Minden napra egy film

Minden napra egy film

Alice in Borderland

2. évad

2023. január 03. - BBerni86

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Megkaptuk a válaszokat. Az már más kérdés, hogy mennyire tetszettek. Azért nem pont olyan, mint a Lost vége, de azért felrémlett az is lelki szemeim előtt.alice.jpg

De, a vége előtt kezdjük az elején. Folytatás, és egyenes folytatás. Feltűntek a figurás lapok, és újabb játékok indulnak. Ám most van, ami más és ez is hamar kiderül: a mostani játékmesterek egykor maguk is játékosok voltak, és ezekben a játékokban az életüket teszik ők is kockára. Mindben, aki veszít, annak halnia kell. Arisu meg eléggé rápörög arra, hogy válaszokat kérjen a játékmesterektől: mi ez a hely? Hogyan lehet hazajutni? Ez egy ponton már idegesítő is.

Most is szűrten látjuk a játékokat, és váltakozó a hosszuk is. Van olyan, amikor egy epizódon belül akár 2 is belefért, de olyan is, hogy egy játék tartott 2 részen át. Alapvetően Arisu és Usagi játékát követjük, akik csapatként dolgoznak együtt, de bele lehetett nézni a többiek megpróbáltatásaiba is. Chishiya a szív/ész játékokban brillírozott, amikor egymással is pszichés hadviselésben voltak, és sokkal többet jelentett a megfigyelőképessége és az elméje, mint a fizikai képességei. A börtönös játék kifejezetten tetszett, a tippelő már kevésbé, abban nem is értettem, mi volt a játékmester célja. A legkevesebbet Hikari volt játék közben mutatva – ő a harcos kihívásokat gyűjtötte. A főszereplők pedig a csapatjátékokat vették sorra. Sok volt benne az ötlet, a fordulat – megint ki voltak találva a feladványok. A kedvenc talán a vízparton a pontgyűjtés, de tényleg sokféle akad, és mindenki megtalálhatja a leginkább fogára valót.

Akció, dráma és vér igények is ki lettek elégítve. Bár már áthatja a játékokat, hogy mindenki válaszokat akar, azért egy-egy játékba merülve meg van az a hangulat, amit az első is tudott hozni. Finoman bántak azzal is, hogy Arisu és Usagi lassan többek is egymásnak, mint barátok. De romantika nincs a sorozatban, mindössze apró utalásokkal játszanak, és az elég is benne.

Kellően látványos is, extrém is. Bár kifejezetten durva tartalmat nem mutatnak, és a legmagasabb korosztály besorolástól azért távol maradnak, ötletben vannak itt brutálisak is. Pl. a már emlegetett tippelés. Ott egy nagy adag sav dőlt arra, aki leggyengébben tippelt, és szabályosan szétmállott a teste a rázúduló folyadéktól. Vagy, a pontgyűjtős csapatjátékban az egyik ellenfél pucéran játszott – hátulról mutatták is, elölről a kritikus pontot valami mindig takarta. Nem is tudom, mennyire lőtték be. Biztos nem 18+, de azért szerintem a gyerekkorhatárt elérte – 14+?

Visszatértek az előző évad szereplői is, és amennyire meg tudom ítélni, hozták is szépen a típusokat. Abban érezni talán legjobban a sorozat anime gyökereit. A főhősök kiemelkedő jósága, ők nem csak túlélni akarnak, empatikusak és másoknak is segítenek. Az olyan megosztó karakterek, mint Chishiya. Az egyik legokosabb a csapatban, de egyben az egyik leghidegebb is. Néha, őszintén szinte mindig annyira szociopata, hogy az már ijesztő is lehet.

Róla jut eszembe – még valami, ami miatt felötlött bennem a Lost. Most több olyan jelenet is volt, amikor belenéztünk a szereplő múltjába. Milyen ember volt odakint? Jól vannak válogatva, mindig hozzátesznek a szereplő jelleméhez, és magyarázzák, miért úgy viselkedik, ahogy itt látjuk.

Ha valamibe kötekedni akarok a végső válaszon túl, hogy mi is volt ez a játéktér, az lenne, ahogy a nagy csatában visszavonták a halálokat. Ebben a sorozatban sosem féltek fontos szereplőket beáldozni – talán csak az tűnt biztosnak, hogy Arisu meg lesz tartva a végéig. Nem is kellett csalódni, a legnehezebb csatában, az utolsó előtti kártyajátékban hullottak a szereplők, mint a legyek. Korábban is vesztettünk pozitív szereplőket. De az, ahogy a halottaikból ott jó páran felkeltek, még ebben a játékverzumban is túl videójátékos volt.

De ez nem változtat azon, hogy bírom ezt a sorozatot, és bírom az ilyen halálos játékokat. Kíváncsi leszek, más szereplőkkel lesz-e más évad, vagy ennyi volt. Működhetne úgy, ha tudod, mire megy ki a játék? Nem is tudom.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4018017552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása