Minden napra egy film

Minden napra egy film

Johanka titka

2021. szeptember 27. - BBerni86

Álruhás, tündéres, lovagi viadalos.

A megszületett gyermekeket három tündér keresi fel, és vértezi fel őket az életre készségekkel. Az egyikük azonban szórakozott, rendszeresen elkésik, így a gyermekeknek nem jut erő, hogy küzdjenek az álmaikért. Most éppen egy gazda lánya, Johanka jut erre a sorsra. A felsőbb erő igazságot akar tenni, így a lusta tündér azt a johanka.jpgfeladatot kapja, hogy Johanka életét tegye rendbe, ha már nem tudta gyermekként megáldani. A kislány korán megárvul, és a gazdaság felét bíró nagybátyja neveli fel. Saját, szerencsejáték-függő fiának mindent megad, míg az ugyanakkora örökséggel bíró Johanna cselédként kell, hogy dolgozzon. A lány titkon a hercegbe szerelmes, akit meg szokott lesni, amikor elszökik otthonról. A magát koldusnak kiadó tündér addig mesterkedik, mint Johanna fiúnak álcázva magát a herceg szolgálatába nem áll és nem keveredik bele a királyi gyermekek házassága körüli vitákba és viadalba.

Kinek hány olyan történet jut eszébe, amikor egy lány fiúnak adta ki magát, vagy éppen fordítva? Kedvelt zsánerről van szó, amit komédiákban, romantikus történetekben és mesékben is szívesen alkalmaznak. Johanka titka is erre épül.

Maga a mese története is el is adja magát. A kihasznált lány, egyfajta Hamupipőke Johanna, csak sokkal több komikus alak van körötte. A nagybátyja egy kis méregzsák, aki folyton pénzt akar szerezni és mindent elherdál. Az unokatestvére egyszerűen életképtelen. Mutatják azt a kockajátékot is, amin olyan sokat veszít. Látni az egészen, hogy csalnak is, meg átlátszó, hogy minden arra ment ki, írja alá a váltót a családi birtokra. Ahogy ez a kettős szerencsétlenkedik egymás mellett… Hozzá jön a kereskedő, aki Johanka lovát venné meg, de a tündér mágiájának hála hol a lóba, hol a lányba lesz szerelmes…

A királyi udvarban meg a kérők és menyasszonyjelöltek hozzák a humort. Láttunk már filmen pár alkalmatlan nemes lányt, de itt sikerült egy új szintet létrehozniuk. Hogy néz ki a hercegnek szánt gazdag lány? Túl sok smink, pösze, rendszeresen a herceg lábára lép és még köpköd is. Nem is tudtam eldönteni, hogy sírni vagy nevetni kellene azon, hogy beszélgetés közben rendszeresen nyálba úsztatja a herceget.

A tündér hol sikeresebb, hol komikus varázslatai, a királyságért és a házasságért folyó viadal feladványai meg mozgásban tartják a történetet. Jobban, mint a két szerelmi szál. A hercegnő rég szerelmes a bátyja legjobb barátjába, de ezt még el is hiszem. De Johanna meglátja a herceget és annyi, ahogy fordítva is ez történik. Miért szeretik annyira azt a mesékben, hogy első látásra, egyetlen beszélgetés nélkül életre szóló nagy szerelmek lesznek? Ok, mese, nem is foglalkozom ezzel tovább.

Összességében mégis kedves történet, és pont annyira gyerekes a humora, hogy felnőtt fejjel se bántson, legfeljebb párszor megállapítottam, hogy ez gyerekeknek készült.

Az már jobban bántott, hogy mennyire igénytelen kosztümöket kapnak a szereplők. A cseh mesékben különben is nagyon erős az operett érzetem. Vagyis, úgy néznek ki a szereplők öltözékei, mintha egy operett előadás résztvevői lennének. Mű, elnagyolt – érzékelni, mit akar mutatni, de annyira ki van sarkítva, hogy zavarja a szemem. Ahogy belegondolok, itt talán egyetlen összeállítás tetszett, Johanka az esküvőjére kapott egy normálisabb szettet, de különben a királyi udvarban is az eltúlzott, jelmez-ruhák tűntek fel.

Összességében egyszer simán nézhető, pláne, ha kisebbek is leülnek elé.

 

Johanka titka – 5/3 bár a kivitelezés, a színészek nagyon tévések, maga a története nem rossz, bár ismerős.

https://www.youtube.com/watch?v=YT4THUxlHu0

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8616701934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása