Minden napra egy film

Minden napra egy film

Gyilkos paradoxon

1. évad

2024. február 24. - BBerni86

Meg sem próbálom a neveket idehozni, és úgy tenni, mintha én tudnám őket. Addig jutottam el, hogy ha a sorozatban valakit mutattak, akkor tudtam, hogy pl. ő a rendőr, a titkos segítő vagy a történet gonosza. A neveiket ki tudom lesni netről, de igazából nem tudom őket.

Ugyanis ez egy koreai sorozat, a hasonlókból ismert hosszú és a fülemnek teljesen idegen nevekkel. Mondjuk, a történet érdekelt, és szerencsére kevés olyasmi van benne, hogy valakit csak emlegetnek. Ha akad is olyan, a szövegkörnyezetből azért rájöttem, kiről van szó.000akillerparadox.jpg

Fekete komédiát vártam, de a sorozat meglepően komolyan veszi magát. Adott egy fiatalember, akinek az unalmas életét egy gyilkosság rázza fel. Szörnyen érzi magát miatta, nem is érti, mi ütött belé. Aztán a hírekből kiderül, hogy az elintézett gonoszkodó ember egy sorozatgyilkos. Hősünk lassan rájön, hogy megérzi a gyilkosokat. Elkapja a düh és végezni is tud velük. Egy másik szereplő, akit a segédként emlegetek, meg elméletet gyárt köré. Ő az igazságtevő, aki végezni tud a bűnösökkel és a természet úgy rendezi a dolgokat, hogy nyom se maradjon utána. Ami megvan a várt fekete komédiából, az legfeljebb annyi, hogy néha mi okozza a nyomok eltűnését, ami miatt a rendőröknek esélye sincs. A hullát összenyalta a kutya, azon aztán kész voltam.

Adni kell neki pár részt, mert többet ki igyekeztek hozni belőle, mint a gyilkosokat ölő fiatalember és a megszállott rendőr párharca. Mert természetesen akad az őrsön valaki, aki nem adja fel, és egészen jól ráérez konkrét nyomok nélkül is, hogy mivel állnak szemben.

De, jön az a bizonyos második réteg. A segítő és a rendőr közös múltja: mert a képregényhősök megszállottja: a kövér kocka, aki tudja is magáról, hogy nem lehet belőle igazságosztó, legfeljebb számítógépes tudásával segítheti a hősét, egyszer már próbálkozott ilyesmivel. De nem hőst, hanem antihőst teremtett, aki a rendőr apját is megölte a maga védelmében. Ez a korrupt alak, akit meg a sorozat gonoszaként jegyeztem meg, tér vissza, és kavarja fel az állóvizet.

Meglepően összefüggő is a sorozat, nem az a tematika, hogy gyilkos hősünk elintéz egy-egy rosszfiút részenként. Abban különben ötletesek a készítők, hogy milyen emberek és milyen bűnökkel akadnak az útjába. Érdemes is lenne megszavazni, kinek ki volt a leginkább ellenszenves. Nekem a látássérült lány, de az is durva volt, ami a kötekedő kamaszfiúkról kiderült. De minden fel van fűzve egy láncra, ahogy Tang megtanulja használni az erejét, segítőre akad és felfigyel rá a rendőr és a rosszfiú is.

Nem is igazán látványos, még maguk a gyilkosságok sem. Sőt, inkább olyan, mintha a főszereplő csak szerencsétlenkedne, de a sors vagy végzet, vagy mindegy minek hívom, mindig a segítségére sietne. A végére a képi világa el is sötétedik, és komor lesz a sorozat. Még kevesebb nyoma a fekete humornak, csúszunk át drámába és bosszúba.

Egy ponton A sebezhetetlen idéződött fel bennem, itt Tang tündököl Bruce Willis helyén. Pláne, hogy a segítő képregényrajongó egész jól behelyezi abba a keretbe. Megvan a képesség, a nemezise, a nyomozó is, aki a történettől függően tud lenni mellettük vagy ellenük.

Színészi játékról se nagyon akarnék nyilatkozni. Sajnálatos módon az jobban le tudott kötni, hogy nagyjából megjegyezzem, ki hogyan néz ki és mi a szerepe a történetben.

Leginkább a furcsa szót tenném a sorozat mellé. Több minden akad benne, de tisztán se nem akció, se nem krimi, se képregényfilmes.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5918338349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása