Minden napra egy film

Minden napra egy film

Vörös királynő

1. évad

2024. március 21. - BBerni86

Ha már megszegem a saját szabályom, legalább jó okkal tegyem. Úgy is mondhatnám, hogy még magyarul nem jött ki a sorozat alapjául szolgáló regény, de hamarosan már olvasható lesz. Én meg nem vártam meg, végignéztem a sorozatot és csak kicsit bánom.

Igaz, inkább azért, mert a regény trilógia lesz, és a sorozaton – főleg a végén – is érezni lehet, hogy Antonia még csak elindul az úton, amin majd el fogjuk kísérni. Most pedig drukkolhatok, hogy menjen annyira a regény, hogy a folytatásokat is lefordítsák és kiadják, mert mire a sorozat ér el a végére… Attól tartok, az nem mostanában lesz.000voros.jpg

De, nézzük magát a műsort. Krimi, és ami meg is lepett, hogy összefüggő történettel. Kb. valami olyasmit vártam, mint A mentalista. A mindenkinél okosabb hős segít bűnügyeket megoldani, minden részben mást, miközben van egy nagyobb nyomozás, amit szép lassan a háttérben kibontanak. De nem, a Vörös királynő mellszélességgel vállalja fel a nagy ügyet, és nincs mellette körítés. Antonia a világ egyik, ha nem a legintelligensebb embere, akinek mentálisan még rá is segítettek a képességeire. Ő úgy lát és dolgoz fel adatokat, mint senki más. Most mellé rendelnek egy bukott nyomozót, és egy gyilkosság sorozat felderítését kell elvégezniük. Gazdag és befolyásos emberek gyerekei tűnnek el, hogy nagyon brutális módon kivégezve kerüljenek elő. Rögtön az első esetben egy kivéreztetett kamaszfiút kapunk, akinek végig kellett néznie, ahogy elvérzik, majd a fejét is félbe vágták. Nem ő az utolsó áldozat, és Antonia olyan összefüggéseket is meglát, amit még a saját főnöke se akar elhinni neki.

Ez az egyik motor a sorozatban: hogy mennyire extrém a játszma, amibe belekeverednek a szereplők. A hangsúly pedig a játszma. Olyan erők vannak működésben, amelyek túlmutatnak a most elraboltakon és a gazdag szüleiken. Ezért is lehet trilógia, mert van egy minden mögötti történet. A sakk ebben a formában is megmutatkozik, nem csak a titkos szervezet formájában, vagy, ahogy Antoniát nevezik a szervezeten belül. (Ok, a királynőt értem, de miért vörös? A sakkban nem fekete és fehér van? Az ellenfél Fehérnek jelöli magát, ráadásul.) Az igazi célt még nem is nagyon látom. Ki az okosabb? Majd ez is megfejtésre kerül, idővel.

A másik Antonia és Gutierrez kialakuló barátsága. Mindketten az átlagtól eltérő, különc emberek. Csak amíg a nő magának való és szenved, a férfi társasági lény lenne, ha nem előítéletekkel fordulnának felé és hajlandók lennének barátkozni vele. Szívélyes, magának ártva is jót akar másoknak, szereti a jó ételeket és nagyon kedélyes. Bár hangoztatja, mennyire jó rendőr is, egyelőre inkább Antonia utánfutójaként üzemel szakmai téren.

A krimire rátelepülnek a szereplők magánéleti problémai, ezek kötöttek le kevésbé. Antonia férjének lelövése, a gyereke helyzete része lesz a játszmának ugyan. Ám így is ismétlődő, kevés újat tud mondani.

A színészeket egészen jól eltalálták. Vicky Luengo nagyon hozza Antonia fura és mintha belassult reakcióit, míg a társa ellenpontozza a pozitív megjelenésével. Hú, az a bonyolult neve a színésznek, nem is akarom kiírni… Övék a színpad és működik is a kettősük.

Nem látványsorozat, de legalább az olyan elemeket kölcsönözik máshonnan, mint Antonia különleges értelmezési folyamatának bemutatása. House, Sherlock, Shaun – van már pár ilyen a palettán. Annyi gyilkosság meg nincs, hogy azokat is ide tudjam sorolni. A legsokkolóbb elem a fagyasztott, félig lefejezett fiú volt, de azt sem töltött túl sok időt a képernyőn. Mondjuk, azt annyira nem is bánom.

A program tehát legközelebb a regény elolvasása, aztán majd figyelem, lesz-e és mikor folytatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6918357373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása