Minden napra egy film

Yesterday

2019. augusztus 20. - BBerni86

Zenés, sikeressé válós, alternatív világos, szerelmes.

Jack Malik egész életében hitte, egyszer sztár lesz belőle. Azonban csak gyerekkori jó barátja, egyben menedzsere, Ellie, aki látja a jót és lehetőséget a zenéjében. Minden megváltozik, miután Jack balesetet szenved. 8_20yesterday.jpgMire felébred, a világ elfelejtette, hogy volt valaha egy Beatles nevű zenekar. Jack az egyetlen, aki emlékszik a dalaikra. A sajátjaként kezdi el őket előadni, és Ed Sheeran kihallja belőle a zsenialitást. Ad egy esélyt, és elhívja Jacket a turnéjára, mint előzenészt. Jack pillanatok alatt lesz szenzáció, és egy energikus menedzser Amerikába csábítja a világhír ígéretével. Jack későn eszmél rá, hogy Ellie elvesztésével mennyit is hagyott hátra igazán, és más tollával ékeskedni sem esik olyan jól, mint eleinte hitte.

Vártam ezt a filmet, több okból is. Danny Boyle tud nagyon jó dolgokat csinálni, és ennek a filmnek valami nagyon aranyos és szórakoztató volt az alapötlete. Tudom, mit kellene benne szeretnem, sok minden tetszik is benne, mégis, nem tudom igazán kedvelni ezt a mozit.

Pontosan tudom, mi ennek az oka. A főhős: Jack. Már a megismerésekor ellenszenves volt nekem, és ez az érzésem egyre nőtt, ahogy néztem a filmet. Szerencsétlenül kajlának tűnik, nem bírtam a viselkedését. De talán az fájt a legjobban, amikor olyanokat aláz le a Beatles dalaival, akik maguknak köszönhették a sikereiket. Ahogy elfogadja a sztár státuszt, ahogy mindenki körülrajongja, amikor igazából nem is ő tette le az asztalra a dalokat és a zenét. Jó, ahogy feltámad a bűntudata, amit a végére tesz, ezt helyreteszi, de addigra annyira utáltam már a figurát, hogy ez nem segített nekem. (Van egy rész, amikor Jack hiába nyomul már a Beatles dalokkal, mégse érdekel senkit. Amikor megállapítja, hogy vele van a baj, benne nincs meg az X. Akkor tudtam nagyon egyetérteni vele. Így éreztem én is.)

Pedig a történet aranyos, és jól használja a szituációkból fakadó humort. Kifejezetten szerettem, azokat a részeket, amikor Jack a dalokat igyekezett felidézni, és szenvedett a szöveggel. Még jobban bírtam, amikor Ed Sheeran is előlépett humorforrássá. A Jude helyett Dude marad a film legmosolygósabb része számomra. (Vagy, amikor később ezért Jack szidja Edet.) Bár, az is megérne pár sort, hogy mit felejtett el a világ. Van, ami nélkül jobb is a bolygónak, gondolok itt a cigarettára.

Nem lehet a film kapcsán kihagyni a zenéket sem. Ahogy az Elton John, a Queen filmnél is, most is megcsapott, mennyi nagy nótát köszönhetünk ennek a zenekarnak. Igaz, nekem már inkább a Glee verzióban őrzi az emlékezetem, de valahol ez is jó ezekben a számokban. Minden generáció felfedezheti őket maguknak. Az OST ütős. Igaz, még jobb lenne, ha az énekes valaki jobb lenne, jobb hanggal és karakterrel.

A szereposztás meglepően erős lett, egy kivétellel. Amire előbb is utaltam: Jack, vagyis Himesh Patel kevés volt. A fentebb említett két film azért is tudott annyira jó lenni, mert olyan főszereplőket találtak hozzá, mint Rami Malek és Taron Egerton. Színésznek is jók, hangjuk is volt hozzá. Patel se elég hanggal, se elég karizmával, se színészi vénával nem rendelkezik eléggé. Pedig olyan színészeket tettek mellé, mint Kate McKinnon, Lily James. Ed Sheeran is meglepően élvezetes volt önmagaként, van humora a srácnak.

Kár érte, nekem nagyon lehúzta Patel, pedig van szíve és kedves kis film is lett.

 

Yesterday - 5/3,5 sok aranyos vonása van, akad benne humor is, de annyira utáltam Jack karakterét!

https://www.youtube.com/watch?v=m3Fh-5kO7Ag

The other site

Csillagpor

Egyszer volt, hol nem volt, egy képregényíró, aki aztán fantasy regényekkel is beírta magát az irodalomtörténetbe. Az ő meséje egy hullócsillagról, egy féltündér fiúról sztárszereposztással moziba is került, de eredetileg regény volt.

Csillagpor - érdekel, miért keserédesebb az eredeti sztori? Akkor ne érd be a filmmel!

Les Miserables

A nyomorultak: BBC sorozat

Kosztümös, rendes életért küzdős, romantikus, áldozatos.8_20lesmiserables.jpg

Napóleon elbukott, és három helyszínen három élet áll a feje tetejére. Jean Valjean egy kenyér ellopása miatt szenved börtönben, hosszú évek óta. Fizikai erejével kitűnik a tömegből, a lelke egykor nemes volt, de a börtön megrontotta és a társadalom nem enged neki javulást. Fantine szépséges munkáslány, aki egy előkelő fiatalemberbe lesz szerelmes. Ám Felix csak kihasználja a lányt, aki tört szívvel magára marad a férfitól született kislányával. Pontmercy báró egyike volt Napóleon legvitézebb katonáinak, de a császár bukásával a férfi is mindent elvesztett. Királypárti, gazdag apósa csak akkor nem tagadja ki az unokáját, ha a báró minden kapcsolatot elvág a kis Mariusszal. Valjean egy püspöktől kap esélyt a javulásra, és életével a többiek életét is megváltoztatja.

A nyomorultak. Az egyik kedvenc regényem, így minden filmes feldolgozásban találok valamit, amivel elégedetlen vagyok. Egyszerűen képtelenek visszaadni mindazt, amiért Hugo történetét imádtam.

Most a BBC próbálkozott, 6 részes mini sorozatot készítettek a klasszikus történetből. Majdnem tökéletes is lett, sok minden van benne, amiért nagyon szerettem.

A legfontosabb, nagyon okosan adaptálták a cselekményt. Ilyen formában, ahogy lineárisan, több helyszín közt ugrálva mesélik el a szereplők életét, még nem láttam a történetet, de nagyon tetszett. Így nem csak Valjean történetébe kapcsolódtak be a többiek, hanem saját jogon is főszereplők lettek, akiknek volt múltjuk, jelenük és jövőjük. Igen, Valjean a központi karakter, ahogy megy előre a sorozat, ez nyilvánvaló, de arra már összeérnek annyira a szálak, hogy jó is így.

Mivel 6 részes sorozat, volt esélyük olyan részeit is megmutatni a cselekménynek, amit nem szoktak beletenni a feldolgozásba. Fantine és Felix története, ahogy a báró távolról figyelheti csak a kisfiát, a közeg, amiben Marius felnő. Az is hangsúlyosabb szerepet kap, hogy Eponine és Gavroche kicsodák, honnan jöttek. Számomra az egyik legszebb példája a történetnek az emberségre, hogy a Thenardier család mocskából is jöhetnek olyan lények, mint ők.

BBC sorozat, ez magában foglalja, hogy a cselekményen túl képileg is remek feldolgozással állunk szemben. Korhű, látványos, de nem annyira, mint egy mozifilm. Jól nézett ki végig a sorozat, a barikádon történtek egészen húsba vágóak lettek. De Cosette ruháit is érdemes megemlíteni, a kosztümös filmek szép korszakát idézték fel bennem.

A szereposztás az, amiben az egyetlen kifogásolnivalót találtam. A legtöbben remekeltek: Dominic West meglepően erős Valjean lett, sokszor Jackman alakítását is felidézte bennem, de neki ének nélkül is sikerült nagy érzelmeket átadnia. Lily Collins új törékenységet vitt Fantine alakjába. Colman, olyan gonosz nő lett itt, hogy nem is tudom, Erzsébetként hogy lesz majd szimpatikus, ha az eddigi szerepei miatt gonosz és infantilis nők jutnak róla eszembe. Oyelowo, mint Javert, új koncepció, de itt nagyon működött. Csak Marius, vagyis, Josh O’Connor. Minden téren siralmas: szerencsétlenül néz ki, a játékában semmi erő. Ha Marius más színész lett volna, nem is lenne mibe belekötnöm.

Újabb minőségi BBC feldolgozás, érdeklődve várom, mi lesz a következő projekt!

 

Les Miserables – 5/4,5 remek kivitelezés, jó színészekkel tele, ügyesen feldolgozva Hugo klasszikusa.

https://www.youtube.com/watch?v=isQGHwWyJ6k

5 film, amit látnod kell

5_41.jpg5: Korcsolyázz! – kanadai, jó régi, nem is tudom, ma még be lehet-e szerezni valahol. Gyerekkoromban azonban rongyosra néztem VHS-en, így nosztalgiából feltettem a listára. Adott egy 16-17 éves kamasz, aki egyre jobb eredményeket ér el műkorcsolyában. Kisvárosi, a helyi edzővel. De most, hogy a világbajnokság sem elérhetetlen álom, a nemzeti válogatott új helyre költözteti, más edzőt kap és a lány lassan tönkremegy. De a mélyponton fel tud állni, saját edzőt keres, rendbe szedi a 4_45.jpgmagánéletét is, és visszatér.

4: Halálforgás – romantikus komédia a jégkorcsolyázás világából. Saját korszakában elég sikeres volt, mára feledésbe merül. Pedig próbálkoztak a felélesztésével: anno forgattak egy filmet az eredeti film párosának lányáról, és egyéb film is készült. De az első marad a klasszikus: a fiú hokis volt, a lány műkorcsolyázó. Egyik sem folytathatja az eddigi karrierjét, de a jégen akarnak maradni, így összeállnak páros korcsolyázni. A kezdeti egymás 3_53.jpglegyilkolása szerelembe megy át, miközben a halálforgás bajnokká is teheti őket.

3: Jéghercegnő – a Disney ifjúsági komédiája, amely arról szól, hogy merj küzdeni az álmaidért. Mese habbal, pláne annak, aki kicsit a korcsolyázást is ismeri, de attól még kellemes családi film lett. Az okos lány titkos megszállottsága a korcsolya, de anyja klasszikusabb életet szán neki az egyetemen. Egy fizika projekthez a lány a korcsolyázáshoz készít programot, és maga is vesz pár órát. Kiderül, hogy őstehetség, akinek a bajnokságon is komoly esélye van (ez a mese habbal). De még meg kell győznie az anyját, túl kell esnie az első szerelmen, és az ősellenség 2_54.jpgugrócsillagot még nem is említettem.

2: Jég veled! – megtörtént eset alapján, ez egyike a jeges sportok legendáriumának. Az csak hab a tortán, hogy ez az első film a listán, amely nem korcsolyázókról szól. Ez ugyanis egy jamaicai bob csapat története. Igen, néger fiatalembereké, akik egy szánon akarnak lesiklani a havas pályán. Mondhatjuk, hamar nemzeti válogatott is tudnak lenni, konkurencia hiányában. De minden mással volt elég küzdelem: kellett egy 1_46.jpgedző, aki hitt bennük és fel tudta őket készíteni a sportra. Az országot is rá kellett venni, hogy engedje ki őket az olimpiára. Ott meg szerepelni kellett. Komédia, amit sokan szeretünk.

1: Majd ha fagy! – ezt a filmet idő volt megszeretnem. Elsőre még csak nem is tetszett, most ide tettem mégis, az első helyre. Mert ennek sikerül az, hogy sportfilm, de több is annál. Egy közösség és emberek drámája, itt nem csak a sportról szól a történet. Adott egy északi kisváros, ahol az embereknek egy nagy szenvedélye van. A hoki. A helyi kiválasztottak minden vasárnap megmérkőznek egymással, rangot jelent ide bekerülni. Egy nagyvárosba költözött helyi kitalálja, hogy egy sztárcsapatot meghív egy vendégjátékra. Akik PR okokból bele is mennek. A helyieknek a lét a tét, mindent bevetnek, hogy ne maradjanak szégyenben. Magánéleti drámák, komikus helyzetek, és egy keserédes happy end vár a nézőkre.

Szinuhe

Ókori, életutas, megjavulós, élet értelmére lelős.

Szinuhe még kisgyermek, amikor egy házaspár rátalál a Nílusba, egy fonott csónakban kidobott kisdedre. Befogadják, sajátjukként nevelik és Szinuhe a férfi szakmáját is folytatná. Orvos lesz, aki a szegényeken akar segíteni. Jó barátja a katona Horemhebnek, akit származása miatt nem akarnak a királyi seregbe felvenni. Egy 8_19szinuhe.jpgalkalommal magát a fáraót segítik ki ők ketten, amiért Szinuhe udvari orvos, Horemheb a fáraó katonája lehet. Ám az orvos megismerkedik egy veszedelmes asszonnyal: a gyönyörű Nefer egy méregdrága örömlány, aki mindent elvesz és semmit nem ad érte cserébe. Szinuhe későn ismeri fel, hogy a jólelkű szolgálólány, Merit lett volna az igazi. Száműzetésben, újra felemelkedve már az igaz úton igyekszik járni. De a múlt, a sajátja is, utoléri és mindent felforgat.

Egy regény, amely már szinte klasszikusnak számít, de eddig nem olvastam el. Filmet is készítettek belőle, azt viszont most megnéztem. Szinuhe – elég vegyesek most a benyomásaim. Annyi biztos, a regényhez most sincs több kedvem, mint a film előtt.

Számomra túlzottan megidézte a Ben-Húr több elemét. Ebben is az a végkicsengés, hogy egy nem keresztény rálel a szeretet üzenetére, a keresztény eszmékre, és ezért meg tud változni. Csak annyi a trükk, hogy míg a júdeai herceg személyesen is találkozik Jézussal, Szinuhe a Napistenen keresztül ismeri meg az egyistenhitet és annak üzenetét. Brutális, hogy a végére az Aton hit mennyire hasonul ahhoz, amit a korai kereszténység jelentett. Nem véletlenül emlegetik a film végén azt is, mennyi idő van még Jézus eljöveteléig. Hiszem az Ehnaton által terjesztett vallás ebben a történetben megegyezik azzal, amit Jézus is tanított.

De ezen még túl tudnám tenni magam, ha különben tetszett volna a film. Lehetett volna jó kalandfilm is, sok elem megvan benne hozzá. Szinuhe nem ismert származása, mely a végére kiderül és egy merész terv kezdetét hozza el. A szerelmei, Merit és Nefer. Ahogy a barátja nagy katonai karriert fut be. A száműzetés. Elemeiben jók, de nem áll izgalmasan össze. Végig arra van kihegyezve, hogy Szinuhe hogyan gyötrődik. Az meg a legjobb kalandokat is képes elrontani. Itt ezt éreztem: a főszereplő rossz lelki állapota az egész filmre rátelepszik.

Még nagyobb gond, hogy gyűlöltem, ahogy a film kinéz. Ha nem lennének a nevek, ha nem tudnám, hol játszódik a cselekmény, nem lehetne rájönni, hogy az ókori Egyiptomban. A korszakban Hollywood előszeretettel gyártott szandálos filmeket, de azok az ókori Rómában játszódtak. Ez is úgy néz ki, mintha egy római történet lenne. Nem tudom, mennyivel lettek volna többre képesek abban a korban, de most kifejezetten irritált, hogy semmit nem találtam meg a filmben az ókori Egyiptom esszenciájából.

Ha a stáblistát nézem, akadnak rajta nevek. Olyanok, akiket annak ellenére ismerek, hogy már jóval előttem volt a fénykoruk. Jean Simmons, aki Merit volt. Peter Ustinov. Különben döbbenetes, hogy a színészek civilben, koruk divatja szerint öltözve mennyire jobban néztek ki, mint ebben a filmben. A játékuk nem nagyon tudom megítélni: annyira lekötött az, mennyire nem néznek ki egyiptominak sem a küllemükben, sem a jelmezükkel, hogy az el is vonta a figyelmem.

Egyszer meg lehetett nézni, de nekem ennyi több is volt, mint elég.

 

Szinuhe - 5/3 a történet jó, de a kivitelezés csapnivaló még akkor is, ha beleszámolom, hogy mikori.

https://www.youtube.com/watch?v=jUavOdQVDEs

Glow

3. évad

Las Vegasi, pankrációs, baráti társaságos, szerelmes, boldogulós.8_19glow.jpg

A tévé nem kér többet a lányokból, de ők nem esnek kétségbe. Sam és Bash megragadtak egy kínálkozó lehetőséget és eladták a műsort egy Las Vegasi kaszinónak. Így három hónapon át, hetenként többször is műsorra kerül a pankrátor lányok műsora. Közben mindenki a saját ügyeivel is kell, hogy foglalkozzon. Debbie hajtja az alkalmi kapcsolatokat, miközben szenved attól, mennyire távol van tőle a fia. Ruth nem akarja végleg feladni a színészi álmait, de a lehetőség nem akar jönni. Sam viszont nekiszegezi a kérdést: valami van köztük, ne próbálják meg együtt? Rhonda és Bash házassága lassan igazivá válik, de aztán a nőnek szembe kell néznie egy nem várt problémával. Van, aki új karrierben gondolkodik, van, aki csak szerelmes szeretne lenni végre. Vegas pedig senkinek nem tesz jót.

Magam se értem, de nagyon rákattantam erre a sorozatra. Eddig is tetszett, de most szinte ültő helyemben néztem meg a részeket. Noha, volt benne sok minden is, ami nem tetszett.

Kezdjük talán ezekkel? Emlékszem, már az előző évadnál is azt írtam, nem akarom látni, hogy Ruth és Sam összejönnek. Reménykedtem, hogy ezt a vonalat nagyon hamar elvágják. Ám sajnos az egész évadban megvolt a két szereplő között a feszültség, és ki nem állhattam, amikor bármelyikük is ezen a kapcsolaton merengett vagy tépelődött. Nem mintha Ruth jelenlegi pasija olyan szimpatikus lenne, de ő legalább korban és törekvésben illik a nőhöz. Sam, bárhogy is szépítem, öreg hozzá. Ruth-hoz se illik, ahogy a szerelmi életét most intézi. Hála égnek, nem Ruth volt a kiemelt szereplő idén, mert ez a vonal nem tetszett.

Megkaptuk most Bash és Rhonda házasságát. Nekik drukkoltam, most is szorítok, hogy legyenek rendben. De pont azt a félelmem hozták be Bash szálán, amitől korábban tartottam. Jól megvoltak a nővel, minden téren. Nem is értettem, hogy játszhatnak azzal, hogy Bash a férfiakhoz vonzódik-e, amikor a kezdeti fázisban olyanok voltak a nővel, mint a nyulak? Vagy biszexuális lenne? Ezzel többet lehetne kezdeni, de ezen a téren nem vállaltak be túl sokat a készítők. Ezért nem is fogok panaszkodni, szívesebben látom Rhonda férjeként, mint látnám a saját identitását rejtegető, titkos melegként.

De rajtuk túl, mindenki megkapta erre az évadra a maga magánéleti válságát. Volt, aki mindenféle viszonyba belement, miközben kereste az önérvényesítés útját. Volt olyan lány, aki magának is most merte kimondani és felvállalni, hogy meleg – igen, ez a téma nem csak Bash miatt került elő. Volt, aki egészségügyi problémákkal küzdött, más végre képesnek tűnik annak, hogy eldobja a jelmezeket, amelyek mögé elbújt eddig.

A Glow erre az évadra dramedy sorozat lett a komédia helyett. A karakterekre mentek rá, és mivel annyi lány van, szinte minden részre más kiemelt történetet és konfliktust tudtak behozni. Volt, amit merészebben – Debbie szerelmi élete – volt, amit sokkal sejtelmesebben kezeltek – Bash vonzalmai.

Bár korábban nem voltam oda a sok pankrációért, most sajnáltam, hogy kettőben kimerült a teljes évad. Van bennük ötlet, humorral csinálják. A fordított nap és a pankrációs Karácsonyi ének is kifejezetten humorosra, szerethetőre sikeredett.

Érdekel, hogyan tovább. Jövőre folytatják, nézem majd akkor is és mesélek.

 

Glow - 5/4 több emberi dráma, hangulatos részek, jó karakterek, kevesebb pankráció. Dramedy lett?

https://www.youtube.com/watch?v=xQaCxIJX0J0

Várható heti megjelenések

MOZI:

  • A bűn királynői - a heti legérdekesebb film. Adott 3 feleség, akik átveszik a maffia vezetését, amíg a férjeik ülnek.
  • A Mancs őrjárat - nagyon beteg mese szuperhős kisállatokról, akik egy természeti csapást akarnak megakadályozni.
  • Aki bújt - horror, melyben a családba beházasodott lánynak túl kell élnie egy gyilkos játékot.
  • Beépített cicó - egy dagi cica meséje, aki barátokra vágyik. Nem, nem Garfield a neve.
  • Családi vakáció - francia komédia anya új barátjáról, aki nyaralni viszi az új családját.
  • Út a Királyi Operába - életrajzi film egy kubai balett-táncosról, aki kifejezetten fehéreknek szánt szerepeket is sikeresen megszerzett magának Kubából elindulva.

DVD:

  • Kedvencek temetője (2019)
  • Viktória és Abdul

Bocs, hogy zavarom

Nagyvállalatos, értékekkel meghasonlós, sztrájkolós.

Cash már kikészül attól, hogy nem találja a helyét. A rokona garázsában lakik, de még ezt sem tudja fizetni. Nincs neki való munka sehol. A barátnője ugyan csodás, de meddig tart ki egy ilyen vesztes mellett? Végül egy telefonos marketinges állásra jelentkezik. A kezdeti nehézségek után az egyik munkatársa megsúgja neki, a titok a hang. Amíg érezni a beszédén és a hangján, hogy színes, a fehérek nem vásárolnak tőle. Cash így kidolgoz 8_18bocs_hogy_zavarom.jpgmagának egy munkahangot, amivel valósággal megbűvöli az ügyfeleket. Mire észbe kap, az emeleti nagymenők között találja magát, és egyenesen a nagyfőnök, Steve Lift barátkozik vele. De a sikerért szembe kell fordulnia mindazzal, amiben korábban hit. Ráadásul Lift egy olyan terven is dolgozik, mely már az őrülettel határos és számít Cash segítségére is.

Senkit nem lep meg, hogy ez fesztiválfilmként indult. Amire a végén kilyukadnak, az több az őrületnél. Az egyszerre korunk kritikája és valami olyan bizarr cselekmény, hogy még mindig nem tudtam megemészteni. Töröm is a fejem, hogy ez a szemét vagy a zseniális példája. A kritikái jók, úgyhogy az értéket kellene keresnem benne.

A film átlagosnak indul, egy férfival, aki keresi a helyét a világban. Karrierfilmnek tűnik, még az is belefér a zsánerbe, hogy a siker miatt korábbi önmagával és a barátaival kerül konfliktusba. Ugyan már ekkor is van benne idegen elem – ahogy fehér hangon beszélnek, szinkronban és az eredeti angolban is egy másik színész beszélt ilyenkor – de még egy dráma felé hajló átlag filmnek elmegy. Szerelmi szállal, sztrájktöréssel, kellő eseménnyel, miközben a főszereplőn keresztül azt is látjuk, mi megy benne ekkor végbe.

Aztán a film vesz pár őrült kanyart. Már nem sima filmként kell nézni, hanem társadalmi szatíraként. Itt most kicsit a cselekményről is mesélek, mert ezt máshogy nem tudom elmesélni. Felkerül a menők közé, és kiderül, a cég csúcsterméke a szinte rabszolgaként alkalmazott munkaerő. Cash őket kezdi el árulni, ahogy a többiek is teszik odafent. Tulajdonképpen arra van kihegyezve az egész, hogy a kapitalista rendszerben a tőkések a modern fáraók, akik azt tesznek a többiekkel, amit csak akarnak. Itt a kisemberek igyekeznek harcolni magukért, de Lift mindenből sikeresen és még gazdagabban kerül ki. Olyan szinten tehet bármit az emberekkel, hogy még az emberi mivoltuktól is megfoszthatja őket. Ez már horror is lehetne, ha jobb lenne a CGI.

De a CGI ritka béna. Bár, az is lehet, hogy maszkot és jelmezt használtak. Úgy sem jobb a helyzet, egyszerűen borzalmasan néznek ki Lift projektjének az alanyai. De ezt a poént nem lövöm le, mert ezzel a film megcsapja a nézőt. Addig azért a valóságban jártunk, ott elszáll minden. Elsőre el se hittem, azt gondoltam, Cash drogos rémálmát látjuk. Hát nem.

A szereposztás meglepően erős lett. A főszereplő barátnőjét Tessa Thompson játssza, aki itt tényleg nőies tudott lenni, és nem az a kemény csaj jutott róla eszembe, aki Michelle Rodriguez kistesója lehetne. Terry Crews, Danny Glover, Steven Yeun és Armie Hammer is a szereplők között, de csak hanggal is olyan neveket találunk, mint Lily James.

Több tekintetben beteg ez a film, de ha van kedvünk némi mélyebb üzenetet kihámozni belőle, akkor egyszer simán meg lehet nézni.

 

Bocs, hogy zavarom - 5/3 zseniális vagy borzalmas? Kicsit mindkettő. A mondanivaló üt, a kivitel nem annyira.

https://www.youtube.com/watch?v=XthLQZWIshQ

The other site

Különleges úriemberek szövetsége

A film címe A szövetség volt. Nem sok ragadt meg belőle, Dorian Gray Stuart Townsend alakításában és a szőkített, akkor még fiatal Shane West Tom Sawyer bőrében. (Látszik, hogy kamaszként láttam, nem igaz?)

Az eredeti viszont egy Alan Moore képregény. Izgalmas felfedezni, mennyire más, mint amit filmen kihoztak belőle.

This is us

3. évad

Családi, visszaemlékezős, kapcsolatos, mindennapos.8_18this_is_us.jpg

Minden Pearson iker komoly döntéseket kell, hogy meghozzon. Kate anya akar lenni, és miután elvetél, a tudományt hívják segítségül. Toby és Kate is áldozatokat hoznak, de úgy tűnik, végül meglesz az eredmény, és egy kisgyermekkel bővülhet a családjuk. Kevin a függőségével küzd, amely nem csak a szeretett nőt sodorta messze tőle, de a karrierjét is veszélybe sodorta. Egy új szerelem, Zoe személyében és apja történetének egy eltitkolt darabkája kell, hogy új célokat találjon magának. Lehet, hogy él valahol egy nagybátyja? Randall a közösségért akar tenni valamit, és indul képviselőnek. Ám Beth éppen most veszti el az állását, és jön rá, mit akar kezdeni magával. A sok nyomás a házasságukat is kikezdi. De a család összetart, és bármi jön is, együtt néznek szembe vele.

A varázs még tart, és még mindig ez a sorozat a legjobb a zsánerben, noha egyre újabb sorozatok igyekeznek lemásolni a receptet. Ha csak ezt az évet nézem, volt egy sorozat legjobb barátokról, akik egyikük öngyilkossága után kapaszkodnak egymásba és egy társasház mindennapjaiba is beleshettünk, ahol a lakók inkább jelentenek egymásnak családot, mint lakótársakat. Mégis, amit a Pearson család tud, ezek nem voltak képesek felmutatni.

Ebben az évadban is rengeteg a szív. Az ember úgy érzi, hétköznapi emberekről néz sorozatot, akik akár a szomszédjai is lehetnének. Vannak örömek, bánataik. Elbuknak, máskor fényes győzelmeket aratnak. Abszolút olyan életet élnek, amit el lehet képzelni igazinak is, nem olyan szappan, mint pl. a Dynasty.

Még mindig vannak ötleteik, hogyan bővítsék a történetet. Most megismerhettük a család egy újabb tagját – azt mondtam, nem annyira szappanos? Javítanom kell magam. Szappanos, mert úgy tudják tálalni, hogy elhiggyem. Az első évadból volt felbukkanó vér szerint apa, a 2. végén érkezett egy addig még nem látott unokahúg és most egy nagybácsi, akit eddig halottnak hittek. Igen, egy szappanoperában is lehetne – de itt teljesen más a hangnem.

Számomra még mindig abban van a varázs, hogy egyensúly van örömök és bánat között. Mert ebben a sorozatban pokoli tragédiák is helyet kapnak, de a szereplők felállnak, mennek tovább és lesznek még boldogok. Valahogy hitet ad abban, hogy az élet lehet nehéz, de akkor is van miért és kiért élni, és jó élni. Elég csak megnézni Jack életét! Már több mint 20 éve halott, a családja még mindig gyászolja. De ettől értékes az élete, és a többieké sem állt meg. Még az özvegye is képes volt továbblépni, noha érezni, hogy élete nagy szerelme Jack volt.

Minden ikernek megtalálták az évadban a küzdelmet. Kate az anyaságért küzd, Kevin a függőséggel birkózik, Randall házassága a valaha volt legnagyobb válságát kell, hogy túlélje. Szenvednek, küszködnek, minden részre jut valami fontos esemény, amit még mindig össze tudnak kötni a múlttal. De mindig él a hit, a remény, hogy jó dolgok történnek majd. Talán ez, ahogy hinni tudok a szereplőkben és az életük jól alakulásában, ez visz még mindig előre.

Mandy Moore és Milo Ventimiglia még mindig a sorozat szíve, de bármelyik iker alakítóját is ide írhatnám. Nagyon szerepben van mindenki, megvannak a maguk nagy pillanatai. A mellékszereplőket is biztos kézzel válogatják, jó a casting még mindig.

Már várom a 4. évadot is. Van több kérdés is, amire választ kell adniuk. Fognak is.

 

This is us - 5/4,5 talán szentimentális, de akkor is szíven talál. Minőségi dramedy remek szereposztással.

https://www.youtube.com/watch?v=tWSptD7rtnY