Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sorozatnéző

Uncoupled, Shantaram, Miss Scarlet és Duke

2022. november 17. - BBerni86

Ahogy ígértem, befejeztem. És az Uncoupled (s01e05-08) második fele másabb is, mint az eleje volt. Ha egy mondattal akarom megragadni, az első fele volt a gyász, a második a visszatérés a szingli lét és párkeresés útvesztőjébe. Vagyis, 4 részben kaptunk 3 viszonyt meg a végső (?) búcsút Colintól.uncoupled2.jpg

Mintha a reklámban is benne lett volna, hogy a Szex és New York készítőjétől, és a második fele meg is idézte bennem azt a világot. Megint New York, megint egy baráti kör, akik rendszeresen összejárnak, és akik viszonyokba bonyolódnak. Ha nagyon akarom, még a szereplők között is találok hasonlóságokat. Csak egyet mondok: Billy a melegek Samanthája. Mert ez a fő különbség, miközben mégsem: itt a baráti kör egyetlen tagja, Suzanne hetero, a többiek melegek. (Claire hiába az egyik kedvenc szereplőm, azért még a kör tagjának nem nevezném.)

Továbbra is könnyed, de lehet benne tartalmat is találni. A humorát különben is bírom, és minden perc arany, amit Marcia Gay Harden a képernyőn töltött. A lakásvásárlása, vagy amit a volt férje miatt művel a buliban, kész az a nő. A színésznő meg jól játssza.

A mutatott világ meg az, ami itt már guilty pleasure. Pár szereplőt, mint Claire és Billy, leszámítva ők nem a gazdagok és fényűző életet élők. Ennek ellenére gazdag környezet, csodás ruhák, szép környezet veszi őket körbe. Itteni szemmel van mit nézni.

Ha már Gay Harden annyira kiemelt nálam, hadd jegyezzem meg azt is, hogy látszik, hogy Neil Patrick Harris is mennyire benne van ebben a sorozatban. Átéléssel, finoman játssza, és nagyon bírtam, ahogy teljesen más tud lenni, mint Barney volt, miközben a színész karizmája nem változott.

Lesz 2. évad is, a nyitott kérdéseket is bedobták a végére. Vagyis, folytatása következik.

 

Haladok a Shantaram (s01e07) vége felé is. Továbbra is megvan az érzésem, hogy Lin nem is sejti, milyen nagy hálóba keveredett bele.

Ez a rész is két szintet hozott. Lin aktuális küzdelme, hogy megállítsa a negyedben a kolera terjedését és minél több embert mentsen meg. Egy orvosi hajsza, majd annak a beismerése, hogy nem tud csodát tenni és segítség kell. Volt abban valami egyszerre tragikus és felemelő, ahogy a büszke közösség együtt szenvedett és akár halt shantaram_107.jpgis. Prabhu kis színészkedése aranyos volt, és azért abban is látok igazságot, hogy tartanak attól, a segítségért mit kérnek majd tőlük később.

Közben meg folytatódik a játszma az alvilágban. Karla újabb mélységet ér el, érdekel is, meddig megy el a célja érdekében, vagy megtörik. Nő a feszültség a drog miatt, ott is robbanásra kész a helyzet. Lisa esetében meg el tudom képzelni, hogy vezetővé növi ki magát. A társai egyike sem éppen rátermett bűnöző, a nőben több az akarat és a kurázsi is.

Bírom is ebben a sorozatban, hogy nem egy emberre fókuszál. Lin egy a többiek között, és bár megvan a maga terhe, vannak színesebb és érdekesebb alakok mellette. Khader Khan még mindig listás nálam, nála mi a végjáték.

Most már csak azt kellene kitalálnom, hogy kezdjem el a regényt, vagy majd csak a sorozat után.

 

Elkezdtem az új évadot a Miss Scarlet és Duke (s02e01) krimiből is. Tudom, nálunk Scarlet kisasszony és a herceg címmel adják, de nem tetszik a fordítás. Használjuk mi is a Miss előtagot és a Duke becenév, még a szinkronba e fordítják le, és hívják hercegnek a nyomozót. Miért is kellett akkor a címbe így beletenni?miss_scarlet201.jpg

De inkább nézzük, milyen volt a nyitány. Egyrészt, hamar ellökték egymás mellől a szereplőket. Eliza és William már éppen kezdtek volna közelebb kerülni egymáshoz, és mindkettőben felmerült, hogy ez szerelem lehetne. De jött az ügy, az új főnök és a férfi állandó félelme, hogy egy ilyen feleség/ara nem tenne jót a karrierjének. Vagyis, nagyon erőlködtek, hogy magyarázatot adjanak, miért nem hozzák össze a főszereplőket. Írói szempontból érthető: azzal akkor megint tudnak egy évadon át játszani, hogy vonzódnak egymáshoz, mondhatni, fontosak egymásnak, de mondvacsinált ürügyekkel meghagyják ezt a feszültséget, és csak kerülgetik egymást. Ha legalább értelmesebb okot adnak erre, de nagyon erőltetett, amivel elő tudtak állni az írók.

A krimi: az ügy még érdekes is lehetett volna, de a nyomozás semmilyen. Tulajdonképpen Eliza feltesz pár kérdést, talán 2 emberrel beszél és egy gyilkosság miatt már össze is rakták a képet. Itt érezni leginkább, hogy kosztümös sorozat: semmilyen törvényszéki eszköz nincs, Eliza csak beszélget és ennyi az egész. Mondjuk, nem is éppen a jó krimi miatt nézte az ember ezt a sorozatot.

Ami talán jó lesz az évadban: William megkapja pátyolgatni a főkapitány szerencsétlen fiát. Abból jöhetnek még humoros helyzetek.

Végül, a külcsín. Nincs fejlesztés. Több helyszín van, korabeli ruhákat hordanak és ennyi. Pár lakás, talán egy utcakép és Eliza ruhát varrat. Azt viszont már látom, azzal bajom lesz, hogy a nő kb. mindig ugyanabban a ruhában fog nyomozni. Az annyira nem valós, hogy szinte soha nem öltözik át…

Majd meglátjuk, esti félálomban nézett sorozatnak elmegy, de egyelőre szintet lépni az első évadhoz képest nem sikerült nekik.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7017979068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása