Minden napra egy film

Minden napra egy film

Bosch

6. évad

2020. augusztus 16. - BBerni86

Nyomozós, bűnbanda nyomába eredő, apa – lánya kapcsos.

Bosch és a társa, Edgar is olyan ügyet hoz magával, amit nem képesek elengedni. Bosch a beépülése alatt ismerkedett meg egy asszonnyal, akinek a 14 éves lányát ölték meg, és máig nincs meg a tettes. A saját anyja 8_16bosch.jpgesetére emlékezteti a történet, így előveszi az aktát, és keresni kezdi a nyomokat. Edgar pedig egy tömeggyilkos nyomába jár, aki itt is folytatja piszkos üzelmeit, de jól fedezi magát. Közben új esetet is kapnak: egy tudóst lőttek agyon, akinek plutóniumot kellett kicsempésznie a laborból, hogy a feleségét megmentse. Az üggyel azonban valami nem stimmel: Bosch a nő lakásában kiszúr egy részletet, ami mindent más megvilágításba helyez a szemében. Mi van, ha a nő ravasz csele volt az egész, hogy a szeretője segítségével megszabaduljon a férjétől? Közben Maddie is döntést kell, hogy hozzon. Milyen szakmát válasszon? Most Honey mellett gyakornok, és döntenie kell.

Idén megint teszteltem, hogyan érdemes ezt a sorozatot nézni. Hetiben kezdtem el, ahogy átlag sorozatot illik. Hamar rá kellett azonban jönnöm, hogy ezt így nem lehet. Annyira összefügg az egész történet, hogy akaratlanul is eleget felejtek ahhoz, hogy zavarjon egy hét kihagyás. Kicsit olyan ez a Bosch évad is, mint egy hosszú film. Az 5 résztől ledaráltam az egészet, és akkor már megint tetszett. Vagyis, megint meg tudom állapítani azt, amit az 5. évad után is írtam: ezt a sorozatot, vagyis az egyes évadokat, érdemes egyben nézni, mint egy nagyon hosszú filmet! Sokkal élvezetesebb.

Sajátos hangulata van a sorozatnak, amivel kiemelkedik a krimik közül. Az egészet belengi valami komorság és igazságtalanság, amitől már szinte skandináv krimis, noha messze nem olyan nyomasztó és kegyetlen, mint azok tudnak lenni. Csak éppen itt is azt látjuk, hogy mennyire korrupt tud lenni az egész rendszer. Sok jó ember igazságtalanul szív, míg a bűnösök majdnem mindent megúsznak. Most is láthattuk, ahogy bosszúvágyból szexuális zaklatással vádolnak egy felettest, vagy előszednek egy régi ügyet, amit már el kellett volna rég felejteni, hogy fogást találjanak egy emberen, aki most elindult a hatalmi rendben felfelé. De a bűnügyek terén is: egy gyilkost és lánykereskedőt könnyen elengednek, hogy közelebb jussanak egy nagyobb halhoz a szervezetben. Az, hogy ez mit okoz a meggyilkolt lány szüleinek, csak Bosch számára jelentős, ő mindent el is követ az igazságért, de az nem mindig elég. Mert a törvény erősebb.

Most is téma, hogy igazság és törvény mennyire egyezik vagy sem. Bosch azért izgalmas figura, mert neki nagyon erős a saját erkölcsi rendszere, és mindig kicsit mozog a törvényesség keretein belül a nagyobb célért. De mindezt úgy, hogy igazán nem lépi át a határokat. Próbálkozik ezzel más is a környezetében, de mindenkinek sikerül. A lánya, a társa, de még a főnöke is azzal szembesül, hogy a nagyobb jóért néha át kell lépni a szabályokon. De akkor mivé válnak? Lesz, aki elbukik és lesz, aki megtalálja a helyes megoldást.

Az ügyek. Talán, ha csak egy lett volna, kevés lett volna. Itt viszont van több eset is. A jelenlegi gyilkosság a gyilkos feleséggel, a múltbeli, amikor egy sorozatgyilkost utánozva végeztek egy tizennégy éves lánnyal. Közben mennek a bíróságra is, Maddie gyötrődik, hogy mit tanuljon az egyetemen, és Edgar is igyekszik lebuktatni egy férfit, aki otthon népirtásért volt felelős, de sikeresen elmenekült és gazdagon éli világát. Ahogy a szálakat váltogatják, mozgásban marad a sorozat és nem válik unalmassá. Megvan az arány, hogy minden szál követhető marad, és nem veszni el a sok irányban.

A színészek is mind visszatértek, összeszokott és jó gárda ez, Welliver már egészen Bosch.

Ez az évad két regényből lett összegyúrva, az egyik, A kilátó már magyarul is olvasható. A másikra azonban még jócskán várnunk kell… Addig is, nézhetjük a sorozatot!

 

Bosch - 5/4 érdekes, helyenként izgalmas is, sajátos hangulattal. Néhol azonban döcög, és Edgar, jaj.

https://www.youtube.com/watch?v=bTGPN0Ugt8A

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr4216165410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása