Minden napra egy film

Minden napra egy film

A másik én

2021. október 26. - BBerni86

Életet ellopó, hírnévvel viaskodó, bűnbocsánatos.

Candy Black neve fogalom a komédia világában. Nagy pofára esései legendásak és sokan szeretik az egyedi, alpári humorát is. Mára azonban Candy rémesen elfáradt ebbe a szerepbe, és visszasírja a régi időket, amikor még csak Cathy, a díszletes volt. Dublőze, Paula ellenben imádja ezt a világot, és álmai munkája, hogy Candy mellett dolgozhat. Az alkoholista, bedrogozott sztár egy forgatáson nagy botrányt rendez, és a filmszakma kivetia_masik_en.jpg magából. Nem fizetett adót sem, elvonult a világtól. A bíróság kötelezi, hogy menjen el elvonóra. Candy, aki élvezi, hogy megint Kathy lehet, viszont nem akar menni. Chaten megismerkedett egy másik bútorkészítővel, akivel személyesen is szeretne már találkozni. Így Paula lesz felkérve, hogy ugorjon be a helyére az elvonóra. Nem sejtheti, hogy a nő rákap a siker ízére, és már ő akar Candy Black lenni, kerül, amibe kerül.

Drew Barrymore is egyike azoknak a színésznőknek, akinek sokan ismerjük a nevét és nem egy filmet tudunk tőle mondani. Nekem komikaként ugrik be, és megint ebben a szerepben láthatjuk ebben a filmben.

Csak éppen a kor már látszik a színésznőn is. Nekem kicsit olyan érzésem volt, mintha egy Michelin baba Drew Barrymore lenne a vásznon. Nem is tudtam eldönteni, hogy melyik verziója volt a rosszabbul kinéző: a leharcolt Candy vagy a már szinte gagyi Paula. Egy évtizeddel fiatalabb színésznőt inkább el tudtam volna képzelni ebben a szerepben. Igaz, akadt egy-egy emlékezetesebb jelenete is. Nem a kakiba zuhanás vagy a porszívóként drog szippantása – sokkal inkább, amikor Kathy rádöbben, hogy nem kell neki Candy, és boldogabb, ha Paula játssza azt a szerepet, ő meg visszakapja a magánéletét.

De volt más is, amiért nem tudtam szeretni ezt a filmet. A humora nagyon nem az enyém volt. Ott van az, hogy a nő neten megismert barátja miért akart névtelen maradni sokáig. Most komolyan, ezen kellene nevetni? Pláne, hogy Michael Zegen játssza, aki legismertebb szerepében Mr. Maisel és zsidóbb nem is lehetne.

Ami működött benne, az a sztárok világának csúf igazsága. Az ügynök karaktere mondja ki, ami akár az Álomgyár felirata is lehetne. Minden mű és csalás. Ez itt többszörösen is bizonyításra kerül, és nagyon azt sugallja a film, hogy sztárnak lenni inkább átok, mint áldás. Candy teljesen beleroppant, és bizony látni fogjuk, hogy Paula sem bírja olyan sokáig, hogy mindenki rajong érte. Cathy viszont a mindennapi életbe visszacsöppenve boldog és kiegyensúlyozott, össze sem lehet hasonlítani a saját korábbi, vagy Paula jelen énjével.

Látványban nem volt benne semmi kiemelkedő. Legfeljebb annyi, hogy Barrymore kettős szerepben volt, és olyan jól dolgoztak a sminkesek, hogy egy ponton el is gondolkodtam, hogy ez egy színésznő más hajszínnel és sminkkel, vagy találtak valakit, aki eléggé hasonlít az ismert színésznőre. Az különben külön is megérdemel egy dicséretet, hogy Cathy milyen változáson megy át. Látjuk teljesen lerobbanva és a végén kellemes a külseje. Mintha az arca is kicsit más lenne, pedig ugyanaz a színésznő játssza.

Általában a szinkronra nem térek ki külön, ha valamit nem az eredeti nyelven nézek. Itt viszont nem fogom megkerülni, mert Barrymore magyar hangja egy-egy ponton mondhatni vágta a fülem. Úgy tudott sipítani… fájt.

Rossz filmnek sem tartom, de nem is tetszett. Nálam pont az a kategória, amit egyszer láttam, és az szinte több is volt, mint ami jól esett belőle.

 

A másik én – 5/3 a kettős szerep működött, de a történetet untam és nem volt vicces sem. Inkább dramedy.

The Stand In Trailer #1 (2020) | Movieclips Trailers - YouTube

5 film, amit látnod kell

Popsztárból filmcsillag

f1_163.jpgLady Gaga extravagáns külsejével hívta fel magára a figyelmet, majd ontani kezdte magából a slágereket is. Talán nem véletlen, hogy az AHS is egy extrém vámpír szerepet kínált neki. Majd, jött a Csillag születik legújabb verziója, amelyben Gaga a lányt alakította, akire a problémás sztár felfigyel, egymásba szeretnek és a lány csillaga nagyon magasra ível. Eddig ez volt a legnagyobb filmes dobása, Oscarra jelölték érte. Meglátjuk, hogy teljesít majd a Gucci-ház és benne Gaga.

Rihanna is a pop szakmából érkezett, de ő negyed annyit sem tud felmutatni. Mellékszerepek jutottak nekif2_161.jpg különféle blockbuster mozikban, amelyek közül nem egy bukás is lett. A Csatahajó és benne a katonalány Rihanna is ilyen. Talán az Ocean’s 8 volt a legjobb filmje, de ebben sem ő volt a főszereplő. A nyolcas tagja, de az egyik felejthetőbb. A film f3_157.jpgkülönben Danny Ocean húgának egy átverését mutatja be.

N’Sync, majd szólókarrier. Justin Timberlake megcsinálta, ami kevés fiúbanda énekesnek sikerült. De nem érte be ezzel, miközben toplistás dalai voltak, filmezéssel is próbálkozott. Egész sikeresen, én bírom is több filmjét. A legjobb talán a Barátság extrákkal, melyben az új városba költözött fiatal a fejvadászával kezd viszonyba, de bekavarnak az érzelmek. A kedvencem viszont a Lopott idő, mely egy olyan disztópiát mutat be, melyben az idő a pénz. Hősünk mélyről jön és szembesül vele, milyen a gazdagok világa.

David Bowie ikonikus előadó volt, és egy-egy filmben is feltűnt. A számomra legemlékezetesebb a koboldokf4_140.jpg királya, aki a fiatal Jennifer Connelly-t ijesztgette a Fantasztikus labirintusban. Nehéz őt a rossznak látni benne, amikor olyan remekül énekel még az elrabolt gyereknek is…

f5_117.jpgVégül, de nem utolsó sorban, azért egy fordított példát is ide fogok írni. Amikor a színész kezdett el énekelni és lett rocksztár is. Jared Leto a tökéletes példa. Tinifilmes kezdés, elment művész- és komoly filmek irányába, Oscar-díjat szerzett. Közben meg rockzenekara volt, és a slágerlistákra is betört. Ő is benne lesz a már emlegetett Gucci-házban, de emlékezzünk itt meg a Mielőtt meghaltam című filmről. Egy transzvesztita fiatalembert játszott, akit lassan elvitt az AIDS. Nem csak a nagy testi átalakulás, a színészi erő is megvolt.

És sokakat lehetne még ide hozni: Christina, Britney, Madonna, Cher és még sorolhatnám. Lehet, írok még egy listát.

Venom 2.

Vérontó

Szimbiózissal szenvedő, sorozatgyilkossal szembenéző, nőt mentő.

Eddie titokban tartja ugyan, de továbbra is megosztja az életét a földönkívüli szimbiótával. Venom azonban igencsak heves természet, és nem egy szabályt kell hozni, hogy fenntartható életet folytathassanak. Venomnak egy olyan anyagra van szüksége, amely két dologban található meg a Földön: az agyban és a csokiban. Így csirke venom_1.jpgés csoki, amin élnie kellene, noha nagyon biztatja Eddie-t, hogy kerüljön az étlapra némi rosszfiú agy is. A helyzet akkor fajul el igazán, amikor Eddie lehetőséget kap, hogy interjút készítsen a hírhedt sorozatgyilkossal, aki máig nem feddte fel, hol temette el az áldozatait. A férfi celláját az emlékeibe véső Venom nyomain lenyomozzák a helyszínt, Eddie megint felkapott riporter lesz, Cletus pedig a halálsorra kerül. Csak éppen a megharapott Eddie véréből életre kel egy újabb szimbióta Cletus mellett és Venom is megsértődik, mert szerinte Eddie nem értékeli eléggé…

Az antihős filmeknek is megvan a maguk piaca, sőt, ahogy belegondolok, vártam is mindet. Az Öngyilkos Osztagot, Deadpool filmjeit, Venomot. Ha valakinek eszébe jutna olyan X-Men filmet forgatni, amely Magnetót teszi meg főszereplőnek, én kifejezetten várnám azt a mozit. Még akkor is, ha a legtöbb ilyen filmben csalódtam.

A Venom első része sem volt olyan, amilyennek szerettem volna. Kapott azonban a készítőktől egy második esélyt, és jobb is lett a végeredmény, mint a korábbi részben. Leginkább azért, mert azt növelték meg, ami működött korábban és elengedték az egyéb részeket.

Vagyis, ez egy humoros buddy film. A film első felét az adja, hogy megismerjük, miképpen él együtt Eddie és Venom. Tele vannak szópárbajjal, balhékkal és gyakran tűnnek egymás életének megkeserítőjének, nem barátoknak. Közben ugyan alapozza a történet Cletus történetét is, de nem arra teszik a hangsúlyt. Ott van, elindul onnan a konfliktus, de se nem krimis, se nem thrilleres, amit nyújt.

A film második felére meg egy akció komédiába csöppenünk, ahol továbbra is kiemelkedik a humor, de már mellette látványosan verik egymást és rombolják a várost is. Csak egy példánál maradva: amikor Venom rohamra indul Vérontó ellen, és megjegyzi, hogy meg fognak halni, Eddie még örül is, hogy visszatért az önbizalma. Mi Venom reakciója? A saját halálukra készül, mert Vérontó az erősebb. Azért alaposan odacsap neki, és indul a zúzás.

A humorát, és Eddie – Venom piszkálódásait szerettem is. A látványra sincsen panasz, ha azért Venom nem is éppen a leglátványosabb Marvel figura. Az helyenként furán is nézett ki, amikor csak részben borította be a megszállt testet – mondjuk a kínai nő szeme vált Venom szemmé, vagy Eddie nézett ki úgy, mintha Venom lenyelte volna.

Még Cletus történetét is igyekeztek könnyeden és humorral megfogni, noha az nem éppen egy boldog történet. Mégis, könnyed lett, minden sötét elemével együtt. A kedvencem belőle különben Cletus levele lett, meg ahogy megelevenedett a története rajzokon keresztül. Az a rajzos múltidéző még jobban is tetszett, mint amikor Vérontó rendezett vérfürdőt és dobálta az autókat, meg hasonlók.

Tetszett, hogy elengedték a felesleges drámát. Eddie ugyan még szenved Anne elvesztésétől, de már nem fullad bele az önsajnálatba. Itt is jött a humor, Dan alakját sikerült még szimpatikussá is tenni.

Jó volt a casting, könnyed a hangvétel, nem is néz ki rosszul. Popcorn mozinak bevált.

 

Venom 2. – 5/4 kellemes kis popcorn mozi, ami az agyunkat nem igényli, de egyszer egész jó móka.

Venom 2.: Vérontó - EXKLUZÍV bővített magyar előzetes #2 - YouTube

Várható heti megjelenések

  • Titán - francia/belga thriller, sci-fi
  • A farkas és az oroszlán - francia családi
  • A francia kiadás - német/amerikai dramedy
  • Az igazság bajnokai - dán akció
  • Egy tolvaj lánya - spanyol dráma
  • Hableány - francia/német romantikus fantasy dráma
  • Post Mortem - magyar horror

A Titán és A francia kiadás is várós volt nálam, de most egyikre se lenne kedvem beülni. Visszamenőleg marad a Venom 2. része, és a Dűne - amit előbb el akarok olvasni, úgyhogy fel kell szívnom magam, hogy nekiálljak a vastag Herbert-kötetnek...

Az éjszaka fogai

Hatalomátvevős, vámpíros, véres éjszakás.

Benny álmodozó egyetemista, aki sorra készíti a zenéket és ismert DJ akar lenni. Egyelőre még senki nem hallgathatja meg a műveit, keresi azt a pluszt, amivel tényleg befuthatna. A család támogatja, és kifejezetten szoros a kapcsolata a bátyjával. Jay sofőr, és Benny mindig szívesen keresne valamivel többet, így ajánlkozik, ha night_teeth.jpgszükséges, szívesen helyettesíti. Jay távol tartaná ettől, de most valóban jól jönne neki egy helyettes. Benny így a bátyja nevével indul el két lányért, akik egyik buliból mennek a másikba. Zoe pimasz és sértő, Blaire viszont gyorsan leveszi a lábáról a srácot. Így is kénytelen szembenézni azzal, hogy a lányokkal valami nem stimmel. Egy olyan világ részesei, amelyről ő semmit nem tudott eddig, noha azzal is meg kell barátkoznia, hogy a bátyja ebben a másik világban fontos ember. Háború közeleg, és ezen az éjszakán Benny-n is múlik, milyen lesz a másnap.

Már nem is emlékszem, mikor volt az utolsó olyan vámpíros film, ami át tudta értelmezni a zsánert. Láttunk már szerelmes, szenvedő, vérszomjas vámpírokat, az emberiség vesztére törőket, de olyanokat is, akik csak szenvedtek a saját létezésüktől is. Most nagyobb kedvem van a gyilkos fajtához, különben, szerencsére ebben a filmben ilyenek léptek színre.

Ennek ellenére nem éreztem ezt a filmet jónak. Nem tűnik egy kerek, egész műsornak, inkább olyan, mintha egy sorozat bevezető része lenne. Már minden folyamatban van, és a film elején pár kockában mondanak el egy egész előzménytörténetet vámpírokról, békéről, egyezményekről.

Az különben egészen egyedi megoldás, hogy a motorháztetőre festenek ki képeket, mintha diakockák lennének. Csak éppen pár mondatban nem lehet mindent elmondani. A lényeg ott volt, de én ilyenkor mindig csak újabb kérdések gyártok. Most éppen azon akadt el nálam a lemez, hogy miért olyan különleges a Boyle Heights. Olyan városrész, mint a többi, mi benne az extra? Nem derül ki, csak el kell fogadni és kitenni a pontot.

A történet alapvetően három szálon fut. Látjuk, ahogy Viktor szervezi a hatalomátvételt és egyetlen éjszaka alatt, mindössze két segítővel mindent meg akar szerezni. Valahol röhejesnek is érzem, hogy három vámpír ilyen könnyen átrendez egy egész, több évtizede fennálló hatalmi struktúrát. Igencsak elkényelmesedett minden vámpírvezető itt… Még ezzel együtt is ezt a szálat szerettem – Viktor elvetemült figura, és olyan hidegvérrel vitelez ki rettenetes dolgokat, hogy jó volt nézni. Alfie Allen megvillanthatta, mit lesett el a Trónokban, amíg az általa játszott alakot kínozta Iwan Rheon karaktere. Rheon jobban hozza a gonoszt, de ez már egy más történet. Nem volt rossz itt Allen sem, még ha Lucy Fry Zoéja megszállottabbra is sikerült.

Ha már elkezdtem felhozni a színészeket, még valami, amitől sorozat nyitófilm érzetem volt. Mellékszerepben volt nem egy színész, aki ismertebb. Alexander Ludwig, Megan Fox, még talán Allen is. Ők azonban elhullanak a történet folyamán, és a kevésbé ismert színészek maradnak, akik akár a sorozatot is vihetnék tovább.

Mozgalmas a film, van benne vérengzés meg taktikázás is. Azon túl, hogy olyan, mint egy kiragadott eseménysor egy nagyobb történetből, talán még Benny volt a bajom. Sok döntését nem értettem – az egyik percben a vámpírokkal van, aztán mégse. Olyan kis… szerencsétlen alak, aki sokáig úgy néz ki, fogalma sincs semmiről, még magáról sem.

Összességében így egyszer meg lehetett nézni, de önálló filmként nem éppen emlékezetes.

 

Az éjszaka fogai – 5/3 egyszer nézhető, de pont olyan, mintha egy sorozat nyitófilmje lenne pár ismert névvel.

Night Teeth | Official Trailer | Netflix - YouTube

Sex Education

3. évad

Kamaszos, iskolát változtatni, szerelmes, családos.

Egy nyár alatt nem kevés változás történet a Moordale soraiban. Otis és Maeve nem állnak szóba egymással, a klinika bezárta kapuit. Ugyan van, aki a helyükre próbál lépni, de az új iskolavezetés hamar leszámol a kezdeményezéssel. Hope, az új igazgatónő a kedves és jó fej kezdés után hamar kimutatja a foga fehérjét. Azsex_education.jpg egész egy csíkkal kezdődik a folyosón, hogy libasorban haladjanak a gyerekek. Majd jön az egyenruha, az elavult megközelítése a szexualitásnak és az egyre nagyobb elnyomás. Van, aki lázad. Van, aki a saját életét igyekszik rendbe tenni. Otis titokban járt Rubyval, az iskola legnépszerűbb lányával, míg kenyértörésre nem vitte a dolgot és fel is vállalják a kapcsolatukat. Maeve látogatja a húgát és igyekszik kibékülni az anyjával. Eric és Adam építgetik a kapcsolatukat, miközben Adam magáról is most tanul meg sok mindent.

A kulcsszó idén a cselekményben a felnőtté válás, a sorozatra meg talán az arányok lesznek. Nekem tetszett, amit összehoztak, és határozottan többre értékeltem ezt az évadot, mint az előzőt.

Az arányok miatt. Ott teljesen olyan érzésem volt, hogy az a furcsa, aki a normák szerint normális. Most viszont belőttek egy olyan szintet, amivel meg voltam békülve. Megtartották az egyedi karaktereket és a sokféle szexuális preferenciát, de nem azokat halmozták. Nem is az volt a lényeg, hogy valaki a fiúkat vagy a lányokat szereti, mit gondol a saját neméről, sokkal inkább az önelfogás felé mentek el.

Még mindig bemutatnak egyet a szexualitás különféle formáinak ábrázolásával, de nem kezdett a sorozat light pornóvá válni. Általában a részek nyitányában letudtak valami szexuális elemet tartalmazó jelenetet, és utána már nem volt ott a kényszer, hogy a szereplőket az ágy felé tereljék.

Itt elkezdenek szembenézni magukkal és egyre inkább felnőttek lesznek a szereplők, de velük együtt maga a sorozat is. Lesz, aki próbál változni és nyitottabb lenni, így maga is boldogabb tud lenni, mint Adam. Nagyon finoman megfogták, ahogy kis lépésekkel halad és kinyílik a személyisége. Otis, aki kipróbál egy érzelmeket nélkülöző kapcsolatot, hogy megérjen benne a döntés, neki a szerelemhez több kell, mint egy dögös test és jó szex. (Valahol sajnáltam is Rubyt, mert benne is sokkal több van, mint amit enged látni magából. Otis felé nyitni kezd, neki igazi lesz a kapcsolatuk, csak éppen Otis számára Maeve kezdetektől az, aki érzelmileg is megfogja, és a lánynak igazából nem volt esélye vele szemben.)

Jean terhessége is érdekes irányba tudta kanyarítani az eseményeket. Most kevésbé találtam irritálónak azt is, ahogy a fiával bánt a nő. Neki is megvoltak a szembenézései, és mintha finomabbak lennének az eszközei. Különben Gillian Anderson még mindig az egyik legjobb alakítást hozza a sorozatban. Főleg, ha mellé teszem, hogy milyen Thatcher alakítást láttunk tőle nem is olyan régen. Mintha nem is ugyanaz a nő lenne.

Az iskolai dráma is jól lett tálalva. Nem is simán a konzervatív nézetek és a haladók csatája volt ez, a végére szinte szabadságharc jelleget öltött a diákok és Hope összecsapása. Megvoltak a maga csúcspontja, és szerettem, hogy Hope sem lett démonizálva. Láttuk az ő drámáját, a személyes tragédiáját is.

Most talán a tanácsadás volt kevesebb, de annyi volt, hogy emlékeztessen, mivel indultunk.

Roppantul érdekel, lesz-e negyedik évad. Az alapokat letették hozzá.

 

Sex Education – 5/4,5 még benne van a sajátos hangja, a színessége, de mellette elkezdett felnőni is. Tetszett.

Sex Education | Season 3 | Official Trailer | Netflix - YouTube

SpoilerZóna

- The Night House

f1.gifBeth megtalálja Owen rejtekhelyét, és sok fotót más nőkről. Mind hasonlítanak rá, de mégsem ő az. Az első gondolata az, hogy a férje megcsalta. De az egyik nőt élőben is megtalálja, és kiderül, addig nem ment el a férfi. Az erdei, rejtett házban kutatva találja meg a megoldást: ott vannak bezsákolva és elrejtve a többi nő.

A késztetés, amiről Owen magyarázott, a gyilkolási vágy volt. Olyan nőket ölt, mint a felesége, hogy ne Beth legyen az áldozata.

A nő teljesen eltörik, a férfi kísérti az álmaiban és lassan már ébren is. A barátnője tanácsára készülnef3_156.jpg elmenekülni, de egy álom még visszatartja. Ott mondja el a férfi, aki csak Owen alakját vette fel, de nem ő az, hogy ő tulajdonképpen a Halál, aki elől Beth egyszer már megmenekült. A nőt akarja visszakapni, ezért sugallta a férjének, hogy ölje meg. A hasonló nőkkel igyekezett átverni, de nem tudta. Owen inkább magával végzett, mint a feleségével.

Beth majdnem öngyilkos lesz a kísértet hatására, de a barátai időben felébresztik. Ő látja az üres csónakban a Halál árnyát, továbbra is.

- The Submarine Kid

Spencer szakít a barátnőjével, és a barátaival sem érzi jól magát. Ha velük van, mindig kísérti egy nőnek az árnya, f7_2.jpgakivel még Afganisztánban találkozott.

A könyvesboltban megismert Alice a kivétel. Őt viszi el a barátai bulijába, utána le is fekszenek. A lány jelenléte elűzi az afgán nő szellemét. Ám rá kell jönnie, hogy igazából Alice sincs jelen. Egy újságcikkből megtudja, hogy a lány már halott. A Submarine Kid menyasszonya volt.

Spencer így utánozni kezdi a kölyköt, és gyakorol, hogy minél tovább vissza tudja tartani a levegőt. Méreti mindenkivel, meddig tud víz alatt lenni. Amíg ott van, Alice-szal van. Már komolyan aggódnak miatta, mert nem jön fel, akár a csapba engedett vízbe is képes lenne belefulladni.

Alice lesz, aki rá akarja ébreszteni, ez nem mehet így tovább. Egyikük sem azt kapja, amit akar. Alice a Submarinef5_116.jpg Kölyköt szereti igazából, és Spencer sem menekülhet el a háborús trauma elől. Spencer nem akarja elhinni neki.

Abba a tóba megy bele, amely elnyelte a Kölyköt. Ő is eltűnik - a barátai és a barátnője úsznak be, és keresik a testét. Közben Spencer nem Alice mellett f8.jpgvan, az afgán nő kísérti megint. Most tud szembenézni a mészárlással, amibe belekerült, amibe megsérült. Ahogy nyílik a szeme igazából, megtalálja a Kölyök koponyáját és rajta a búvárszemüvegét. Azt felviszi magával.

Alice újságja mellé teszi, így a szellemvilágban Alice és a Kölyök együtt lehetnek, Spencer pedig folytatja az életét.

Vasember és Hulk: Egyesített erők

Harcos, világmentő, erőket egyesítő.

Robottudósok egy hatalmas erőművet akarnak beüzemelni, de ehhez különleges zöld energiára van szükségük. Két lény van az univerzumban, aki ebből született: Hulk és a Förmedvény. A Förmedvényt bérlik fel, hogy szállítsa le nekik a Bosszúállót. Ott aztán csapdába csalják, és az ő energiáit ugyanúgy kivonnák, mint Hulk erejét. A számításokba azonban hiba csúszik, Hulk erősebb, mint várták. A reaktor túltölt. Erre figyel fel Tony Stark, aki vasember_es_hulk.jpgVasemberként érkezik felmérni, mi történik. Hulk oldalán elhárítják a veszélyt, ha legalább annyit verik egymást is, mint a robotokat. Csak éppen a kísérletben egy új létforma született, egy tiszta energia, amely magát Zzzaxnak kezdi el nevezni. Még több energiát akar, és Tony hajóját veszi célba. A két Bosszúálló kénytelen minden ellenérzést félretenni és együtt indulni ellene csatába.

Ha elkapna a Marvel hiányérzet, szerencsére még találok olyan animációt, amit nem láttam. Mondjuk, a humorosabb darabokat jobban kedvelem, mint a tisztán akció történeteket, de most kicsit megvakartam ezzel is a viszketést, amíg jön a Hawkeye.

A történetet nem lehet és nem is kell az idősorba beletenni. A Bosszúállók már fennáll, csak ennyi a lényeg. Ez egy szimpla akció, ami egy sorozatban egy epizódnak felelne meg, amiben elrendezik a rosszfiút és mennek tovább másfelé.

Az ismert szereplői Hulk és Vasember. Vasember, vagyis Tony Stark nagyon magát adja. Zseni, ezt tudja is magáról, és mindig kapható egy kis világmentésre. Itt elég magányos figura, a munkája van neki és Jarvis. Gyártja a beszólásokat, és a vagyona révén tulajdonképpen szabadkeze van. Ha olyanja van, akár egy egész államot is el tud látni állammal, vagy milliókat érő robotokat ver laposra. Hulk esetében viszont nekem fura, hogy mennyire el van tűnve mögötte Banner. Pedig nekem a kettő elválaszthatatlan lenne, de itt most csak Hulk van. Furának is találtam, amikor egy ötletéért Vasember megdicséri Hulkot azzal, hogy nem is olyan ostoba. Hulk mégiscsak egy zseniális tudósból jött létre, nem kellene ennyire meglepődni azon, hogy nem agyilag zokni… Még ha itt Banner szóba sem kerül, ahogy már írtam is.

Nincs érzelem, legfeljebb barátság erősödik. Az meg a tesztoszteronnal teli akció vígjátékok sajátja, hogy a két kényszerű szövetséges a közös küzdelmek alatt jó baráttá is válik. Itt is, eljutunk onnan, hogy egymást verik laposra, addig, hogy együtt mennek el pitét enni.

Maga a történet, a megoldandó helyzet is túl egyszerű. Zzzaxnak energia kell, és mivel Tony gépe van a közelben, az ő felszerelését kezdi el kisajátítani, így Tony a saját alkotásait kell, hogy legyőzze. Az egésznek volt egy videójáték hangulata is: egyre nehezebb ellenfeleket kellett összeverni, hogy a végén a Boss Level jöjjön, ahol a főellenség vár. Egyszer meg lehetett nézni így is, de az értelmet nagyon hiányoltam a történet mögül. Csak verekednek, néha van egy-egy beszólás és vége is a történetnek.

Ha már a beszólások. Vannak, de a nagyja erőltetett. Hulk és Vasember végig beszólnak egymásnak, közben a gonosznak is, de valahogy nem az igazi. Érezni belőle, hogy nem a helyzet, inkább csak a belenyomott humor miatt kellettek.

Az animáció… elmegy. Láttam már szebbet is, de bőven rosszabb minőségű mese is akad a frissebb darabok között is.

Azt különben díjaztam, hogy az eredetivel ellentétben eredi szinkronhangokat alkalmaztak.

 

Vasember és Hulk: Egyesített erők – 5/3 próbáltak bele humort is tenni, de különben csak egy verekedéssor az egész műsor.

Iron man Hulk heroes united 2013 - YouTube

Generációk háborúja

(mini sorozat)

Háborús, barátos, túlélős.

Öten voltak jó barátok, gyerekkoruk óta. Wilhelm és Friedhelm, a fivérek, akik apjuk megbecsüléséért küszködtek. A férfinak a katona Wilhelm volt a kedvence, érzékenyebb és olvasni szerető kisebb fiát csak bántotta, bár a bátyja igyekezett védeni az öccsét. Greta, aki énekesnőnek készült, és hittek benne, hogy sztár lesz egyszer ageneraciok_haboruja.jpg tehetséges, csinos lányból. Viktor, akinek mesterszabó apja üzletét kellett volna átvennie, de a zsidó származásuk miatt mindent elvesztettek. Viktor és Greta pár is voltak, de már titkolni kellett a kapcsolatukat. A fiatal Charlotte, aki rég szerelmes volt Wilhelmbe és az alkalmat várta, hogy ezt bevallhassa a fiatalembernek. A testvérek bevonulnak, Charlotte ápolónő lesz, és megfogadják, a nyertes háború után karácsonykor ugyanígy fognak ünnepelni. A világháború azonban mindenkit meggyötör és megváltoztat: az idealista álmodozó megtanul érzés nélkül ölni, a katona elveszti a hitét, elárulnak és elárultatnak.

Lassan 10 éves ez a mini sorozat, de annyira örök a téma, hogy egyáltalán nem éreztem elavultnak. Talán egyes témák megfogásába bele lehetne kötni, de összességében én elnéztem és jól le is törtem, mire a végére értem. Mondanom se kell, az 5 főszereplőből 2 hal meg a végére, az egyik pont az én kedvenc szereplőm.

A világháború van kivesézve, több nézőpontból is. Az 5 barát teljesen más utat jár be a háború évei alatt, és így több frontot, a hátországot és sokféle nézetet is megismerhetünk. A keleti fronton van egy nagy zuhanás: a kezdeti sikerektől hogyan jutunk el oda, hogy minden elveszik és az emberek nem lesznek többek ágyútölteléknél. Kicsit a zsidók elleni visszaélések is megjelennek, de jó érzékkel nem holocaust film lesz, egészen más nézőpontok kerülnek kiemelésre. A partizánok kapcsán van egy nagyon durva jelenet benne: amikor megtalálják a zsidókat az Auschwitz felé vezető vonaton. Különben is érlelte bennem a film, hogy az emberi nem megilletné a kihalást, ott aztán tetőzött ez az érzésem. A háborús kórház pedig érzékletesen szemléltette, hogy a háború milyen pokol. A karrierista lány esetében pedig újabb emberi hulladék tulajdonságra vetül a fény.

Annak ellenére, hogy a háború nagyon sokakat tesz bűnössé és iszonyatosan pusztul benne a szereplők eredeti személyisége, mégsem tesz senkit igazán ellenszenvessé. Legjobban talán Greta a példa, aki nem csak viszonyt kezd egy nős férfival, de ez a férfi ráadásul náci tiszt is. De közben a lánynak volt nemes célja is az önző mellett: igen, karriert akart, de mellette Viktor életét is menteni próbálta. Ráébredt sok mindenre, és a végére vezekelt.

A három részben egyaránt sikerült betenni háborús jeleneteket és drámát, szerelmi történetet és jellemfejlődést – bár inkább leépülést kellene írnom a pontosság kedvéért. Ha egymás mellé tesszük, ahogy az elején isznak és a végén majd a halottjaikra, mintha nem csak 3 év telt el volna, de legalább 30.

Nem csak azért viselt meg ennyire, mert pont a kedvenc szereplőm hal meg három nappal a fegyverletétel előtt, de az is, ahogy egyik pokoli történet követi a másikat. Nincs dicső pillanat, nincsenek nyertesek, ez egy lejtmenet elejétől a végéig.

Működött a narráció, és mozgalmassá tette, ahogy váltogattunk a helyszínek és a szereplők között. Nem mindenkinek jutott egyformán izgalmas rész, de a nagy egészhez hozzátettek.

Látszik a film külcsínén is a beletett munka, ahogy a színészek is igyekeztek.

A sok tragédia miatt nem esett jól – de ilyennek kell lennie egy világégést bemutató műnek.

 

Generációk háborúja – 5/4 korrekten össze van rakva a történet, árnyaltak a szereplők. Több szinten benne a tragédia.

https://www.youtube.com/watch?v=TmyGPX23px4

süti beállítások módosítása