Minden napra egy film

A Hold árnyékában

2019. október 16. - BBerni86

Időutazós, sorozatgyilkosos, rejtélyes, megszállott rendőrös.

Thomas Lockhart járőr nem dédelgetett nagyratörő álmokat, csak egy normális életre vágyott. A felesége éppen az első gyermekükkel minden órás, már alig várják, hogy szülők legyenek. A munkáját szereti, és nyomozó akar lenni, a képességei és az ambíciója is megvan hozzá. Egy estén különös gyilkosság történik: az áldozatok 10_16a_hold_arnyekaban.jpgérthetetlenül kivéreztek. Thomas fedezi fel az azonos elemet: három szúrásnyomot a nyakukon. Ő csípi el az elkövetőt is, egy fiatal fekete nőt, aki különös dolgokat mond neki, majd ahogy dulakodnak, a metró elé kerül. 9 évvel később Thomas nyomozó, egyedülálló apa. Pont 9 évvel később a gyilkosságok folytatódnak, ugyanolyan módszerrel. Thomas újra látja a nőt is, akit 9 éve látott meghalni. Az ügy megszállottja lesz, de senki nem hiszi el neki, mi az egyetlen megoldás.

Annyira szerettem volna, ha jobban megcsinálják ezt a filmet! Az okos thrillereket nagyon tudom szeretni, ebben ötlet is volt bőven. Csak éppen, a meglepetés maradt el. Azt éreztem, a film nagyon csavaros és meglepő akar lenni, de a sok bonyolítással és kavarással csak azt érték el, hogy a megoldás egészen nyilvánvaló lett. Mire a végén a nyomozónak is összeáll a teljes kép, már régen lehetett tudni mindent.

Hamar az események közepébe csöppenünk, és az első találkozáskor még kellően rejtélyes a történet is. Van benne dráma, laza krimi. A 9 évvel később már erőltetik ezeket, és annyira el akarják rejteni az igazságot, hogy az egészen nyilvánvaló. Már itt túlzottan sok fontos, a megértéshez lényeges információ hangzik el, és ha a nyomozó korunk gyermeke lenne, látta már volna a Terminátort, minden világos lenne neki is. Így viszont nyomoznia kell olyasmiket, amik nekünk nyilvánvaló tények.

A krimi egyre gyengébb is – inkább arra mennek ki az események, hogy Thomas életével mit tesz a megszállottsága. Nincs olyan, amit az évek alatt ne veszítene le, és ami korábban mindennél fontosabb volt neki, most könnyeden feladja. A karrier, a lánya, mindene. Azt sem tudták okosan megmutatni, miért lesz ilyen ember belőle. Vagy csak én nem éreztem logikusnak, hogy ezzel hogyan akarja befolyásolni a saját múltját. A rossz döntéseit javítaná ki azzal, hogy most újabb rossz döntéseket hoz. Pedig annyira nyilvánvaló, hogy azzal, amit csinál, egy önbeteljesítő jóslatot realizál. A mostani döntései visznek el oda, amit meg akar változtatni. Ez lenne a nagy csavar alapja is a végén – de annyira hiányzik, hogy ez meglepetés legyen! Így csak elismétlik, amit már tudunk.

Azt inkább nem is minősítem, hogy rejtett rasszizmussal akarták elfedni a végső csavart. Thomas szinte náci ideál küllemű, csak a haja sötétebb. A lánya viszont klasszikus Barbie kék szemmel, szőke hajjal. Mintha az átlagos néző ezért nem is jöhetne rá, hogy az időutazó lány igazából kicsoda a filmben.

A külcsín egy tévés akció szintjén van, noha erős a sci-fi vonal is. Ha arra gondolok, hogy a Terminátor jut róla eszembe, elkeserítő, hogy a T2 mennyivel jobban néz ki, noha évtizedekkel öregebb film…

A színészek között két sorozatsztár, bár egyik csillaga sem a legfényesebb mostanában.

Egyszer meg lehetett nézni, de inkább a csalódások táborát erősíti.

 

A Hold árnyékában - 5/2,5 a cselekmény nagyon csavaros akart lenni, de nem jött össze. Kisiklott, kár érte.

https://www.youtube.com/watch?v=lJ3_biTbeRM

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr7615200946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zirowe 2019.10.18. 08:22:23

"Az okos thrillereket nagyon tudom szeretni, ebben ötlet is volt bőven."

Nagyon nem.
Ez egy béna terminator rip-off a végén lévő "csavartól" pedig csak még butább lesz, hiszen ha a csávó képezte ki és tudta pontosan mikor hal meg, akkor bőven felkészülhetett volna arra, hogy túlélje, hiszen ez a film nem a változtathatatlan múlt elmélettel operál.
A végén pedig a kavarás a jövőből irányítható kill switch-el pedig az egészet még ostobábbá teszi, hiszen akkor minek kellett mindenkit akkor megölni, amikor még ott volt a csaj a múltban és azonosítható volt?!
Szépen mindenkinek beadja, visszatér, oszt akkor nyírja ki az embereket az öreg indiai.

Arról nem is beszélve, hogy az elején beharangozott nagy apokaliptikus világképről végül kiderül, hogy csak egy ostoba redneck "civilháború".

Hagyjuk már.

Rendkívül rossz film.

Egil 2019.10.18. 13:54:43

Végignéztem, de az igazi érdeklődést annál a közhelynél vesztettem el, amikor nem vitte állatkertbe a lányát. Mér' kell ezeket mindig...?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2019.10.19. 06:55:48

Elég bugyuta, ráadásul az indítékok hiányoznak. A nyomozo egy idiota.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · impersonal.elmenypark.net 2019.10.19. 20:16:56

Megnéztem. A film amúgy jól van megcsinálva és végig nézhető. De nem az Ész filmje volt.