Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

Shantaram, The Good Fight

2022. november 10. - BBerni86

Ahogy vasárnap ígértem: Shantaram (s01e01-06).

Két horgot tudok írni azonnal, amiért el lehet kezdeni nézni. Az egyik, hogy egy bestseller az alapja. Aki azt szerette, nyilván megnézi a sorozatot is. Nálam ez mondjuk most fordítva fog menni – a könyvet nem ismertem shantaram.jpgkorábban, de a sorozat tetszik, úgyhogy már beszerzés alatt van a regény is, el fogom olvasni.

A másik a főszereplő, Charlie Hunnam személye. A tévét már jó ideje elhagyta a mozi kedvéért, és ezt a sorozatot mégis megcsinálta. Érdekes, nekem nagyon eszembe juttatja az egyik filmjét, a Pillangót. Abban is egy olyan férfi útját követtük, aki szökik a börtönből, jobb sorsra érdemes és mindenféle kalandjai vannak. Különben az is egy sikerregényből készült. Van a karakterek közt hasonlóság – úgy tűnik, az ilyen szerepek fogják meg a színészt.

A történet izgalmasan építkezik. Már a nyitányban egy érdekes szökést látunk, és folyamatosan történik valami, ami mozgásban tartja az eseményeket vagy több mindent átértelmez. Zajlik Bombay-ben egy nagy sakkjátszma, alvilági színekkel dúsítva, amibe Lin akaratlanul is nyakig belekerül. Fordulatok vannak, új irányok. Egyszerre sikerült kényelmesen mesélni a történéseket, miközben több minden is zajlik. Azt kifejezetten izgalmasnak találom, ahogy az egyes szereplők fejlődnek és változnak, ezzel az egész játékot másítva.

Ad hozzá, hogy lefed egy egész várost, egy egész közösséget. Látunk európai bevándorlókat a maguk ügyeivel, látjuk a helyi hatalmasokat, a bűn és a politikai világát éppen annyira, mint a nyomornegyedek lakóinak küzdelmeit. Kinek mihez van gyomra, itt találhat drogkereskedelmi üzletektől kezdve a szegények gyógyításán át mindent. Azért az már valami, amikor a közkórházban fizetni kell egy antibiotikum injekcióért is és az orvos egy pillantásáért is, a gyógyszert meg lehet a csempészektől beszerezni, mert a kórház drágább. Közben meg a magánéleti szálak is bonyolódnak, hol egyszerűbb, hol bonyolultabb kapcsolatok épülnek.

Lin olyan figura, akivel lehet azonosulni. Alapvetően jó ember, aki segíteni is akar. Viszont, van egy sötétebb oldala is, egy önzőbb. Egyelőre a jó énje az erősebb, neki megvannak az elvei, amelyekből nem enged, ha a saját épsége is a tét. Érdekel is, mi lesz az a pont, ahol már át fog billenni – mert mindig pórul járt eddig, bárkiben próbált meg bízni.

Mellette megvannak az izgalmas alakok. Némelyek szerethetők, nagyon rendesek, mint Prabhu, akinek az álma is csak annyi, hogy elvehesse álmai lányát. Khader Khan, aki egyszerre egy hidegvérű gyilkos, de a környéket rendben tartó bűnvezér is. Az ő területén igazán mélyre még a legrosszabbak sem mehetnek – vagyis emberekkel és droggal nem kereskednek. Bűnöző, gyilkos, de elvekkel. Ő még szinte szimpatikus is, de ennyire nem lehet leegyszerűsíteni. Carla, aki üzleteket köt neki, de a látszatra nagyon vigyáz. Titokzatos, távol tart mindenkit, és jó kérdés, ő mit is akar igazán.

Jól is néz ki a sorozat – Apple TV neve alatt fut, nem meglepő.

A kritika különben nem szereti, legfeljebb közepesnek mondanám a róla írtakat. Nekem azonban bejött eddig, ahogy írtam is, nekem az olvasáshoz is meghozta a kedvem.

 

Akkor, ami már szürreálisba megy át: The Good Fight (s06e09). legszívesebben beszélgettem volna a monitorral: mi van? Ezt komolyan gondolták?

Most jog nem volt, mentünk vissza a politikai téma felé. Vagyis, mentek Frank temetésére és felmerült, hogy újjászervezik egy milliárdos pénzügyi és egyéb eszközeivel a Demokrata Pártot. Már az ötlet abszurd, jókat is vigyorogtam, amikor Ri’Chard és Liz meghallotta a tervet. De rendben, szélsőséges megoldás, de nem ott tart már tgf609.jpgmindenki, hogy lehet, hogy ez kellene?

Viszont, utána jöttek az olyanok, hogy… Kit javasolnak elnök jelöltnek, akit majd mindenki el fog fogadni? A Szikla. Dwayne Johnson. Van egy jelenet, hogy a mankóval bicegő, jelenlegi demokrata fejes beül a limuzinba beszélgetni a Sziklával. Kiszáll, a limuzin elhajt. Ő meg eldobja a mankóit, és szinte szalad vissza a csapat felé. ’Mi történt?’ Néznek hitetlenkedve a gyógyulására. ’Megérintette a bokámat!’ Mi van? Majdnem lefordultam a székről.

Diane ott kap állásajnálatot, és az egész abba az irányba visz, amerre egészen eddig haladt a doktorral, a másként élés felé. Azért a házasságát sajnálom, de érett ez. Most az a kérdés, a végén ellovagol a demokratákhoz a dokival az oldalán? El tudom képzelni. De azt is simán, hogy feleszmél a másvilágon, mert ez az egész csak egy hallucináció a haldoklása közben. Az biztos, innen már el tudom hinni, hogy tényleg ez lesz a sorozat vége.

Másik vonalon Carmen került be a feketék titkos szervezetébe. Ő szed ki pár információt a neonáciból. Itt azon lestem nagyot, amikor kiderül, mit tesznek a férfival. Az Antarktiszon van egy magánintézményük, ahol félbörtönben élhet majd tovább. Ez is olyan… szürreális.

Marissa esküvőjét még nem is említettem. Ugyanez: szürreális. Csak nem kiköt a zsidó férjével Izraelben a végére?

Emészteném, de ott tartok, hogy ez lassan már a torkomon akad. Ez az egész évad olyan… beteg.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5317972468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása