Minden napra egy film

Minden napra egy film

His House

2020. november 17. - BBerni86

Új otthont építő, múlt démonjaitól kísértett, kísértetházas.

Bol és Rial afrikai menekültek, akik a tengeren való átkeléskor elveszítették a kislányukat. Ők túlélték, Angliába kerültek, és azon szerencsések közé tartoznak, akiknek esélyük van a letelepedésre. Egy házat utalnak ki nekik London külső területein, segélyt kapnak, és egy rövidebb megfigyelési időszakban meg kell mutatniuk, hogy be his_house.jpgtudnak illeszkedni. A kezdeti örömöt hamar felváltja az ijedtség: a házban valami mozog, beszél hozzájuk. A halott lányuk és sok halott lakik a falakban, akik rájuk törnek. Egy sámán vezeti őket, aki Bol ellopott életét akarja megszerezni. Az angliai életük múlik azon, hogy kitartsanak és beilleszkedjenek – miközben egyre jobban az őrület felé sodródnak, az is kiderül, milyen titkot rejt a pár múltja, és az a bizonyos átkelés Afrikából Európába.

Ez most mi akart lenni? Kísértetházas horror? Valamilyen tanmese, hogy a menekültek milyen rossz, és mennyien halnak bele abba, hogy túl próbálják élni? Vagy valami egészen más? Nem tudom, és nem is nagyon akarom tudni.

Ha horrorként nézem, hiányzik belőle az eredetiség. Valami van a falakban. Ez annyira nem tud hatni rám, miután nem egy filmben láttam ilyet. A sámános történet adhatott volna hozzá némi pluszt, csak nem bontották ki teljesen.

Ha a sámán azért pályázik Bol fejére, mert ellopta valaki más életét, aki nem ő – akkor honnan tud erről? Miért ő áll bosszút? Rial múltbeli történetében összefüggés volt a bosszú és a sámán között. Itt viszont nincs ilyen. Kicsit szellemes, kicsit a sámán mesterkedik, mintha össze lenne mosva a kettő – most akkor a szellemeket a sámán idézte meg? De akkor miért nem tűnnek el, amikor a sámán? Mindegy, nem is akarom megérteni.

Még csak jó horror történet sem lett, hiszen a szellemek leginkább jump scream elemként vannak használva. Hirtelen felbukkannak, kinyúlnak a falból. Azt azért nem mondom, hogy aki egyet látott, mindet látta már, de annyi ilyen filmet már láttam, hogy rutinosan keresem a háttérben és a zenében a jeleket, amiből tudom, hogy mindjárt rám akarnak ijeszteni. Nem egyszer kiszúrtam a háttérben ólálkodó szellemet, így nem is ért meglepetésként, nem ijesztett meg, amikor tényleg feltűnt vagy elkapta valaki kezét.

Ha tanmeseként akarom nézni, akkor meg olcsó eszközöket használ. Túl arctalan a tömeg, aki meghalt. Olyan szereplőket nem fogok sajnálni, akikről semmit nem tudok, csak annyit, hogy meghaltak a menekülés közben vagy az afrikai helyzet miatt. Nálam szinte ellentétes hatást értek el. Bol túlélte, ezért kellene bűntudatának lennie? Vagy pont az a lényeg, hogy a túlélők bűntudata gyötri?

Bejön a végére egy olyan vonal is, ami még érthetetlenné is teszi a történetet. A két szereplő múltjáról kiderül, hogy nem pont olyan, amilyennek elmesélték. Akkor már legalább az érthető lesz, mi Bol bűne, de az pl. nem derül ki belőle, hogy Rial hogyan lett a felesége, és miért nem tudja az igazságot addig, amíg egy szellem nem ébreszti rá?

Nem győzött meg a látvány sem, nem ijesztőek a szellemek. Olyan, mintha emberekre lenne csontmaszk ragasztva vagy festve. Látszik, hogy nem a Netflix drágább projektjei közé tartozik. Össze lehetne vetni, hogy az olyan szellemházas, menő sorozatai, mint a Bly Manor vagy a Hill House mennyivel jobban néznek ki.

Még csak azt sem tudom mondani, hogy az ötlet miatt megérte megnézni, mert nem. Se nem ijesztő, se nem drámai, cserébe a végére még zavaros is. Ha kihagyom, se vesztettem volna.

 

His House - 5/3 jump scream elemekkel dolgozó horror, ami zavarosabbra sikeredett a kelleténél. Kár.

https://www.youtube.com/watch?v=DYY0QJhlXjc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1016289422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása