Minden napra egy film

Szegény gazdagok

Az olasz, nem a Jókai!

2018. augusztus 20. - BBerni86

Lottót nyerő, megváltozós, családi.

A Tucci család tisztes szegénységben tengeti életét egy isten háta mögötti olasz falucskában. Az apa a sajtgyárban dolgozik, a nagylány bolti eladó, a nagyi megszállott sorozatrajongó, a sógor meg egy kertészmérnök, aki munka helyett hibrid növényekkel kísérletezget otthon. Mégis, szeretik egymást, összetartanak, és megvan a maguk boldogsága. Mindent a feje tetejére állít, amikor 100 millió eurót nyernek a lottón. Eleinte titkolnák a hírt, de szegenyg.jpgamikor kitudódik, felköltöznek Milánóba. Megindul a költekezés, és miközben az úri körök közé akarnak beilleszkedni, elvesztik önmaguk és egymást – szerencsére a család esze, a kiskamasz Kevi észnél van, és még időben közbelép.

Ha európai komédiát akarok ajánlani, nagy valószínűséggel egy francia filmet fogok megnevezni, de van esély egy-két német filmre is. Néha azonban lehet más filmre is bukkanni, ami egy-egy este kellemes mosolyognivalót nyújthat. Ilyen az olasz Szegény gazdagok is, mely nem ér fel a fentebb említett, nekem jobban fekvő filmekkel, de egy péntek estére pont megtette.

Amit először ki fogok emelni, mert az volt az első, ami miatt tényleg figyelni kezdtem a filmre, Milánó. Olaszországból elsősorban Rómát szoktuk filmen látni, de Velence és Firenze is fel szokott tűnni. Olyanra nem is emlékszem, amiben ezt a várost ismerhettem meg volna kicsit jobban. Ott viszont Milánó a film nagyjának helyszíne, és megkapjuk a képeslap montázst a város nevezetességeiről, melyet nagyon élveztem. Aki szereti Olaszországot, és még nem járt arrafelé, mint én is, már ennyiért is megérte volna megnézni.

De szerencsére ennél több mindent fel tudok sorolni a film jó pontjai közé. Az egésznek egy nagyon kellemes, olaszos életérzése van. Vidám, színes, szórakoztató, könnyed, és még talán az önmagunkon való nevetés képességét is ide írhatom. Feelgood film, ami kivételesen alkalmassá teszi plusz napfényt csempészni a nyári napokba.

A film humora fogyasztható, és valóban a gazdagok kifigurázására mennek rá. Duplán is: megkapják a magukét az újgazdagok, de az előkelőségek is. Nem az a harsányan nevettetős film, de jó ötletek vannak benne – a klisék mellett. Mert a férfi beleszeret a lányba, akinek a gazdagok nem jönnek be, ezért mosogatónak áll álcában – történetszál ismerős lehet máshonnan is. Nekem most éppen az Amerikába jöttem ugrott be, ha ott nem is pont ezért játszotta a herceg a szegény alkalmazottat.

Igazából még a szereposztással se volt bajom, ha azon néztem is egy nagyot, hogy a pénz után mennyire átalakult a nők külseje. Mert jó pasi nincs ebben a filmben, mindkét Tucci férfi messze áll a szépségideáltól. Még a kissrác a leghelyesebb, de ő még gyerek, nem ez a kategória. A nők viszont minőségi feljavuláson mennek át egyik percről a másikra. De ami enné is fontosabb, kedvesen klisések, akiket meg lehet kedvelni a butaságaikkal is. Ha belegondolok, a Tucci család egyetlen okos tagja a kiskamasz srác.

Viszont, pár dolog irritált. Leginkább az, hogy a dögös huszonéves lány összejön egy majdnem ötvenes pasival, akit szegénynek hisz. Dübörög az apakomplexus?

Mese kicsit, a tanulság is a szánkba rágva, de elmosolyogtat azon, hogy a pénz nem boldogít.

 

Szegény gazdagok - 5/3,5 egyensúlyoz a fárasztó és a vicces határán, a vége meg túl szép, hogy igaz legyen.

https://www.youtube.com/watch?v=_S0zJChyl1s

Várható heti megjelenések

Moziba kezd:

- Alfa - ősemberes kalandfilm, egyelőre erősen kérdőjeles számomra, milyen lesz.

- Fák jú, tanár úr! 3. - a német komédia sorozat egy különc tanárról, aki most érettségiztetni fog. Az elsőt szerettem, a másodikat annyira nem, és nem is kis késéssel most megnézhetem a folytatást is.

- Kaliforniai rémálom - erős szereposztású krimi.

- Slender Man - horror, egy rémmel, aki gyerekeket rabol. A trailer alapján érdekes.

DVD kínálat a héten:

- Nyúl Péter

- Ragadozó

- Telivérek

- Gringo

- A partiállat

 

Szűzőrség

Kamaszos, érettségi bankettes, szülők mesterkedéseis.

Kayla, Julie és Sam együtt kezdték az iskolát, és egészen a középiskola végéig legjobb barátnők is maradtak. A gyerekeiket túlféltő szülők is barátok lettek, akik próbálnak megbirkózni azzal, hogy a lányok kirepülnek. Főleg Lisa van oda, akinek csak Julie van. Így amikor egy nyitva maradt laptop betekintést enged a lányok levelezésébe, hamar ki is készülnek. Éppen elengedték a lányaikat a barátaikkal a bankettre, és máris azt olvassák, hogy blockers.jpgegyezséget kötöttek, hogy ezen az estén mindhárman elvesztik a szüzességük. Ugyan Hunter igyekszik csitítani a szülőtársakat, de Lisa és Mitchell annyira bepörögnek, hogy máris a szabotázst tervezik. A hármas elindul a kölykök után a buliba, és az este őrületei között kénytelenek elgondolkozni azon, hogy a gyerekeik kirepülnek, felnőttek.

Az ifjúsági filmek között gyakran előkerül a szüzesség elvesztésének kérdésköre. Az már más tészta, melyik mennyire komolyan, viccesen, vagy éppen undorítóan nyúl a témához – még egy olyan is van, amiben a filmes lánya egy élő pornó showban akar túlesni az eseményen a barátjával. A Szűzőrség is ezzel a témával játszik el.

Annyi a csavar, hogy nem tini film – ez egy komédia. És nem a szüzességüket veszteni akaró tinik a főszereplők, hanem a szüleik. Ezzel még akár új dimenziót is adhattak volna a zsánernek, de nem lesz klasszikus e filmből. Egyszer meg lehetett nézni, de szerintem többször éreztem kínosnak, mint viccesnek.

Mert a poénok jó fele, talán több is, altesti és szexuális poénokra épül. Nem is tudom, melyik volt a legrosszabb. Bocs, mégis tudom. A sör a végbélen keresztül, majd annak kispriccelése feszült helyzetekben. De díjnyertes lenne a nimfomán páros is, akik egészen szabadosan értelmezik a fogócskát, amibe a főszereplő szülők is belekeverednek, nem éppen örömükre.

Néha azonban akad egy jó pillanata. Nekem a Halálos iramban poénok ültek legjobban, de ki-ki találhat benne valamit, amin ha nem is tud felhőtlenül nevetni, azért mosolyogni lehet rajta.

A kötelező mondandót is kipipálja, ha erőltetetten is. A szülő – gyerek kapcsolat erősödik, büszkék egymásra, és mindenki kész megtenni a következő lépést. A kölykök mennek egyetemre, és a szüleik képesek elengedni őket. (Aki mégsem, az mehet a partiállatba, de arról a filmről majd később mesélek. Itt megvalósul az elengedés.)

Külsőségeiben az a színes, könnyed komédia, amit pár helyszínen, középosztálybeli miliőben gyorsan összeraktak. Azért a külsőség rovatba belenyomom azt is, hogy itt is jól látni, mennyire beindult az álomgyárba a girl power üzenete. Itt is kapunk egy nagy monológot a témában, ami különben tök jó, fontos is, de a vígjátéki közegben azért furán hat. Plusz, a vegyes párok dömpingje is nagyon erős. A 3 filmbeli szerelmespárból 2 is vegyes etnikumú.

A színészek – láttak már szebb napokat is. Nem is értem, minek vállalnak be egy ilyen filmet. Főleg John Cena, aki tényleg olyan rendőr alkat, mint amit itt a kamaszok a fejéhez vágnak – az a poén se volt rossz. De Leslie Mann is ott van a főszereplők között, és ő is volt már sokkal jobb. Itt olyan ripacskodónak kellett lenni mindenkinek, ami nem tetszett. Plusz, Austin, Julie barátja az a Graham Phillips, aki nekem már mindig Zach marad, The Good Wife sorozatból.

Egyszer belefért, de ez nem az én komédiám. Érik, hogy óriás cápára induljak…

 

Szűzőrség - 5/3 felemás. Van benne pár jó ötlet, de sokszor inkább fárasztó, és nem szórakoztató.

https://www.youtube.com/watch?v=woP3N5EAs7Q

Ordeal by Innocence

avagy: Az alibi (mini sorozat)

Kosztümös, családi titkos, gyilkost keresős.ordeal-by-innocence-cast.jpg

Jack Argyll is egyike volt az árváknak, akiket a gazdag örökösnő és férje befogadtak. Problémás fiatalemberré nőtt fel, aki aztán az anyja gyilkosa is lett. A tárgyalásra már nem jutott el: a börtönben agyonverték. Közel 2 évvel később egy fiatalember érkezik az Argyll házba, ahol az özvegy készül feleségül venni jóval fiatalabb titkárnőjét. Arthur állítja, nem lehetett Jack a gyilkos, hiszen a tett elkövetésekor vele volt, messze a családi háztól. Bár eleinte nem akarnak hinni neki, lassan mindenki kénytelen beismerni, nem Jack tette, akkor pedig a gyilkos közöttük van! Kiderül, Rachel nem könnyű ember volt, aki minden gyereke életét sikeresen tönkretette: elvett gyermekek, összezúzott szerelmek, állandó gonosz megjegyzések forrása volt. De ki gyűlölte annyira, hogy ölni is képes volt?

A BBC jó szokását tartsa meg az ég, hogy az utóbbi pár karácsonyra mindig kaptunk egy nagyon korrekt, mini sorozatban feldolgozott Agatha Christie sztorit. Íme, a legutóbbi! Még akkor is, ha a bemutató a nyárig csúszott, köszönhetően az egyre bonyolódó zaklatási ügyeknek. Itt is az volt a késlekedés oka, hogy a Világ összes pénzét ordeal-by-innocence-recasts-ed-westwick-after-assault-allegations.jpgutánozva újra kellett forgatni a botrányba belekeveredett Ed Westwick jeleneteit Christian Cook szereplésével – aki különben korrekt választás, elsősorban színpadi színész, de a külleme és a tehetsége is megvan a széles vászonhoz.

A feldolgozás remekül sikerült. Nekem ugyan a Tíz kicsi néger a kedvenc továbbra is az újrázott történetekből, de ez szorosan ott van a nyomában. Tele van feszültséggel, hű az eredetihez, miközben eredetien alakítottak is rajta. Például, ebben egész más a gyilkos, mint a regényben volt, és sok karaktert is elvittek más irányba. Sötétebb, keményebb, de izgalmasabb és pszichésebb is, mint az eredeti.

Három részben ment le, de annyira tele van feszültséggel, kérdésekkel, drámákkal, hogy egy filmként érdemes egyszerre nézni a részeket. Sikerült megvalósítani, hogy egyszerre legyen meg benne egy pörgős krimi dús cselekménye, és egy pszicho thriller feszültsége és fenyegetettsége.

Nagyon tetszett, ahogy egyre mélyebbre ástak a részekkel, és jöttek a nagyon mocskos titkok felszínre. Én a végére már csak azt csodáltam, hogy nem végzett valaki előbb az asszonnyal.

ordeal_by_innocence_poster_2018.jpgA BBC-től megszokhattuk, hogy a külsőségekre is nagyon odafigyelnek. Ez ugyan tévére készült, de annyira igényes kosztümös film, hogy simán el tudnám képzelni széles vásznon is. A kor hangulata, a kosztümök, frizurák, minden nagyon a helyén van benne. Egy van csak, ami bökte a csőröm, de az már inkább casting kérdés.

Ki nem állhatom, amikor önkényesen sokat variálnak az eredeti és a filmbeli szereplőn! Mivel törekedni kell a több etnikum szerepeltetésére, Christie hófehér történetébe bekerült egy színes örökbefogadott lány is. Annyira nem illik Leo és Rachel többi árvája közé, hogy az már fáj. És nagyon érezni, hogy ő bizony itt csak a kötelező szín.

De ezt leszámítva a casting is erős. Bill Nighy és Matthew Goode is nagyot játszik, de nagyon korrektek a sorozatokból ismerős brit színészek is. Kifejezetten élveztem a játékuk.

Megérte rá várni, erős alkotás lett, Agatha rajongóknak, de jó krimit szeretőknek is kötelező!

 

Ordeal by Innocence - 5/4,5 okosan adoptált, remek színészekkel, feszültséggel teli, jól elmesélt történet. Tetszett.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuAj2ei9rJc

SpoilerZóna

Sidney Hall eltűnése

Ahogy ígértem, akkor nézzük, miért tűnt el Sidney Hall!

A film elején megismerünk egy középkorú férfit, aki meg akarja fejteni a Sidney Hall rejtélyt. Nyugaton vándorol, sid5.jpgautóval követi Sidney nyomait, akivel mindig van egy kutya, csövesnek néz ki, és időnként egy-egy könyvtárba összeszed pár könyvet, amiket felgyújt a kukába. A kutató szerint a saját két regénye példányait égeti el.

A nyomokat követve eljut egy faragóhoz, aki hamis iratokat is készít. Sidney tőle vett egy új személyit és jogosítványt, végre megtudja az új nevét.

Amikor a rendőrségi híreket hallgatja, hallja, hogy letartóztattak egy ilyen nevű férfit. Sidney az, valóban csövesként kinézve. Kihozza, a kutyáját is elhozta a menhelyről, és meghívja a fiatalembert ebédre. Nem érti, akinek ilyen tehetsége van, miért él így, miért nem ír. Más évekig keresi, és nem találja, ami benne megvolt. sid4.jpgElmondja, regényt akar írni róla. Sidney csak mosolyog rajta, és egy másik írót ajánl a figyelmébe, aki szerinte koruk nagy írója. Francis Bishop, aki az utolsó aktív évében elnyerte előle a Pulitzer díjat. Ahogy a férfi hárítana, Sidney elmosolyodik, leesett neki: ez az utána kutató férfi maga Bishop. Engedi hazavinni magát, de válaszokat nem ad neki.

Bishop egy utolsó történetet elmond neki búcsúzóul, mert nem hiszi, hogy Sidney keresi még: pár éve meghalt a felesége. Őt is megviselte, a kamasz fiát még jobban. Magába fordult, nem beszélt, már bajtól kellett tartani. De akkor a srác elolvasta Sidney regényét, és elkezdett beszélni. Most jól megvannak, Sidney könyve megmentette a fiút. Sidney elmosolyodik, megköszöni és elsétál. Bent látjuk az üres házat, amit csak a kutyájával oszt meg - akinek a neve Homer (jegyezd meg, később fontos lesz!).

Nem sokkal később Bishop a kórházból kap hívást. Sidney nagyon rosszul van, és ő az egyetlen, akivel beszélni akar. A férfi bemegy, és most megkapja a válaszokat.

A filmben korábban felvillanás szerűen két másik idősík keveredett, de az érthetőség miatt ezeket én most ide külön teszem:

  • a kamaszkor, Brett Newport története. Sidney tehetséges írópalánta volt már középiskolában is, csak a konzervatív tanárnő nem bírta felfogni a fiú modern hangját. Ennek ellenére rendületlenül írt, az iskolaújság rendszeresen meg is jelentette a történeteit. Egy napon szerelmes levelet kapott, egy Melody nevű lánytól. Az iskolába kereste, ki lehet. Mikor már majdnem feladta, meglátta a szomszédjukba költöző új lányt. Gyönyörű, és Melody a neve. A lány élőben azonban tartotta a távolságot, míg Sidney nagyon a közelébe sid1.jpgakart kerülni. Az iskola szépfiúja a gazdag, remek sportoló Brett Newport volt, aki szívesen szívatta a gyengébbeket. Kért egy szívességet Sidneytől, még gyerekkorukba együtt elástak egy dobozt. Most kellene neki, de nem talál vissza. Azért, hogy legyen kedvesebb pár sráccal, Sidney hajlandó segíteni. A doboz meglesz. Brett közelről rendes srác, és valamit titkol, Sidney rosszat érez vele kapcsolatban. Miután kiásták a dobozt, Brett apja elkapta őket, elvonszolta a fiát, aki egy hétig nem ment iskolába sem. Mikor visszajön, sérülésekkel van tele. Sidney már látta a dobozt – egy videó kazetta volt benne. Egy felvétel, amelyen Brett apja egy gyereket molesztál szexuálisan. Brett attól fél, az apja már a húgát is bántja. Nem tudja, mit tegyen. Sidney felajánlja, együtt elmennek a bizonyítékkal a rendőrségre. Hétfőn. Hétvégén még vidámparkba van a két srác Brett húgával és Melodyval, aki ekkor már Sidney barátnője. De még hétfő előtt Brett öngyilkos lesz. Melody biztatására Sidney róla kezd regényt írni, aminek első fejezeteit a kedvenc sid3.jpgtanárának meg is mutatja. Ő elküldi egy kiadónak, és a srácnak szerződést ajánlanak. Melody és Sidney felpakolnak, együtt akarnak lelépni. A lánynak van egy álomháza nyugaton, és egy álma, hogy együtt járják a vidéket. Még abban is megegyeznek, bármi történik s velük, a 30. születésnapjukat együtt töltik majd az álomházba. Sidney pszichotikus anyja nem akarja elengedni a fiát – ha ő nem választhatott kamaszként, Sidney se teheti, vele kell maradnia! Fellöki a fiát, aki becsapja az asztalba a fejét, vérzik is neki. Az apja állítja le a feleségét és engedi el a fiát, akit később látunk is útra kelni Melody oldalán.
  • A húszas évek, a sikeres író: a Brett története ihlette regény hatalmas siker. Sidney már a Pulitzer döntősei között van, és az újabb regényén dolgozik. A feje sokat fáj, időnként hallucinál, és egy durva válás közepén van. Amikor a neje lelépett, félőrülten állt neki írni, az asszisztense mentette el a pusztítása elől a lapokat. sid2.pngViszonyt folytat a kiadója lányával. Aki komolyabb kapcsolatot akarna, Sidney nem. Egy 23 éves srác öngyilkos lesz, akinek Sidney könyve volt a kedvence. A sajtó nekiesik, nem kapja meg a Pulitzer díjat sem. Francis Bishop kapja, aki eddig jelentéktelen könyveket írogatott, de Sidney elolvasta a hatodikat, és ő be tudja ismerni, ütős az a kötet. Ő csak abban reménykedhet, hogy elül a könyve körül a botrány és felfedezik majd, mit mond igazán. A káosz közepette visszajön Melody, aki a válófélben levő felesége. A nő, akit Sidney még mindig imád, kamaszkoruk óta. Akinek megvette az álomházuk is. Melody a gyerekük várja, és adna még egy esélyt maguknak, csak az igazat akarja. Volt valakije a férjének, amíg külön voltak? sid7.jpgSidney nemet mond. Egy este egy étteremben vacsoráznak. Sidney készül elmondani, hogy ki kell vizsgáltatnia a fejét. Ami előtt eljöttek, ahogy az anyja az asztalnak lökte, akkor valami történt. Melody a baba nevén mereng. Homer, ha fiú – Sidney ezt nagyon leszólja. Helen, ha lány. De melléjük lép Sidney kidobott szeretője, és a nőnek esik. Sidney döbbenten néz: te nem csak egy hallucináció vagy? Melody elrohan, Sidney utána.

A kórházban minden történet végét elmondja Sidney: a fejsérülés, ami most, 30 évesen kórházba juttatta, az a sérülés, amit még az anyja okozott. Brett haláláért magát okolja máig. Mikor megjöttek a vidámparkból, Sidney anyja a fia naplóit bújta, látta a kazettát is. A fiának esett, a kazettát a tűzbe dobta. Tönkrement. Sidney kénytelen volt elmondani Brettnek, aki ezt követően lett öngyilkos.

Miután az étteremből elszaladtak, a liftbe ugrott a neje után, a bocsánatáért könyörögve. De elakadtak. Melody asztmás volt, nem volt nála az inhaláló. Hiába hívott Sidney segítséget, idő, amíg ki tudták szedni őket onnan. Közben Sidney karjai között Melody megfulladt, a halálba magával vitte a gyerekük is.sid9.jpg

Meséli, máig arról álmodik, az a legnagyobb álma, hogy ezt a jelenetet újraírja. Hogy időben kiszedik őket a liftből. Hogy Melody és a baba jól vannak. De nem lehet. Kábán hazament, ránézett a naptárra, melyen már be volt jelölve, mire várják a babát. Majd bezárta a lakást és elment, csak a ruhában, ami rajta volt. Nyugaton vándorolt, ahogy Melodyval kamaszként kitalálták. Egyetlen társa egy kutya lett, akinek a Homer nevet adta. És 30 évesen elment a házába, ahol ott kellett volna lennie a feleségének is.

Az eltelt évek alatt folyamatosan írt. Ezeket Francis kezébe adja minden joggal együtt. Szeretné, ha megírná a történetét. Majd kiüresedik a tekintete, meghal.

Záró képként a szomorú, papírokkal elhajtó Francist látjuk.

Kegyetlen, igaz? Szerintem nagyon az.

Én egy percre sem Sidney hibájának láttam az eseményeket. Levezettem fejbe, mindent az anyja rontott el. Ha nem dobja a tűzbe a kazettát – minden másképp alakul. Vagy, ha Brett megmentése nélkül, csak Sidney történetét nézem, ha nem löki az asztalnak és sebesíti meg a fiát, nem lesznek sikeres íróként gondjai a valósággal. Nem távolodik el Melody, nem jön össze a kiadós lányával, és nem lenne olyan helyzet, hogy a liftbe ragadjanak. Úgyhogy, én Sidney anyját tudtam utálni.

Annyira sajnáltam az egész bandát! Brettet is, és a végére Sidney miatt is sírni tudtam volna. Olyan igazságtalan, amikor az ártatlanok szenvednek!sid6.jpg

Amíg nem láttam a végét, azt vártam, a 30. születésnapon ott lesz Melody és a pár éves gyerek. És még lehet happy end. De ez… az lett volna a csoda, ha Sidney valamiképpen nem kattan meg.

Íróként is sajnáltam. A zseni a gyengém, és íróként ő az volt. Remekül mutatja a film, milyen utat jár be a regény, és hogyan lesz kultikus, Sidney rejtélyével együtt.

És most úgy tűnik, hogy depresszív ez a film, de nem. Roppant tragikus, de dramedy. Nagyon aranyos, ahogy a kamasz Melody és Sidney összejönnek. Thrilleres, ahogy próbálják Brett apját megbuktatni. Azon meg kifejezetten jót vigyorogtam, amikor Sidney és Francis egy asztalhoz kerülnek, beszélgetnek, és kiderül, kicsoda Francis.

De a szívem párszor összetörte. Ahogy Melody megfullad, míg Sidney énekel neki és ringatja… olyan értelmetlen halál. Olyan tragikus.

Kszi, Simon

Coming outos, kamaszos, szerelmes, középiskolás, baráti társaságos.lovesimon_kszisimon_12v.jpg

Simon átlagos kamasz. Eljár az iskolába, megvan a baráti köre, szerető báty, aki lelkes próbanyula húga profi séfeket utánzó próbareggelijeinek. De van egy titka, amiről tudja, hogy otthon megértenék, de egyelőre képtelen kimondani. Az egyik online felületen megjelenik egy iskolatársa bejegyzése, aki ott vallja be, hogy még képtelen felvállalni, de meleg. Simon ráír, szintén álnéven, hogy egy cipőben járnak. Nagyon megértik egymást, Simon beleszeret Blue-ba, és az iskolában is figyelni kezd, ki lehet ő igaziból. Közben kénytelen egy új barátját (Abby) közelebb hozni az idegesítő Martinhoz, aki zsarolni kezdi az ellopott leveleivel. Ahogy Simon feje felett összecsapnak a hullámok, ráébred, milyen jó emberek veszik közbe, és merhet végre önmaga lenni.

Terveztem egy ideje, hogy megnézem. Végre, összejött. Kipipáltam az előző Nick Robinson tini szerelmes filmet, nem mintha összefüggene a kettő, mert semmi közük egymáshoz, de előbb meg akartam nézni a korábbi filmet. És szerencsére ez sokkal jobb lett, mint a Minden, minden. Mégis, találtam egy közös pontot: mindkettő egy ifjúsági bestseller film adaptációja.

Olvastam a regényt is. A cselekményt szépen adoptálták, ezzel kapcsolatba nincs is semmi bajom. Ami viszont akad: ki volt már megint az agyas, aki ilyen címet adott neki? Van olyan ember, aki úgy fejezi be az üzeneteit, hogy Kszi? Főleg, hogy a filmben végig a Szeretettel formula kerül elő, direkt hangsúlyos, amikor Simon először írja úgy alá a levelét, hogy Szeretettel, és Blue viszonozza a formátumot. Az angol is a Love, Simon címet kapta. Nálunk meg Kszi. Na, Kszi.

De a filmről. A cselekmény egy laza, szerelmes komédia, ami pár erősebb kérdést is igyekszik beemelni, de végig inkább a komédia, mint a dráma felé evezve. Jó hangulata van, laza, és szerethető az egész. Annyira jól kezeli a coming out témát is, hogyha nem lenne benne meleg vonal, Blue lány lenne, és Simon se lenne homoszexuális, akkor is tökéletesen jól működne az egész történet.

Köszönhető ez a remek karaktereknek. Simon nagyon kedvelhető, aranyos, tényleg az a szomszéd srác alkat, aki mellett bárki szívesen lakna. Karakteresek a barátai is, akiknek szintén át lehet érezni a maguk kis drámáit. Jól megfogja Simon családját is, ami szintén egy olyan közösség, hogy tényleg érthetetlen, miért tartott a srác annyira attól, hogy bevallja, neki inkább Harry Potter, mint Hermione jön be. (Blue ébredése azért trendibb: a Sárkányok anyja helyett Havas Jon az első plátói vonzalom.)

Itt hamar meg is jegyzem, hogy én szerettem az ilyen utalásokat, akad pár benne, mert tényleg úgy éreztem, hogy mai fiatalok mindennapi életébe lesünk be kicsit.

A szereposztásba is akadnak gyöngyszemek. Elmondani nem tudom, mennyivel jobb itt maga Nick Robinson is, mint a szobából kijönni nem tudó lány szerelmeként. Josh Duhamel, Jennifer Garner is nagyon jól hozzák a figuráik, és Katherine Langford a kisebb szerepébe is be tudja tenni azt a kisugárzást, ami miatt Hannah Baker is emlékezetes volt.

Szíve van ennek a filmnek, és úgy szórakoztat, úgy nagyon laza, hogy van tartalma is. Soha rosszabb tini filmet!

 

Kszi, Simon - 5/4 kedves film, hangulatos, jópofa helyzetekkel, szerethető színészekkel és karakterekkel.

https://www.youtube.com/watch?v=CWftz168LE4

Agents of SHIELD

5. évad

Űrlényes, világot mentős, hősös, idősíkos.

A csapat egy más környezetben tér magához. Az egyik percben még a kormány támadására vártak együtt iszogatva, a másikban egy űrhajón rabszolgák a jövőben, ahol a Föld darabokra van robbantva, és kék lények gyötrik őket. Haza akarnak jutni, ellenállásba kezdenek, és reménykednek, hogy a jövőbe velük nem átkerült Fitz majd kitalál valamit. Aki a jelenben komoly munkába van, valóban azon dolgozik, hogy mindenkit hazahozzon. A jövő rendezése azonban még nem jelent megváltást: a saját idősíkjukban kell megakadályozni, hogy egy eddig rejtőzködő Hydra szerv létrehozza a Világok Pusztítóját, aki majd szétszakítja a bolygót. Áldozatokat kell hozni, és sokan a személyes poklukkal kénytelenek szembenézni.agents-of-shield-season-6-renewal.jpg

Már rögtön az elején kiteszem a SPOILER feliratot és váltok fehér tintára, mert ez egyszerűen kiborított annyira, hogy ki kell írnom magamból. Mégis, melyik eszelős találta ki, hogy nyomorult Leo Fitz haljon meg a végén? Szegényem az 5 évad alatt már annyi szívatáson ment át, hogy az számolhatatlan. Mire bevallaná álmai nőjének, hogy szereti, meglenne az első randi, arra a lányt elnyeli egy másik világ. Mindenki lemond róla, ő nem, hazahozza – erre a csajnak lett ott egy pasija? Amikor ADA életre kelt, kit szemelt ki magának párnak és mosta át őrült, gonosz tudóssá? Naná, hogy őt. Mikor mindenki eltűnik, ki marad ott egyedül? Megint csak Fitz. És ki hal bele mások megmentésébe az utolsó részben? Fitz. Ezt már nem hiszem el!

Nem fogok tudni erről leakadni, mert az 5 évad alatt két ember története miatt tartok ki, az pedig ő és a szerelme. Már annyira járna nekik egy happy end, hogy az brutális.

Sajnos, az, hogy most ez a legfőbb érdeklődési pontom, mutatja, hogy a többiek nekem már érdektelenek. Az elején maga a történet is az agyamra ment. Most komolyan, azt kellene komolyan vennem, hogy lázadást szítanak a kék űrlények ellen? De aztán a keret helyett az akciók kerültek előtérbe, a konkrét szökési tervek, és már fogyaszthatóbb lett a történet. A jelen megint csak mélyrepülés, és itt a végére se jött a javulás. Szerintem nem volt még ennyire béna évadtörténet, visszasírom a HIVE és az ADA részeket, amelyek tényleg szórakoztattak. Ezen többször voltam kiakadva, mint elégedett.

Tett erről az is, hogy kevés a CGI, ami mégis van, az nem néz ki jól. A végén az a mű Hawaii sziget, az egyenesen borzalmas volt az éles színeivel. Még nagyobb baj, hogy a kosztümösök és díszletesek se nagyon törték maguk. A kék ufók, borzalmasak. A nyomorult túlélő emberek szakadt kinézete újabb sokk. Az akciójelenetek se tetszettek. Bár a csúcs Adrian Pasdar Graviton jelmeze volt, ami közel annyira undorított, mint a Supergirl idei évadában Mon-El légiós jelmeze.

Ha már Graviton – Pasdar életében nem volt olyan irritáló és ripacs, mint amikor e karakterként vonult, alulról filmezetten, mint egy jóllakott óvodás.

Színészek terén különben is az a véleményem, hogy rutin ez már szinte mindenkinek – Ming-Na Wen és Clark Gregg lenne a húzónév, de nem ők az emlékezetesek. Chloe Bennet került fel ezzel a sorozatos térképre, Iain De Caestecker meg lazán lopja a showt.

Zárásul: szerintetek Dove Cameron a lila haj után nem furcsa ennyire szőkén?

 

Agents od SHIELD - 5/3,5 adnék többet is, nekem a jövő bejött, de a végén kiakadtam. Miért mindig Fitz szenved?

https://www.youtube.com/watch?v=YQJKgtAktLQ

GameDay

Trailer dumák

Mai játékunk: következik 10 mondat, amely trailerben hangzott el. Ráismertek a filmre?

1: Az életed egy valóra vált álom, DP. Igazi példakép vagy. Erős combok. Csodás barátnő.

2: Megérdemlik ezek az állatok, hogy ugyanolyan védelem alá kerüljenek, mint más fajok?

3: Ha nem hallanak, nem tudnak levadászni.

4: - Te mész lent, én fent. - Nekem vannak szárnyaim! Miért én menjek lent?

5: Csak életet akarok hozni ebbe a házba!

6: Azért hoztalak ide titeket, mert nem bánom, ha idegenek halnak meg, ha ez azt jelenti, hogy én életben maradhatok.

7: - Ha maradni akarsz, csak rossz embereket bánthatsz. – Meglátjuk. Ahogy én látom, bármit megtehetünk, amit akarunk.

8: Ennek a börtönnek látszólag nincs gyenge pontja.

9: Olyan vagyok, mint te. Azt leszámítva, hogy van egy nagy titkom. Senki sem tudja, hogy meleg vagyok.

10: Apám világítótorony őr volt. Anyám pedig királynő. De az élet néha összehoz embereket.

 

Megoldások – szokás szerint fehérrel, jelöld ki a láthatóságért!

1: Deadpool 2.

2: Jurassic World 2. Bukott birodalom

3: Hang nélkül

4: A Hangya és a Darázs

5: anyám!

6: Felelsz vagy mersz (2018)

7: Venom

8: Szupercella 2. Hades

9: Kszi, Simon

10: Aquaman

Rossz anyák karácsonya

Ünnepes, anya – lánya kapcsolatos, problémás.

Amy, Carla és Kiki már javában készülnek az ünnepekre. A három barátnőn egyre nő a nyomás, hiszen ilyenkor mindennek tökéletesnek kell lennie. A ház díszítésének, az ünnepi vacsorának, az ajándékoknak. És természetesen mindent a családanyának kell megvalósítania. Pedig egykor szerették az ünnepeket – ki is találják, idén megélik az ünnepet, és nem robotolják végig! A hangulatot a látogatóba érkező anyáik keserítik meg: Ruth a tökéletességre törekszik, és Amy úgy érzi, az anyja folyton támadja. Sandy a férje halála óta betegesen tapad a lányára, ami 4 gyerek után sok Kikinek. Isis pedig mindig akkor bukkan fel, amikor pénzre van szüksége. Vajon most is ezért jött Carlához? A karácsony lassan háborúba fordul, és régi sérelmek sora hevíti az indulatokat.rossz-anyak-karacsonya-2-990x515.jpg

A Rossz anyák pár éve szépen teljesített a mozikba. Én ugyan nem szerettem, de nem is utáltam, hogy egyes ismerőseim kiakadtak tőle. (Én azt olyan gyöngyszemeknek tartogatom, mint az Adam Sandler filmek.) 2017 karácsonyára érkezett a folytatás is, amelyet eddig halogattam. Mondhatni, az újabb Mila Kunis film előtt megnézem az eggyel korábbit trendet követem – igaz, az a kémes kaland se izgat nagyon.

E karácsonyos film – nem lesz rajta a karácsonyi filmek Top 5-n. (Ezt fel is kellene írnom: decemberbe lehet egy ilyen 5 film programpont.)

Ezzel is úgy voltam, nem tetszett igazán, de nem is okozott fájdalmat. Jó, volt, ami okozott.

A történet nagyon tipikus. Már az elején lehet tudni, hogy a gyakran erőltetett ellentétek karácsony napján kisimulnak, és összehoznak majd egy olyan ünnepet, ami mindenki igényeit kielégíti. Még azt is meg lehet jósolni, miken fognak balhézni.

Legalábbis, a normálisabb történetben. Mert az, hogy Ruth tökéletes karácsonyi vidámparkká alakítja a lánya kertjét, és tökéletes fenyőt akar a házba, sokkal emészthetőbb, mint amiket Kiki és az anyja művelnek. Mégis, milyen anya az olyan, aki szép csendben üldögél, és figyel, míg a lánya a férjével ágyba esik? Az már az a szint, ami egy komédiában is erőltetett.

És sajnos van egy ilyen vonulat végig a filmen. Kiki és anyja is borzolta az idegeim, de a csúcs Carla volt. Legyen az a fia, vagy a kiszemelt pasi. Komolyan nem tudom eldönteni, mit utáltam jobban: ahogy a srác teljesen IQ light figura lett – igen, a szellemi fogyatékos szintre levitték, vagy, ahogy nyomorult Justin Hartley újrázta Matthew McConaughey magamutogatási korszakát? Egyáltalán, minek kellett ez bevállalnia? Nem vicces volt, szánalmas. És neki nem is kell kompenzálnia a gyerekkori hájat vagy szívtipró szerepkörbe nyomulnia – a This is us kifejezetten jó figurája, és ott látszik, hogy sokkal több van benne, mint ez a tűzoltóból lett sztriptíz király.

A színészekkel különben megragadtam a film fő vonzerejét. Ismert, jelentős színésznők filmje ez, akik így akarhattak lazulni egyet? Ez már nem fog kiderülni, de én is abba a kategóriába esek, akik pl. Susan Sarandon kedvéért végignézték. Mondanom se kell, neki se ez élete szerepe. Tavaly mennyivel nívósabb volt, mint Bette Davis (Feud)!

Nem kapott el a karácsony szelleme sem, azt majd decemberre Grincsre hagyom, de legalább a hideget jó volt nézni a nyári kánikulában.

 

Rossz anyák karácsonya - 5/3 a színészeket bírom, a cselekmény csak átlagos, néha a humora már a kiakasztó kategória.

https://www.youtube.com/watch?v=cNHLXEhr1kY

Mit várunk?

Glass

https://www.youtube.com/watch?v=95ghQs5AmNk

Várakozás és félelem keveredik bennem e film kapcsán. Annyira szeretném, ha zseniális lenne! Annyira szeretném, ha rontaná el az élményt, amit a Széttörve jelentett!

Készítők: M. Night Shyamalan a rendező, aki rögtön kasszát robbantott és a mennybe ment a Hatodik érzékkel. Aztán megindult a lejtmenet, ha volt is egy-egy emlékezetesebb filmje, semmi nem ért a szellemet látó kisfiú nyomába. Majd jött, nem is oly rég, a Széttörve. Ami ütött, de nagyon. A szereplők közt ott van a két eredetfilm minden neve: James McAvoy, aki már a trailer alapján akkorát játszik, hogy nem is értem, miért nem jelölik már valami komolyabb díjra, már járna neki. Anya Taylor-Joy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson is jönnek vissza – Bruce ugyancsak megérdemelne már egy jó szerepet, jó előadásban. Mert valljuk, jó Bruce Willis film egy ideje nem volt. Újoncként pedig az AHS örökös tag Sarah Paulson jön.

Történet: egyelőre nem sokat tudunk. Van egy szanatórium, vagy valami, ahol Paulson ezekkel a karakterekkel letoltes_12.jpgfoglalkozik. Aztán majd elszabadulnak, és jön a baj. Nem is akarok többet tudni egyelőre, lepjen csak meg a film!

Miért várjuk:

  • a casting, főleg McAvoy, aki várhatóan iszonyatosan nagyot játszik majd itt.
  • roppant érdekel, hogy gyúrják össze a Sebezhetetlen és Széttörve világát.
  • thriller és horror kombináció.
  • eredeti sztori.

Megjelenés: 2019 év eleje, várhatóan január.

Visszatérünk a filmre akkor, én tuti megnézem!