Minden napra egy film

Minden napra egy film

Don, a foci ereje

2021. január 14. - BBerni86

Kiskamaszos, focis, viszálykodó.

Don kénytelen iskolát váltani, egy verekedés miatt már nem lehet a régi osztálya, csapata tagja. Az új iskolában is azzal akar foglalkozni, ami mindent jelent neki. A foci. Csak éppen a helyi csapat egy nagyszájú, erős fiú vezetése alatt áll, aki nem akarja az új gyereket bevenni maguk közé. Don azonban lassan eléri a többieknél, hogy ne menjenek vakon Henry után, és meg akarják nyerni a bajnokságot. Így a nagyobb fiú kénytelen engedni a don.jpgnyomásnak, és maguk közé engedni a fiút. Don pedig vezetni kezdi a csapatot, és bevesz másokat is, ha azok elég jók. Ő karolja fel a horvát Milost is, akit eddig mindenki csak bántott. Don viszont felfigyel arra, milyen gyors a fiú. Hamarosan már látszik, nem a pályán vár rá a legnagyobb meccs: Henry több gondot okoz, mint a bajnokság más résztvevői.

Egy sportfilmnek nem kell okosnak lennie. Kicsit Hamupipőkétől si lopva venni kell egy reménytelennek tűnő csapatot vagy sportolót, aki keményen edzeni kezd, és a verseny esélytelen indulója hamarosan már ott találja magát a döntőben. Rocky, Vágta, megannyi tini románc tudta alkalmazni és sok siker is akadt.

Nem is értem, a Don miért van ennyire lyukasnak megírva. Egyszerűen fontos részek maradnak ki minden téren a történetből. Nem tudjuk meg, Don miért kell, hogy iskolát váltson. Volt egy verekedés. De kivel, miért? A srác nagyon nem az a típus, aki ész nélkül nekimegy másoknak. Inkább ő szokott a békítő lenni a látottak alapján. Már ott van egy történet, amit nem ismerünk meg.

Aztán, ahogy a csapat hirtelen egyre feljebb jut a bajnokságban. Mégis, milyen bajnokságban? A látottak alapján ez valami iskolák közti ifjúsági bajnokság, de nem derül ki, mi. Az sem, hogyan kerültek be rá. Nincs egy felnőtt, aki nevezte volna őket, vagy egy edző. Ha ez iskolai program, akkor minimum egy testnevelés tanár nem kellene melléjük? Ha meg teljesen független az iskolától, akkor még inkább lóg a semmiben, milyen versenyen is vesznek részt.

A csapat fejlődése is teljesen kimaradt. Nincsenek edzések, nem látjuk, hogy fejlődnek. Számomra teljesen ugyanazt játszották a film végén, mint az elején. Akkor mitől lettek hirtelen bajnok csapat? Hol marad a sportfilmek kiképzős része? Ők nem futnak, nem passzolnak egymásnak, csak meccsek előtt látjuk, ahogy azon megy a harc, ki kerül a kispadra és ki tart éppen Henry mellett.

Képesek voltak ebbe a filmbe egy szerelmi szálat is beleerőltetni. Ha 17-18 évesek lennének, de 15-16 is jobb lenne, még el is menne. Don nem csak Henry helyét veszi át a csapatban, de a barátnőjét is elszereti tőle. De most komolyan 10-11 éves gyerekeknél ilyen komolyan vett barátnős szálat kellett beletenni? Az kifejezetten irritált, ahogy Henry állandóan attól volt idegbajos, hogy a lány valaki mással fekszik le. Pedig itt a kézfogás volt a maximum, az egész filmben talán 2 csók csattant, és az is annyira röhejesnek néz ki ennyire kiskamaszok között… Azt az egész kiskamasz együtt járunk dolgot ki kellett volna dobni belőle.

Hiába van egy csapatnyi focizó gyerek is, ennek ellenére a karakterek is összemosódnak. Don, Henry, Milos és a kislány különülnek el, a többiek teljesen egyformák.

Mivel sportfilm lényegében, fontos lenne a sport is benne. A meccsek lehetnének izgalmasak is, de ezek szimplán csak untattak. Se humor, se adrenalin, és semmi.

Még csak pozitív üzenetet se lehet kihámozni belőle. Szült ez egyáltalán valamiről?

Pedig szeretem a versenyzős filmeket, sorozatokat, regényeket. De ezt nagyon nem bírtam.

 

Don, a foci ereje – 5/1,5 se gyerekfilmnek, se sportfilmnek nem elég. A semmiből lesznek bajnokok? Persze.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2516388324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása