Minden napra egy film

Minden napra egy film

Az unoka

2022. szeptember 28. - BBerni86

Azért már magyar tartalmak is tűnnek fel a szolgáltatókon. Ilyen lett ez a film is, amit adtak a mozik is, és most otthon is lehet nézni.

az_unoka.jpgA történet egyszerű, mondhatni egyenes. Pesten egy idős férfit telefonon hívnak, az unokája balesetet okozott. Ha fizetnek, a sértett eláll a feljelentésről. Az öreg persze mindent odaad, hogy azután rádöbbenjen, csalás áldozata lett. A rendőrség nem tud mit tenni, az idős úr kórházba kerül és hitét veszti. Az unoka maga kezd el nyomozni.

Amiért működött ez a film, hogy el tudta hitetni, hogy Rudi belecsöppen ebbe az egészbe és a maga kis módszereivel hogyan nyomoz. Csupa olyasmi, amit el lehet hinni, hogy ő is meg tud tenni egyszerű irodai kisegítőként. (Pontosan nem derül ki, mi a végzettsége, de egy multiban ő hordja a postát, meg ugráltatják, ha pl. az értekezletre be kell állítani a kivetítőt. Nem éppen karrier.) Az igaz, hogy a szerencse néha segíti és vannak nagy véletlenek, de ez az ára annak, hogy haladjon előre az ügy. Mert egy ponton az, hogy más áldozatokkal is beszél, megnéz minden eladó órát a környéken, nem vezet előre. Az viszont igen, hogy észreveszi az egyik csalót és követi a lakhelyére.

Úgy tud moralizálni az önbíráskodás kérdésén is, hogy nem lesz tőle lassabb vagy szájbarágós. Kifejezetten tetszett, amikor az öregek terápiaként lőnek, meg elképzelik, mit tennének, ha elkapnák az őket becsapókat. Majd tényleg ott a bandavezér, számon lehet kérni. De mit tehetnek meg? Összecsapnak a nézetek, és igazat lehetne adni mindenkinek. A civileknek nem dolga, hogy bíróságot és hóhért játszanak. Viszont, abban is ott az igazság, hogy 1 vagy 2 évre leültetik, ha le tudják a férfit, aztán szabadul és folytat mindent tovább. Hol ott akkor az igazság? A film eldönti a kérdést, azt meg a néző eldönti, egyetért vagy sem.

Amit nem tudtam eldönteni: Rudi mennyire is szerencsétlen? Ahogy feltalálja magát, és megteszi, amit a rendőrség nem tudott (vagy nem akart), talpraesettnek tűnik. Ahogy azonban viselkedik mellette, amilyen a beszéde és a tartása, az egész összkép, olyan esetlen és lábtörlő. A munkahelyén is az utolsó, mindenki bábjának tűnik. Zsuzsi, a cégnél az egyik telefonos munkatárs sokkal karakánabb. Ő mondja egyszer a fiatalemberről, hogy mennyire gyenge karakter – abban van félrevezetés is a rendőrség számára, de érzek benne igazságot is. Blahó Gergely vagy nagyon elkapta Rudi esetlenségét, vagy nem tetszett, ahogy megformálta az alakját.

Nem egy látványfilm, de két dolog kárpótol: ahogy összeáll a történet és Rudi a csalók nyomára akad, majd összerak egy csapdát is némi segítséggel. A másik, hogy elég jó a stáblista. Főleg az időseket játszó színészek között akadnak nagy nevek – bár, a célközönséget könnyen lehet, hogy nem Voith Ági, Hámori Ildikó, Jordán Tamás vagy éppen Tordai Teri miatt ül le a film elé.

Kellemes meglepetés volt összességében. Kifejezetten szerettem benne, hogy nem szálltak el és forgattak egy hihetetlen bosszú történetet, nagyon sok eleme éppen annyi és olyan, hogy akár meg is történhetett volna így.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4217908609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása