Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

House of the Dragon, Chicago Fire, The Good Doctor

2022. október 27. - BBerni86

Kezdjük a szokásos sorozattal, már itt az évadzáró: House of the Dragon (s01e10). Ahogy sejtettem, a zöld királyné után most jött a másik oldal, és láttuk a fekete királynő, vagyis Rhaenyra kezdőlépéseit az apja halála után.
Először is, ez a szimpatikusabb oldal. Rhaenyra sokkal alkalmasabb a trónra, és nagyon egyet tudtam érteni Daemon véleményével, amikor jellemezte Aegon alakját. De elég csak a gyerekeikre ránézni: a zöldek királya részeges semmirekellő, a másik herceg meg egy erőszakos akarnok. A királyné (Aegon húga/neje) meg gyengeelméjű. Igen, már kezd visszacsapni, hogy családon belül házasodnak. Ez különben dupla: Rhaenyra a nagybátyja felesége, Aegon meg a húgát vette el. De, a hercegek. A zöldek egyik hercege sem szimpatikus, míg Rhaenyra mindkét nagyobb fia és Daemon lányai is szerethetők és jólneveltek. A Rhaenyra – Daemon házasság is sokkal működőképesebb és jobb alapjai vannak, mint a zöldek közt látottak. Ebben is van érdek és politikai cél, de ők ketten össze is tartanak, szeretik egymást.
Itt is taktikáznak, lépéseket szerveznek. Nagy előkészítés ez is, de jobban működött. Nem csak azért, mert itthod110.jpg szimpatikusabbak a szereplők. A gyász, a korábban meginduló szülés és az újabb tragédia már erős felvezetés. Majd jött a térkép – jól nézett ki az égő vonalakkal, ha egyelőre még tényleg csak felmértek és gondolkoztak, mit tudnak kezdeni. A végén pedig lecsapták a labdát a sárkányokkal és egy újabb tragédiával.
Vagyis, itt is megvolt az érzet, hogy csak felvezetik a háborút. A végén, ahogy Rhaenyra néz, miután meghallotta, mi történt. Az a kezdőpont. Innen már nincs visszafelé, a két fél egymásnak fog esni. De már csak a következő évadban.
Szerettem a kis részleteket, és a végén a sárkányos jelenet is jól nézett ki. A ruhák, a helyszínek – van benne pénz, látszik is, ha annyira nem is kreatív, mint amilyennek a gyűrűs sorozatot találtam.
A színészek is hozzák a kötelezőket, és vannak ihletett pillanataik. Itt pl. a házaspár néma gyásza tetszett, amikor a kislányuk halva született. Azért látni azon is, hogy ez a házassága az igazabb, hogy Daemon most megviseltebbnek tűnt, mint korábban, amikor az előző neje a meg sem született magzattal tűzhalálra ítélte magát.
A nyitás megvolt, vagyis a 2. évaddal megyünk majd a háborúba. Korrekt évad volt, még jobban is tetszett volna, ha nem ismerem előre a történetet. (Ok, ez legalább rendesen megvolt írva. A GoT azon is bukott el a végére.)

Haladtam a tűzoltók kalandjaival: vagyis Chicago Fire (s11e04). Utórész, hiszen van egy halottunk, és most volt a gyászmunka több szinten is.
cfire1104.jpgA rész jelentős részét az tette ki, hogy Violetet sajnálták, próbáltak segíteni neki, vagy láttuk, a nő miképpen hagyta el magát. Viszont, arra jó volt az egész, hogy megint megmutassák miért olyan erős és egyedi ez a laktanya. Mindenki igyekezett segíteni, és egy olyan karakter, Severide – aki Matt távozása óta kvázi főszereplő is – adta meg a végső lökést, akinek eddig közös jelenete se nagyon volt a mentőslánnyal.
Visszatérő szál lesz az új tűzoltó Stella csapatában és az ő titkai. Igyekszik, szakmailag nehéz is lenne belekötni, de maga az ember még rejteget valamit. Remélem, nem sokáig húzzák, mert ez nem tűnik olyasminek, amit hetekig nézni akarnék. (Különben még mindig sajnálom az előző srácot, aki lemondott a hadnagyi címről Stella javára…)
De, ami a részt eladta, az Boden esete, aki szembesült vele, hogy nem annyi és olyan időt tölt a fiával, amennyit szeretne. Kapott saját szálat, és jó volt kicsit az embert látni, nem a parancsnokot.
Nem látványrész volt, a mentés is csak sima ásás a homokból, de érzelmileg szépen összerakták ezt a részt és a csapatmunkát.

Ha már életmentés: The Good Doctor (s06e04). Sajnos, egy az egyben viszik a függő szálakat tovább.
Nagy téma most Lim bénulása, és ahogy többen kezdenek sértődötten viselkedni. Shaun agya persze kattog, és ha a társas helyzetet nem is érti, a maga módján próbál javítani a dolgokon. Különben érdekel, meddig fogjáktgd604.jpg elnézni a különc dolgait. Most a saját, kényelmes iroda helyett inkább beköltözött egy raktárszekrénybe, csak ne legyen egy szobatársa sem.
Megint van a Danny bámulása és a flört téma, ami már most fárasztó. 2 rész alatt eljutottak a majdnem csókig. Nem érdekel, inkább dühít, hogy abból lesz ügy, miért is nem csattant el az a csók. Különben sem sok értelme volt annak, ahogy a tóparton ültek, és várták, a búvárok találnak-e lábfejet.
Ezzel elértünk az orvosi esetekhez. Különösebben egyik sem maradt meg az eszemben. Könnyen megoldották mindkettőt. Shaun egy vállat rakott össze, Alex meg a már emlegetett lábfejet varrta vissza. Azon most akadt meg a szemem, hogy itt mennyire nem különítik el a sebészeket. A Medben a baleseti és a sebészeti osztály jobban elkülönül, a The Resident meg pl. a sebészeket is osztja az szerint, kinek mi a szakterülete. Itt meg mindenki csinál mindent az utcáról beesővel is. Furcsa.
Volt kórházi rész is, de még mindig inkább kórházi szappan az összkép. Mi más lenne, amikor visszatérő elem, ahogy Lim flörtölni kezd – vagy inkább felfigyel barátként/pasiként – a szomszédjára? Ebben a részben ez különösen hangsúlyt kapott.
Az már most látszik, hogy a Shaun – Lim vonalon mennek tovább. Nem vagyok boldog tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2617964322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása