Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Stranger

1. évad

2020. február 22. - BBerni86

Családi titkos, sikkasztós, nyomozós, zsarolós.

Adam Price élete ránézésre tökéletesebb nem is lehetne. Szereti a munkáját, mint ügyvéd. A nagyvállalati érdekek ellen harcolva még azt is érezheti, hogy segít az embereknek. Otthon szerető feleség várja, akit újfent az év tanárának fognak választani. Két fiuk helyes, okos kölyök, akikre büszke lehet. Ám mellé lép egy idegen és elsuttog egy titkot: Corinne két éve nem is volt terhes, megjátszotta, ahogy a vetélést is. Egy hazugságban él – mi más nem igaz még az életében? Adam nyomoz kicsit, és bármennyire is fáj, az idegennek igaza volt. Amikor 2_22thestranger.jpgszámonkéri a feleségét, ő egy kis időt kér tőle, majd eltűnik. Közben az iskola szakkörének eltűnik a pénze, holttestet találnak és a kamaszok buliján is rosszul sültek el dolgok. Adam az igazságot akarja, miközben a rendőrség is igyekszik összekötni a szálakat.

Közben egy-egy szerző műveire felfigyelnek, és megindul a versenyfutás, ki adaptálja őket képernyőre vagy mozivászonra. Harlan Coben most kerül ebbe a fázisba: a Netflix hozta Az idegent, és tervekben vannak más projektek is.

A regény nem volt rossz, de mély nyomokat nem hagyott bennem. A sorozat viszont pont azokból tudott előnyt kovácsolni, amit a regényben annyira nem szerettem.

Nem is akartak mélyek lenni, ez egy nyomozós, könnyed széria, amely egészen a végéig fenntartja a feszültséget és adagolja a fordulatokat. Laza kikapcsolódás pár órán keresztül, ennyit akar nyújtani, és ez hibátlanul sikerül is neki.

A történet azonnal az események sűrűjében indul: indítanak annyi rejtélyt és titkot, hogy nehéz is eldönteni, melyikre koncentráljunk. A közös pont a főszereplő, Adam lesz, aki valamiképpen mindenben érintett. Az eltűnt nő a felesége, akit vádolnak a lopással. A bedrogozott és összevert kamasz a fia egyik barátja, és Thomas is ott volt azon a rendezvényen, ahol valami balul sült el. Láthatóan titkolózik is, és többet tud, mint amit elmond otthon vagy a rendőrségnek. A vállalat, amitől meg kellene védenie egy lakót és a házát, az apja ellen néz farkasszemet a bíróságon. Még a titokzatos idegen is, aki egyre több mindenki életében felbukkan és titkokat leplez le, még ő is kötődik hozzá, ha sokáig még Adam sem tudja, hogyan. Természetesen neki magának is megvannak a titkai.

Így Adam lesz a kiemelt a szereplő, akinek leginkább követjük az útját. Közben más szereplők is feltűnnek és megkapják a maguk fejezeteit.

Az egész évad arra épül, hogy Adam mozgásban van, és akarva-akaratlanul is titkok derülnek ki körülötte. Szinte egy nagy hajszának tűnik, csak éppen a múltbeli titkok után, és nem emberek felé.

A karakterek között akad tipikusabb és színesebb egyéniség is, de alapvetően senkit nem magyaráznak túl. Amikor kiderül, mit és miért csinált, általában kapnak egy nagyobb monológot, amiben az ő szempontrendszerüket is van terük elmondani.

Kisebb és nagyobb bűnök sokasága a sorozat. Mit tesznek a felek egymással egy házasságon belül? Mit tesznek meg a kamaszok a barátaikért? A kertvárosban is vannak titkok, anyagi gondok és olyan tragédiák, melyek könnyen elkerülhetők lettek volna. Emberi gyarlóság, ez a téma. Ahogy egy kisebb helyzet elvezet valami sokkal fájdalmasabb felé, mert a hibákat rejteni akarják és bármire készek, hogy magukat mentsék. Ördögi körbe keverednek.

Korrekt a kinézet is, egy előkelőbb kertváros környék elevenedik meg. Mivel nem látványfilm, CGI nem is kellett. Helyette itt van Richard Armitage húzónévnek, aki ugyan nem lett nagy sztár a hobbit után sem, de ettől függetlenül nagyon lazán elvisz a vállán egy ilyen sorozatot.

Határozottan kellemes meglepetés a sorozat – ahogy már írtam, a regénynél jobban tetszett.

 

The Stranger - 5/4 jól felépített, izgalmas sorozat, amely fokozatosan adagolja a csavarokat. Okos sorozat.

https://www.youtube.com/watch?v=fwUWlxAQj-o

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2815486470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása