akik kb. annyira képesek, hogy imádják magukat és ezt várják másoktól is.

Bár, azért Anne alakjának is van egy zavaró elem. Ő könnyen válik áldozattá. Ha valaki nem akar valamit megtenni, mert kínos vagy kényelmetlen, már Anne be is ugrott a helyére. Elnyomják, gyakran élcelődnek rajta és nem értékelik. Nem is értem, hogy az értelmessége ellenére miért hagyja ennyire magát. Végig vártam, hogy álljon a sarkára, olvasson be pár embernek, de ahhoz túl jól nevelt. Inkább lesz mosolygós balek.

Egyszer elnéztem, de nekem ennyi bőven elég is volt belőle. Azt meg tippelhetjük, hogy a tendencia marad-e, és pl. láthatjuk e Büszkeség és balítéletet egy ázsiai vagy egy afroamerikai Darcyval.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9717921645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása