Minden napra egy film

Szinuhe

2019. augusztus 19. - BBerni86

Ókori, életutas, megjavulós, élet értelmére lelős.

Szinuhe még kisgyermek, amikor egy házaspár rátalál a Nílusba, egy fonott csónakban kidobott kisdedre. Befogadják, sajátjukként nevelik és Szinuhe a férfi szakmáját is folytatná. Orvos lesz, aki a szegényeken akar segíteni. Jó barátja a katona Horemhebnek, akit származása miatt nem akarnak a királyi seregbe felvenni. Egy 8_19szinuhe.jpgalkalommal magát a fáraót segítik ki ők ketten, amiért Szinuhe udvari orvos, Horemheb a fáraó katonája lehet. Ám az orvos megismerkedik egy veszedelmes asszonnyal: a gyönyörű Nefer egy méregdrága örömlány, aki mindent elvesz és semmit nem ad érte cserébe. Szinuhe későn ismeri fel, hogy a jólelkű szolgálólány, Merit lett volna az igazi. Száműzetésben, újra felemelkedve már az igaz úton igyekszik járni. De a múlt, a sajátja is, utoléri és mindent felforgat.

Egy regény, amely már szinte klasszikusnak számít, de eddig nem olvastam el. Filmet is készítettek belőle, azt viszont most megnéztem. Szinuhe – elég vegyesek most a benyomásaim. Annyi biztos, a regényhez most sincs több kedvem, mint a film előtt.

Számomra túlzottan megidézte a Ben-Húr több elemét. Ebben is az a végkicsengés, hogy egy nem keresztény rálel a szeretet üzenetére, a keresztény eszmékre, és ezért meg tud változni. Csak annyi a trükk, hogy míg a júdeai herceg személyesen is találkozik Jézussal, Szinuhe a Napistenen keresztül ismeri meg az egyistenhitet és annak üzenetét. Brutális, hogy a végére az Aton hit mennyire hasonul ahhoz, amit a korai kereszténység jelentett. Nem véletlenül emlegetik a film végén azt is, mennyi idő van még Jézus eljöveteléig. Hiszem az Ehnaton által terjesztett vallás ebben a történetben megegyezik azzal, amit Jézus is tanított.

De ezen még túl tudnám tenni magam, ha különben tetszett volna a film. Lehetett volna jó kalandfilm is, sok elem megvan benne hozzá. Szinuhe nem ismert származása, mely a végére kiderül és egy merész terv kezdetét hozza el. A szerelmei, Merit és Nefer. Ahogy a barátja nagy katonai karriert fut be. A száműzetés. Elemeiben jók, de nem áll izgalmasan össze. Végig arra van kihegyezve, hogy Szinuhe hogyan gyötrődik. Az meg a legjobb kalandokat is képes elrontani. Itt ezt éreztem: a főszereplő rossz lelki állapota az egész filmre rátelepszik.

Még nagyobb gond, hogy gyűlöltem, ahogy a film kinéz. Ha nem lennének a nevek, ha nem tudnám, hol játszódik a cselekmény, nem lehetne rájönni, hogy az ókori Egyiptomban. A korszakban Hollywood előszeretettel gyártott szandálos filmeket, de azok az ókori Rómában játszódtak. Ez is úgy néz ki, mintha egy római történet lenne. Nem tudom, mennyivel lettek volna többre képesek abban a korban, de most kifejezetten irritált, hogy semmit nem találtam meg a filmben az ókori Egyiptom esszenciájából.

Ha a stáblistát nézem, akadnak rajta nevek. Olyanok, akiket annak ellenére ismerek, hogy már jóval előttem volt a fénykoruk. Jean Simmons, aki Merit volt. Peter Ustinov. Különben döbbenetes, hogy a színészek civilben, koruk divatja szerint öltözve mennyire jobban néztek ki, mint ebben a filmben. A játékuk nem nagyon tudom megítélni: annyira lekötött az, mennyire nem néznek ki egyiptominak sem a küllemükben, sem a jelmezükkel, hogy az el is vonta a figyelmem.

Egyszer meg lehetett nézni, de nekem ennyi több is volt, mint elég.

 

Szinuhe - 5/3 a történet jó, de a kivitelezés csapnivaló még akkor is, ha beleszámolom, hogy mikori.

https://www.youtube.com/watch?v=jUavOdQVDEs

Glow

3. évad

Las Vegasi, pankrációs, baráti társaságos, szerelmes, boldogulós.8_19glow.jpg

A tévé nem kér többet a lányokból, de ők nem esnek kétségbe. Sam és Bash megragadtak egy kínálkozó lehetőséget és eladták a műsort egy Las Vegasi kaszinónak. Így három hónapon át, hetenként többször is műsorra kerül a pankrátor lányok műsora. Közben mindenki a saját ügyeivel is kell, hogy foglalkozzon. Debbie hajtja az alkalmi kapcsolatokat, miközben szenved attól, mennyire távol van tőle a fia. Ruth nem akarja végleg feladni a színészi álmait, de a lehetőség nem akar jönni. Sam viszont nekiszegezi a kérdést: valami van köztük, ne próbálják meg együtt? Rhonda és Bash házassága lassan igazivá válik, de aztán a nőnek szembe kell néznie egy nem várt problémával. Van, aki új karrierben gondolkodik, van, aki csak szerelmes szeretne lenni végre. Vegas pedig senkinek nem tesz jót.

Magam se értem, de nagyon rákattantam erre a sorozatra. Eddig is tetszett, de most szinte ültő helyemben néztem meg a részeket. Noha, volt benne sok minden is, ami nem tetszett.

Kezdjük talán ezekkel? Emlékszem, már az előző évadnál is azt írtam, nem akarom látni, hogy Ruth és Sam összejönnek. Reménykedtem, hogy ezt a vonalat nagyon hamar elvágják. Ám sajnos az egész évadban megvolt a két szereplő között a feszültség, és ki nem állhattam, amikor bármelyikük is ezen a kapcsolaton merengett vagy tépelődött. Nem mintha Ruth jelenlegi pasija olyan szimpatikus lenne, de ő legalább korban és törekvésben illik a nőhöz. Sam, bárhogy is szépítem, öreg hozzá. Ruth-hoz se illik, ahogy a szerelmi életét most intézi. Hála égnek, nem Ruth volt a kiemelt szereplő idén, mert ez a vonal nem tetszett.

Megkaptuk most Bash és Rhonda házasságát. Nekik drukkoltam, most is szorítok, hogy legyenek rendben. De pont azt a félelmem hozták be Bash szálán, amitől korábban tartottam. Jól megvoltak a nővel, minden téren. Nem is értettem, hogy játszhatnak azzal, hogy Bash a férfiakhoz vonzódik-e, amikor a kezdeti fázisban olyanok voltak a nővel, mint a nyulak? Vagy biszexuális lenne? Ezzel többet lehetne kezdeni, de ezen a téren nem vállaltak be túl sokat a készítők. Ezért nem is fogok panaszkodni, szívesebben látom Rhonda férjeként, mint látnám a saját identitását rejtegető, titkos melegként.

De rajtuk túl, mindenki megkapta erre az évadra a maga magánéleti válságát. Volt, aki mindenféle viszonyba belement, miközben kereste az önérvényesítés útját. Volt olyan lány, aki magának is most merte kimondani és felvállalni, hogy meleg – igen, ez a téma nem csak Bash miatt került elő. Volt, aki egészségügyi problémákkal küzdött, más végre képesnek tűnik annak, hogy eldobja a jelmezeket, amelyek mögé elbújt eddig.

A Glow erre az évadra dramedy sorozat lett a komédia helyett. A karakterekre mentek rá, és mivel annyi lány van, szinte minden részre más kiemelt történetet és konfliktust tudtak behozni. Volt, amit merészebben – Debbie szerelmi élete – volt, amit sokkal sejtelmesebben kezeltek – Bash vonzalmai.

Bár korábban nem voltam oda a sok pankrációért, most sajnáltam, hogy kettőben kimerült a teljes évad. Van bennük ötlet, humorral csinálják. A fordított nap és a pankrációs Karácsonyi ének is kifejezetten humorosra, szerethetőre sikeredett.

Érdekel, hogyan tovább. Jövőre folytatják, nézem majd akkor is és mesélek.

 

Glow - 5/4 több emberi dráma, hangulatos részek, jó karakterek, kevesebb pankráció. Dramedy lett?

https://www.youtube.com/watch?v=xQaCxIJX0J0

Várható heti megjelenések

MOZI:

  • A bűn királynői - a heti legérdekesebb film. Adott 3 feleség, akik átveszik a maffia vezetését, amíg a férjeik ülnek.
  • A Mancs őrjárat - nagyon beteg mese szuperhős kisállatokról, akik egy természeti csapást akarnak megakadályozni.
  • Aki bújt - horror, melyben a családba beházasodott lánynak túl kell élnie egy gyilkos játékot.
  • Beépített cicó - egy dagi cica meséje, aki barátokra vágyik. Nem, nem Garfield a neve.
  • Családi vakáció - francia komédia anya új barátjáról, aki nyaralni viszi az új családját.
  • Út a Királyi Operába - életrajzi film egy kubai balett-táncosról, aki kifejezetten fehéreknek szánt szerepeket is sikeresen megszerzett magának Kubából elindulva.

DVD:

  • Kedvencek temetője (2019)
  • Viktória és Abdul

Bocs, hogy zavarom

Nagyvállalatos, értékekkel meghasonlós, sztrájkolós.

Cash már kikészül attól, hogy nem találja a helyét. A rokona garázsában lakik, de még ezt sem tudja fizetni. Nincs neki való munka sehol. A barátnője ugyan csodás, de meddig tart ki egy ilyen vesztes mellett? Végül egy telefonos marketinges állásra jelentkezik. A kezdeti nehézségek után az egyik munkatársa megsúgja neki, a titok a hang. Amíg érezni a beszédén és a hangján, hogy színes, a fehérek nem vásárolnak tőle. Cash így kidolgoz 8_18bocs_hogy_zavarom.jpgmagának egy munkahangot, amivel valósággal megbűvöli az ügyfeleket. Mire észbe kap, az emeleti nagymenők között találja magát, és egyenesen a nagyfőnök, Steve Lift barátkozik vele. De a sikerért szembe kell fordulnia mindazzal, amiben korábban hit. Ráadásul Lift egy olyan terven is dolgozik, mely már az őrülettel határos és számít Cash segítségére is.

Senkit nem lep meg, hogy ez fesztiválfilmként indult. Amire a végén kilyukadnak, az több az őrületnél. Az egyszerre korunk kritikája és valami olyan bizarr cselekmény, hogy még mindig nem tudtam megemészteni. Töröm is a fejem, hogy ez a szemét vagy a zseniális példája. A kritikái jók, úgyhogy az értéket kellene keresnem benne.

A film átlagosnak indul, egy férfival, aki keresi a helyét a világban. Karrierfilmnek tűnik, még az is belefér a zsánerbe, hogy a siker miatt korábbi önmagával és a barátaival kerül konfliktusba. Ugyan már ekkor is van benne idegen elem – ahogy fehér hangon beszélnek, szinkronban és az eredeti angolban is egy másik színész beszélt ilyenkor – de még egy dráma felé hajló átlag filmnek elmegy. Szerelmi szállal, sztrájktöréssel, kellő eseménnyel, miközben a főszereplőn keresztül azt is látjuk, mi megy benne ekkor végbe.

Aztán a film vesz pár őrült kanyart. Már nem sima filmként kell nézni, hanem társadalmi szatíraként. Itt most kicsit a cselekményről is mesélek, mert ezt máshogy nem tudom elmesélni. Felkerül a menők közé, és kiderül, a cég csúcsterméke a szinte rabszolgaként alkalmazott munkaerő. Cash őket kezdi el árulni, ahogy a többiek is teszik odafent. Tulajdonképpen arra van kihegyezve az egész, hogy a kapitalista rendszerben a tőkések a modern fáraók, akik azt tesznek a többiekkel, amit csak akarnak. Itt a kisemberek igyekeznek harcolni magukért, de Lift mindenből sikeresen és még gazdagabban kerül ki. Olyan szinten tehet bármit az emberekkel, hogy még az emberi mivoltuktól is megfoszthatja őket. Ez már horror is lehetne, ha jobb lenne a CGI.

De a CGI ritka béna. Bár, az is lehet, hogy maszkot és jelmezt használtak. Úgy sem jobb a helyzet, egyszerűen borzalmasan néznek ki Lift projektjének az alanyai. De ezt a poént nem lövöm le, mert ezzel a film megcsapja a nézőt. Addig azért a valóságban jártunk, ott elszáll minden. Elsőre el se hittem, azt gondoltam, Cash drogos rémálmát látjuk. Hát nem.

A szereposztás meglepően erős lett. A főszereplő barátnőjét Tessa Thompson játssza, aki itt tényleg nőies tudott lenni, és nem az a kemény csaj jutott róla eszembe, aki Michelle Rodriguez kistesója lehetne. Terry Crews, Danny Glover, Steven Yeun és Armie Hammer is a szereplők között, de csak hanggal is olyan neveket találunk, mint Lily James.

Több tekintetben beteg ez a film, de ha van kedvünk némi mélyebb üzenetet kihámozni belőle, akkor egyszer simán meg lehet nézni.

 

Bocs, hogy zavarom - 5/3 zseniális vagy borzalmas? Kicsit mindkettő. A mondanivaló üt, a kivitel nem annyira.

https://www.youtube.com/watch?v=XthLQZWIshQ

The other site

Különleges úriemberek szövetsége

A film címe A szövetség volt. Nem sok ragadt meg belőle, Dorian Gray Stuart Townsend alakításában és a szőkített, akkor még fiatal Shane West Tom Sawyer bőrében. (Látszik, hogy kamaszként láttam, nem igaz?)

Az eredeti viszont egy Alan Moore képregény. Izgalmas felfedezni, mennyire más, mint amit filmen kihoztak belőle.

This is us

3. évad

Családi, visszaemlékezős, kapcsolatos, mindennapos.8_18this_is_us.jpg

Minden Pearson iker komoly döntéseket kell, hogy meghozzon. Kate anya akar lenni, és miután elvetél, a tudományt hívják segítségül. Toby és Kate is áldozatokat hoznak, de úgy tűnik, végül meglesz az eredmény, és egy kisgyermekkel bővülhet a családjuk. Kevin a függőségével küzd, amely nem csak a szeretett nőt sodorta messze tőle, de a karrierjét is veszélybe sodorta. Egy új szerelem, Zoe személyében és apja történetének egy eltitkolt darabkája kell, hogy új célokat találjon magának. Lehet, hogy él valahol egy nagybátyja? Randall a közösségért akar tenni valamit, és indul képviselőnek. Ám Beth éppen most veszti el az állását, és jön rá, mit akar kezdeni magával. A sok nyomás a házasságukat is kikezdi. De a család összetart, és bármi jön is, együtt néznek szembe vele.

A varázs még tart, és még mindig ez a sorozat a legjobb a zsánerben, noha egyre újabb sorozatok igyekeznek lemásolni a receptet. Ha csak ezt az évet nézem, volt egy sorozat legjobb barátokról, akik egyikük öngyilkossága után kapaszkodnak egymásba és egy társasház mindennapjaiba is beleshettünk, ahol a lakók inkább jelentenek egymásnak családot, mint lakótársakat. Mégis, amit a Pearson család tud, ezek nem voltak képesek felmutatni.

Ebben az évadban is rengeteg a szív. Az ember úgy érzi, hétköznapi emberekről néz sorozatot, akik akár a szomszédjai is lehetnének. Vannak örömek, bánataik. Elbuknak, máskor fényes győzelmeket aratnak. Abszolút olyan életet élnek, amit el lehet képzelni igazinak is, nem olyan szappan, mint pl. a Dynasty.

Még mindig vannak ötleteik, hogyan bővítsék a történetet. Most megismerhettük a család egy újabb tagját – azt mondtam, nem annyira szappanos? Javítanom kell magam. Szappanos, mert úgy tudják tálalni, hogy elhiggyem. Az első évadból volt felbukkanó vér szerint apa, a 2. végén érkezett egy addig még nem látott unokahúg és most egy nagybácsi, akit eddig halottnak hittek. Igen, egy szappanoperában is lehetne – de itt teljesen más a hangnem.

Számomra még mindig abban van a varázs, hogy egyensúly van örömök és bánat között. Mert ebben a sorozatban pokoli tragédiák is helyet kapnak, de a szereplők felállnak, mennek tovább és lesznek még boldogok. Valahogy hitet ad abban, hogy az élet lehet nehéz, de akkor is van miért és kiért élni, és jó élni. Elég csak megnézni Jack életét! Már több mint 20 éve halott, a családja még mindig gyászolja. De ettől értékes az élete, és a többieké sem állt meg. Még az özvegye is képes volt továbblépni, noha érezni, hogy élete nagy szerelme Jack volt.

Minden ikernek megtalálták az évadban a küzdelmet. Kate az anyaságért küzd, Kevin a függőséggel birkózik, Randall házassága a valaha volt legnagyobb válságát kell, hogy túlélje. Szenvednek, küszködnek, minden részre jut valami fontos esemény, amit még mindig össze tudnak kötni a múlttal. De mindig él a hit, a remény, hogy jó dolgok történnek majd. Talán ez, ahogy hinni tudok a szereplőkben és az életük jól alakulásában, ez visz még mindig előre.

Mandy Moore és Milo Ventimiglia még mindig a sorozat szíve, de bármelyik iker alakítóját is ide írhatnám. Nagyon szerepben van mindenki, megvannak a maguk nagy pillanatai. A mellékszereplőket is biztos kézzel válogatják, jó a casting még mindig.

Már várom a 4. évadot is. Van több kérdés is, amire választ kell adniuk. Fognak is.

 

This is us - 5/4,5 talán szentimentális, de akkor is szíven talál. Minőségi dramedy remek szereposztással.

https://www.youtube.com/watch?v=tWSptD7rtnY

SpoilerZóna

Hercegek és hercegnők

A jövőbeli királynő csak ahhoz megy hozzá, aki képes elrejtőzni mindent látó radarja elől. De aki elbukik, azt a 3_54.jpggépével megsemmisíti. Az egyszeri fiú is próbát akar tenni, éneklő kedvencét is a nőnek ajándékozza. A királynő aznap este is sorra végez a kérőivel. A végére marad a fiú - de a radar nem leli. A nő nagyon elkeseredik: a fiú elbújt, de a radar elől csak egy helyre lehet. Ha már halott. Megsiratja, most jött rá, hogy őt szerette is. A dalos háziállat erre felemelkedik, és kiderül, ő volt a fiú álcában.

A királyság mellett állt egy vár, benne egy boszorkány lakott. A király annak ígérte a fele királyságát és a lánya kezét, aki képes lesz oda bejutni. A hercegek mindenféle eszközzel és ostrommal próbálkoztak, de a boszorkány minden támadást visszavert. Az egyszerű, helyi fiú egyszerűen bekopogott. A boszorkány beengedte, megmutatta neki a találmányait és az életét. A maszk alatt egy helyes, okos lány volt. A fiú nem is ment el a királylányért, ez a lány jobban tetszett neki.

1_47.jpgA herceg és a hercegnő az első csókot váltják éppen - mire a herceg békává változik. Újabb csók, a leányból lesz meztelen csiga. Minden csókra alakot váltanak, haltól kezdve elefánton át disznóig mindenre sor kerül. Mikor a hercegből lesz a hercegnő, a hercegnőből a herceg, tovább nem próbálkoznak. Így legalább emberek lehetnek.

Az idős, japán hölgy méregdrága kimonójában tart este haza. Egy rabló rátámad, de az öregasszony felülkerekedik rajta. A rablónak egész este őt kell fuvaroznia, de cserébe reggel megkapja ajándékba a kimonót.

Az elátkozott hercegnőnek mindig egy toronyban kell várnia egy homokórával a kezében, mozdulni sem tud. Volt 4_46.jpgegy sok szemből álló gyémántnyaklánca, amely szétszakadt. Az törheti meg az átkot, és nyerheti el a kezét, aki a határidő alatt összeállítja a láncot. Aki elbukik, hangyává válik. Két herceg érkezik a próbára. Az idősebb megölné a hangyákat kedvtelésből, a fiatalabb nem engedi neki. Az idősebb kezdi keresni először a gyémántokat, elbukik és hangyává lesz. A fiatalabbnak viszont segítenek a megmentett hangyák, összeáll a lánc és mindenki felett megtörik az átok.

Az ókori Egyiptomban nagy királynő uralkodik. Az egyszerű fiúnak 2_55.jpgtélen érik be a füge a fáján, amit a királynőnek ajándékoz. Nagy jutalmat kap érte, ahogy a következő szemekért is. Az udvarmester megirigyli a fiú szerencséjét, és kendőt köttet az arca elé, azt hazudva, a királynő nem bírja a szájszagát. A királynőnek pedig azt mondja, a fiún azért van a kendő, mert rosszul van a nő szagától. Mikor újra jön a fügével, mégis, iratot kap, minden eddigi jutalomnál nagyobbat ígérve neki. Az udvarmester több zsák aranyat ad az iratért, és maga megy beváltani. Nem tudta, hogy a lefejezésre van benne parancs a sértésért. Mikor megint jön a fiú, kiderül az udvarmester álnoksága, és a fiú lép a helyére új udvarmesterként.

Tolkien

Ihletet gyűjtős, szerelmes, baráti társaságos, háborús.

John Ronald Reuel Tolkien még gyermek, amikor édesapja után anyját is elvesztette, aki hazavitte Afrikából a fiait és az egyházra bízta őket. Az idősebb fiú már kiskorától tehetséget mutatott a nyelvekhez és történetekhez, így 8_17tolkien.jpggyámja tett róla, hogy egy jó nevű fiúiskolába tanulhasson, majd az útja az Oxford felé vezessen. A fiú élete több meghatározó személyét is ekkor ismeri meg: három fiút, egy festőt, egy költőt és egy zenészt, akikkel megváltanák a világot művészettel. Edithet, aki élete szerelme lesz. Közben az egyetemen rátalál a neki való szakra, tanára kedvenceként brillírozik. A kitörő világháború újabb meghatározó fordulat lesz: bevonul, barátokat veszít el – de idővel ihletté válik mindez.

Ahogy rálestem a film kritikai fogadtatására, meg kellett állapítanom, hogy belőlem kihozta a rajongót, másokból nem annyira. Lekötött végig, szerettem ezt a filmet, erre olyanokat olvasok, hogy nem mutat túl egy wikipedia szócikken a film tartalma. Ok, talán az is kellett, hogy nekem újat tudott mondani, mert eddig csak annyit tudtam Tolkienról, hogy egyetemi nyelvész tanár volt, a fia kezeli a Tolkien hagyatékot. Nekem új volt, nagy GYU fan is vagyok, úgyhogy kritikusok ide vagy oda, én most rajongani akarok és fogok is!

Ami elsősorban tetszett, ahogy azt meg tudják mutatni, mi hogyan épül majd be a GYU világba. Nem is csak egy eszközt használnak erre: van, amikor nekünk, nézőknek esik le. Amikor a 4 fiatalember komoly arccal, de nagyon megállapítja, hogy ők többek barátoknál: ez már szövetség, testvériség. Nekem meg eszembe jut a 4 hobbit, akik elindulnak a kalandra. Amikor Tolkien átküzdi magát a fronton a barátja után nagybetegen, és hűséges, Sam nevű segédje mindig mellette áll és segíti – ó, Frodó és Samu! Ahogy Edith rajong Wagnerért, és kapunk jó pár részletet arról, hogy az arany hogyan hoz átkot a birtokosára – már csak egy lépés innen az Egy Gyűrű.

Máskor meg is elevenednek dolgok Tolkien képzeletében, és a képek nagyon rárímelnek a GYU filmekre és regényekre. Ahogy a háború borzalmaiba belelátja a nazgúlokat, ahogy Szauron alakja felemelkedik, és még sorolhatnám. Akár kedvesebb képeket is, ahogy Edith tánca a tündérek világát idézi be.

Már ennyi is elég lett volna, hogy én szeressem ezt a filmet, de ennél többet kaptam. Tolkien alakja nagyon szimpatikus fiatalembert lett, akinek lehet drukkolni a személyes küzdelmeiben. Hogy a szerelme beteljesülhessen, ahogy a baráti társasága összeáll, majd túl kell élnie az elvesztését. De a humoros elemek is nagyon tetszettek, ahogy tanszéket vált, az nagyon bejött. Mire nem jó egy kis részeg őrjöngés…

Vannak bőven benne események, és látványra is korrekt. Nem a Jackson-filmek képi világát kell mögé képzelni, de még a képzelet képei is nagyon korrektek. Az egyetemi hangulat, a háború borzalmai, megelevenedtek.

Korrekt a szereposztás is. Van eye candy faktor is, de emiatt nem fogok panaszkodni. Hoult és Collins is többek egy szép arcnál, a gyerekszínészek is szimpatikusak voltak.

Nem tudom, egy kevésbé Gyűrűk ura szerető hogyan fogadná ezt a filmet, de nekem kedvet csinált a trilógia újranézéséhez, –olvasásához is. Plusz, megjegyeztem Tolkien teljes nevét J

 

Tolkien - 5/5 elfogult is vagyok, de imádtam. A története is tetszett, a sok Gyűrűk ura utalás is.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_Q9EBKKYYo

Legends of Tomorrow

4. évad

Világmentős, időutazós, képességes, baráti társaságos.8_17legends_of_tomorrow.jpg

A Legendák nem sokáig örülhetnek a győzelmüknek. Constantine csatlakozik hozzájuk, mert sikeresen varázslényekkel árasztották el a világot a jelenben és a múltban is. Egy démon is mesterkedik a háttérben, akinek a démonvadásszal van némi elszámolnivalója. Míg John a csapat aktív tagja lesz, Nate – aki szerelme elvesztését próbálja kiheverni – a Hivatalban kezd el dolgozni, ahol szembesül azzal, hogy katona apja is a rendszer része. Míg ők próbálják elsimítani az ellentéteiket, Ava és Sara azon dolgoznak, hogy tudnak együtt lenni a munkájuk ellenére is. Közben szembenéznek nem épp kedves egyszarvúval, farkasemberrel, kattant tündér keresztanyával és társaikkal. Szerelembe esnek, sikeres regényírók lesznek, hol diadalt aratnak, hol a veszteségeiket igyekeznek túlélni.

Idén ezzel a sorozatvilággal nagyon le vagyok maradva. Se Flash, se Arrow, a Fekete Villám vagy micsoda abszolút semmi, de Supergirl se került még sorra. A dátumra nézve a nyári daráról is lemaradtam már, de nem is ez a lényeg.

Hanem: a Legends of Tomorrow az egyetlen az univerzumból, amelyet elnéztem idén is. Annyira kattant, de szerethetően ez a sorozat, hogy mára szórakozásnak élek meg majdnem minden epizódot. Olyan, mintha a készítőknek elgurult volna a gyógyszere, és ez jól áll az egész sorozatnak.

Az évad kombinációja a heti ügyeknek és a szezonon átívelő nagyobb eseményeknek, ahogy ebben az univerzumban megszokhattuk. Idén, azzal, hogy varázslényekre vadásznak, a szokottnál is agyamentebb helyzetek jöhettek sorra. A gonoszkodó tündér keresztanya nagy kedvencem, még akkor is, ha az igazi énje annyira idézi küllemében Demónát a Disneytől, hogy az már szinte lopás.

Az átívelős szál is korrekt, és ugyanolyan eszement fordulatokat tettek bele ebbe is, mint a heti ügybe. Az évad végére abszolút uralkodni kezd ez a rész, de működött így is a sorozat.

Sok szereplőt mozgatnak. Bár megfigyelhető, hogy vannak kiemelt figurák és kapcsolatok, most meg merték azt lépni, hogy fontos szereplőket is mellőznek részekre. Esetleg időnként kapnak egy mellékszálat, de nem erőltetik, hogy mindig mindenki szerepeljen.

A szappanfaktor is folyamatosan jelen van, ezen a téren van még hova fejlődni. Ava és Sara románca abszolút hidegen hagy. Nate balszerencséje sem akar véget érni soha – mondjuk, Zari szimpatikusabb volt, mint korábban Amaya, de annyira esélytelen minden kapcsolata, amíg a kiszemelt nő a múlthoz vagy a jövőhöz tartozik. Nora és Ray vicces helyzeteket kapott, ennek talán jövője is lesz. (Ray se éppen a szerencse fia, ha a nőkről van szó.)

Az évad kellemes meglepetése Matt Ryan állandósítása, aki viheti tovább Constantine szerepét, ha már a saját sorozata elbukott. Érdeklődve várom, az 5. évadban hogyan fogják használni a figurát. Szívesen venném, ha maradna. Sara mellé kell valaki, akivel szópárbajozhatnak, és erre ő kiválóan alkalmas.

Az állandók már rutinosan szerepben vannak, a színészek újrahasznosítása is nagyon megy.

Látványra is teljesen rendben volt a sorozat. Színes, helyenként harsány – gyógyszer gurult.

Kellemes szórakozás volt, sok őrült és vicces momentummal – ezt most bírtam.

 

Legends of Tomorrow - 5/4 bejön az elgurult gyógyszeres hangulat, látványos és humoros is. Constantine is J

https://www.youtube.com/watch?v=CqRZJgA_IqM