Minden napra egy film

Minden napra egy film

Hostiles

2019. szeptember 05. - BBerni86

Vadnyugatos, indiános, vidéket átszelős.

Blocker kapitány végigharcolta a háborút, már készül leszerelni. Túl sok szörnyűséget látott már, elég volt már. Ám egy utolsó feladattal még megbízzák: Sárga Sólyom indián vezért kell hazakísérnie a vidéken keresztül, akinek végre engedélyezte a kormány, hogy családjával hazatérjen. Blocker nagyon nem akar menni, gyűlöli az indiánokat, de nincs választása. Kap egy csapatot, és útra kelnek. Közben egy kiégett farmot találnak, ahol egy nő a halottait siratja. Indiánok végeztek a férjével és három gyermekével. Őt is magukkal viszik. A vidéket járva mindenki ráébred, mindkét oldal szörnyűségekre képes. Fehérek vagy indiánok? Nem számít, ha gyilkosok. Mire sok áldozat árán célba érnek, Blocker és Rosalee is átértékeli, milyennek látja az életet és az embereket benne.9_5hostiles.jpg

A western nem a mi korunk filmje, de azért egy-egy darab most is készül. Lehet vele Oscart nyerni, legutóbb Leonardo DiCaprio szerzett így szobrot magának. Vannak közben olyan egyedi darabok is, amelyeket utána hosszan emlegetek még – mint a Csontok és skalpok.

A Hostiles nem tartozik e darabok közé, de van pár olyan vonzó elem benne, amely miatt mégis érdemes lehet megnézni.

1: Christian Bale. Ez számomra nagyon szubjektív, az egyik kedvenc színészem, én nagyon szívesen megnézem bármiben. Játszhat kövér és visszataszító politikust, szuperhőst vagy éppen szociopata gyilkost, nekem bejön. Itt olyan szerepet kapott, amit kisujjból kiráz. Alapvetően egy jó ember, egy katona, aki sok múltbeli sebet cipel magával. Így meg lehet mutatni, honnan hova fejlődik. Azt kifejezetten díjaztam benne, ahogy megmutatják a karakter nyitását a világ és az indiánok felé.

2: a szereposztás Bale főszerepe mellett is emlékezetes. Rosamund Pike jó színésznő, aki szintén sok árnyalattal játszik. Ugyan a pszichopata karaktereket jobban szeretem tőle, de itt is megállta a helyét. Azért is jár a pont, hogy az indiánokat valóban indiánok játszották. Már kezdem unni, hála a régi, ókori Egyiptomot mutató filmeknek, ahogy az európaiak játszanak egészen más bőrszínű embereket. Itt nem volt ilyen bajom, ha az amerikai karakterek is voltak a történet középpontjában.

3: nem választ oldalt a történet. Megmutatja azt is, milyen szörnyűségeket tettek az indiánok, de azt is, ami a fehér ember bűne. Azt súgja a film, hogy az erőszak erőszakot szül, és ha valaki nem kezd el békét kötni, mindenki szenvedni fog.

4: korrekt látványvilágában. Nem egy popcorn mozi, de arra odafigyeltek, hogy hiteles legyen a környezet és az akciójelenetek is helyén voltak benne.

Persze, vannak hibái is. Nem szerettem, ahogy hullottak benne az emberek. Alig mutattak be egy karaktert, a következő jelenetben már meg is ölték őket. Plusz, az egész helyzet hiábavalósága is idegesített. Egy gesztusért rengeteg embernek kell meghalnia, és a film végét látva hiábavaló volt az emberek áldozata. De ebbe ne is menjünk bele jobban, talán majd vasárnap. A filmnek kellett dráma, de ennyi halállal? A karakterek többsége ezért nem is lett mély – minek, ha szinte azonnal meghal?

Nem lesz a kedvenc filmem, de egyszer érdemes volt megnézni.

 

Hostiles - 5/3,5 jó színészekkel, drámai helyzetekkel és akcióval, de valahogy mégis kevés az eredmény.

https://www.youtube.com/watch?v=1M5cj4UmscE

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr1715036554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása