Minden napra egy film

Minden napra egy film

Les Miserables

A nyomorultak: BBC sorozat

2019. augusztus 20. - BBerni86

Kosztümös, rendes életért küzdős, romantikus, áldozatos.8_20lesmiserables.jpg

Napóleon elbukott, és három helyszínen három élet áll a feje tetejére. Jean Valjean egy kenyér ellopása miatt szenved börtönben, hosszú évek óta. Fizikai erejével kitűnik a tömegből, a lelke egykor nemes volt, de a börtön megrontotta és a társadalom nem enged neki javulást. Fantine szépséges munkáslány, aki egy előkelő fiatalemberbe lesz szerelmes. Ám Felix csak kihasználja a lányt, aki tört szívvel magára marad a férfitól született kislányával. Pontmercy báró egyike volt Napóleon legvitézebb katonáinak, de a császár bukásával a férfi is mindent elvesztett. Királypárti, gazdag apósa csak akkor nem tagadja ki az unokáját, ha a báró minden kapcsolatot elvág a kis Mariusszal. Valjean egy püspöktől kap esélyt a javulásra, és életével a többiek életét is megváltoztatja.

A nyomorultak. Az egyik kedvenc regényem, így minden filmes feldolgozásban találok valamit, amivel elégedetlen vagyok. Egyszerűen képtelenek visszaadni mindazt, amiért Hugo történetét imádtam.

Most a BBC próbálkozott, 6 részes mini sorozatot készítettek a klasszikus történetből. Majdnem tökéletes is lett, sok minden van benne, amiért nagyon szerettem.

A legfontosabb, nagyon okosan adaptálták a cselekményt. Ilyen formában, ahogy lineárisan, több helyszín közt ugrálva mesélik el a szereplők életét, még nem láttam a történetet, de nagyon tetszett. Így nem csak Valjean történetébe kapcsolódtak be a többiek, hanem saját jogon is főszereplők lettek, akiknek volt múltjuk, jelenük és jövőjük. Igen, Valjean a központi karakter, ahogy megy előre a sorozat, ez nyilvánvaló, de arra már összeérnek annyira a szálak, hogy jó is így.

Mivel 6 részes sorozat, volt esélyük olyan részeit is megmutatni a cselekménynek, amit nem szoktak beletenni a feldolgozásba. Fantine és Felix története, ahogy a báró távolról figyelheti csak a kisfiát, a közeg, amiben Marius felnő. Az is hangsúlyosabb szerepet kap, hogy Eponine és Gavroche kicsodák, honnan jöttek. Számomra az egyik legszebb példája a történetnek az emberségre, hogy a Thenardier család mocskából is jöhetnek olyan lények, mint ők.

BBC sorozat, ez magában foglalja, hogy a cselekményen túl képileg is remek feldolgozással állunk szemben. Korhű, látványos, de nem annyira, mint egy mozifilm. Jól nézett ki végig a sorozat, a barikádon történtek egészen húsba vágóak lettek. De Cosette ruháit is érdemes megemlíteni, a kosztümös filmek szép korszakát idézték fel bennem.

A szereposztás az, amiben az egyetlen kifogásolnivalót találtam. A legtöbben remekeltek: Dominic West meglepően erős Valjean lett, sokszor Jackman alakítását is felidézte bennem, de neki ének nélkül is sikerült nagy érzelmeket átadnia. Lily Collins új törékenységet vitt Fantine alakjába. Colman, olyan gonosz nő lett itt, hogy nem is tudom, Erzsébetként hogy lesz majd szimpatikus, ha az eddigi szerepei miatt gonosz és infantilis nők jutnak róla eszembe. Oyelowo, mint Javert, új koncepció, de itt nagyon működött. Csak Marius, vagyis, Josh O’Connor. Minden téren siralmas: szerencsétlenül néz ki, a játékában semmi erő. Ha Marius más színész lett volna, nem is lenne mibe belekötnöm.

Újabb minőségi BBC feldolgozás, érdeklődve várom, mi lesz a következő projekt!

 

Les Miserables – 5/4,5 remek kivitelezés, jó színészekkel tele, ügyesen feldolgozva Hugo klasszikusa.

https://www.youtube.com/watch?v=isQGHwWyJ6k

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3615015702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása