Minden napra egy film

Minden napra egy film

The Night House

2021. október 19. - BBerni86

Gyászoló, halott titkait kutató, másvilági.

Beth gyászol, és csak még rosszabb attól, hogy jele sem volt annak, milyen tragédia közeledik felé. Azt gondolta, boldog házas és Owennel, a férjével minden rendben van közöttük. Nem tudja felfogni, a férfi miért evezett ki a tóra a csónakjukban és lőtte főbe magát. Most otthon van, mereng, és próbálja megérteni, miért. A házat azthe_night_house.jpg építész Owen tervezte és építette kettejüknek, és minden éjjel rossz érzés kísérti benne. Különös, sötét álmai vannak, és mintha éber pillanataiban is kísértené valami. Ahogy mélyebbre kezd ásni a férje életében, szembe kell néznie azzal, hogy milyen titkokat őrzött előle. Valami sötétet, ami még mindig a nyomában jár és nem akarja ereszteni a nőt sem.

Elsőre nem tudtam mit kezdeni ezzel a filmmel. A leírás alapján kísértetházas horrort vártam, aztán az ötlött fel bennem, hogy ez egy elcsépelt Lisey története, csak nem másik világ van benne, hanem szellemvilág, ami vagy létezik, vagy sem.

A film teljes első fele érdektelen volt. Valami baljós van benne, de mindig elütik és marad csak annyi, hogy Beth szenved. Beth kóvályog a házban. Beth beszél egy barátjával és csak szenved tovább. Ha nincs az a kis sötét és fenyegető hangulat, akkor inkább gyászolós dráma lenne, nem is misztikus thriller.

Ahogy Beth kezd rájönni, hogy mit titkolt a férje és módszeresen leköveti az életét, már kapunk egy kis izgalmat. Igaz, nagyon nem kell nyomoznia, mert olyasmik bukkannak fel, mint egy fotó a telefonjában, vagy pont belebotlik abba az emberbe, aki el tudja mesélni, mit látott. Kényelmes így, inkább azzal játszanak el, hogy milyen irányba vezet el, amit a nő megtud. A film eleinte még meg akar téveszteni. Házasságtörés, vagy valami sötétebb zajlott Beth háta mögött?

Közben persze marad a további lelkizés, hiszen Beth szenved és gyászol attól függetlenül, mire jön rá. Nem tud könnyen továbblépni.

Így pláne nem tetszett, ami a végére kiderül és ami teljesen misztikus szál. Egyszerűen nem egyértelmű, hogy milyen entitás az, amely Beth életét akarja és miért. Még csak a módszerét sem érzem logikusnak. Sokkal egyszerűbb lett volna, ha a nőt őrjíti meg és hajszolja a pisztolyig, nem a férjét. Hiszen amikor ezt kezdi el összehozni, csak a véletlennek és egy aggódó barátnak köszönhető, hogy nem ő nyer.

Vagyis, logikát értelmetlen keresni a filmben, ami akkor is zavar, ha a válaszok természetfelettiek és misztikusak. Attól még lehetne értelmes is a film, hogy másvilági lények vannak benne, akik szintén akarnak valamit…

A kivitelezés sem fogott meg. A ház nagy és üres – az megadja az alaphangulatot és a zene az, amivel esetleg még kicsit rá tudnak tenni. A jump scream elemek mondjuk nem hiányoztak, de más félelmet meg nem voltak képesek kelteni bennem. Nem tűnik egy drága filmnek, nincs úgy látványelem benne és a lény is nagyon kényelmes megoldást kap – felveszi Owen alakját, így Evan Jonigkeit eljátszhatja, nem kellett kis CGI sem.

Rebecca Hall kellene, hogy vigye a vállán az egész filmet, rajta kívül kevesen és keveset szerepelnek a filmben. Nem éreztem úgy, hogy nekem eladta volna a sztorit. A szenvedéstörténet átjött, de azt meg nem is nagyon akartam nézni. Igaz, maga Beth sem lett éppen szimpatikus azzal, ahogy gyászol és ahogy vakon megy előre.

A kritikái különben jó voltak, de ez olyan eset, amikor ennek ellenére nem bírtam a filmet.

 

The Night House – 5/2,5 ezt is csak azért kapta, mert helyenként tényleg borzongató a hangulata. De untam…

THE NIGHT HOUSE | Official Trailer | Searchlight Pictures - YouTube

5 film, amit látnod kell

Színészcsemeték filmjei

Nem egyszer megesik, hogy a szülő foglalkozását választja a gyermeke is. Színészeknél is akad erre bőven példa. Az már más kérdés, hogy hányuknak sikerült a szülőt idéző karriert befutni…

f1_162.jpgSikolykirálynőként volt számon tartva Janet Leigh, hála Hitchcock rendezésének. Ő szülte Tony Curtisnek Jamie Lee Curtis névre hallgató leányt, aki a szüleivel felérő karriert hozott össze. Bőven lehetne tőle filmet válogatni, de a sikolyok miatt maradjunk a Halloween-filmeknél, melyekben Jamie alakítja máig a lányt, akit a féltestvére egy nagy vérengzés közepette elintézne, de ő nem adja könnyen az életét.

Színészként, rendezőként is a legnagyobbak között tartjuk számonf2_160.jpg Clint Eastwoodot. Nem csak egy gyerekéből lett színész, de talán a fia neve cseng jobban. Már csak azért is, mert nagyon hasonlít az apjára. Tehetsége talán kevesebb, így Scott Eastwood nem is nagyon kap főszerepeket. A leghosszabb útban azonban igen, és e romantikus történetben az dminál, amiben a színész a legjobb: a külleme.

f3_155.jpgMára már elváltak, de Ethan Hawke és Uma Thurman frigyéből két gyermek is született. A lányuk a nyomdokaikba lépett, és szépen is halad az egyre jobb szerepek felé. Bár a személyes Maya Hawke kedvencem a Kisasszonyok, a legtöbben talán a Stranger Things 3. évadában láttak, ahol plázában nyomozott a srácokkal.

Tom Hanks egyike Hollywood állócsillagainak. Amit ott elf4_139.jpg lehet érni, ő megtette. Az első házasságából született Colin Hanks, aki ugyan nagyon hasonlít az apjára, de a karrierje sokkal kisebb az övénél. Elég szerencsétlen, de jólelkű alakokat játszik folyamatában. A legemlékezetesebb talán a Fargo első évadának rendőrje volt, aki a gyilkossági hullám megállításában nem remekelt, de a végére azért becsajozott.

f5_115.jpgJohnny Depp és Vanessa Paradis lánya, a szüleire látványosan hasonlító Lily-Rose Depp modell, de színészkedik is. Egyelőre a főszerepek még nem jönnek, de azért egyre nagyobb szerepeket sikerül megcsípnie. A The Kingben pl. még csak pár sor jutott neki Timothée Chalamet mellett – és bár a Voyagers történetében is ő volt a férfi társai vágyainak tárgya, itt már aktívan részt is vett az új bolygóra tartó fiatalok túlélésében, és nem csak mellékszavazott Tye Sheridan és Fionn Whitehead mellett.

Egy igazán dühös ember

Bosszút állós, nyomozós, rablóbanda nyomába eredő.

A pénzszállító céghez új munkatárs érkezik. Eddig Európában dolgozott, angol. Elvált, más családtagja nincs, és most itt próbálna szerencsét. A papírjai rendben, és a szükséges teszteken éppen átmegy. Golyó mellé teszik társnak, aki a H becenevet adja a férfinak. Már az első szállítás alatt rajtuk ütnek, de H kezeli a helyzetet. Nem wrath_of_man.jpgcsak leszedi a rablókat, de a pénzt és a társát is megvédi. A közvetlen felettesét aggasztja, hogy Hill minden érzelem nélkül ölt, de a főnök örül, hogy végre van egy embere, akit nem tudnak kirabolni. Így kötelező pihenés helyett kinevezést kap és még több munkát. Nem sejthetik, hogy Hill igazából min dolgozik. Sorra méri fel a kollégákát és egy rablás érdekli, ami pár hónapja történt. Profin pakolták ki az egyik pénzszállítót, és nem csak az őrök estek áldozatul, de egy közelben parkoló autó utasa is. Miközben a rablók újra készülnek lecsapni, egy nagyon dühös ember alig várja, hogy szembenézhessen velük.

Kellemes meglepetés volt ez a film. Nem túl agyaló, de az idősíkok váltogatásával sikerült rejtélyesebbé tenni és érdekesebbé a történetet. Ha simán megtudjuk, hogy Hill mitől olyan dühös és miért, min dolgozik igazából, egyszerű lett volna. Így viszont mindig kicsit átértékeli a dolgokat, amiket egy-egy újabb fejezetből tudunk meg.

Mert a filmet részekre osztották, amelyeknek saját címeket is adtak. Eszembe juttatta ezzel a Tarantino filmeket, de azért messze volt ez a film attól a szinttől, amit Tarantino képvisel. Stílusa volt ennek is, de olyan párbeszédei és írása nem. A lényeg azonban az, hogy ez a felosztás is adott neki pluszban, amitől jobb lett.

A történet úgy van akciókra kihegyezve, hogy a múlt több szemszögből lepörög előttünk, és mindig kicsit mást fednek fel belőle. Így nem csak egy adrenalin mozi lesz: ha nem is hatalmas a csavar és egy ponton már kiszámíthatóak az események is, több lesz annál, hogy a nagyon mérges ember kitölti a haragját annak okozóin.

Akció, de mit is takar ez jelen esetben? Leginkább lövöldözést, pár pofont. A banda ex-katonákból áll, akik elsősorban fegyverrel dolgoznak. Hősünktől sem áll távol, hogy lőfegyverekkel alkosson. Elcsattan némi pofon is, autók is vannak, de összességében a lövöldözés, ami leginkább megmaradt a fejemben.

Korrekt stábot raktak össze. Statham korrekten hozza a szótlan igazságosztót, bár azért nem tudott nem eszembe jutni, hogy Clint Eastwood hogyan oldotta volna ezt meg hasonló korában. (Hiába, Scott küllemre nagyon hasonlít az apjára, állandó emlékeztető, ha negyed annyira tehetséges színésznek tartom csak, mint az apját.)

Aki nagyon kellemes meglepetés volt, Jeffrey Donovan. Rég volt már, hogy a sorozatában minden lében kanál kémet alakított – most kevésbé szépfiús, cserébe jobb a kisugárzása. Annak ellenére, hogy az antihős oldalon állt most, Hill után ő volt a legszimpatikusabb nekem a filmben. Ha átlát Jan késztetésein, neki még akár jól is végződhetett volna ez a történet, neki még tudtam volna drukkolni.

De ezzel eljutunk oda, ami nem nagyon tetszett a filmen. Kicsoda Hill és kikkel dolgozik együtt? Van egy tippem, hogy mi a szakmája és azzal nem fér össze, hogy King FBI ügynökként hogyan van körötte. Most akkor ő melyik oldalt képviseli? Igen, a történet szempontjából nem lényeges, csak a bosszú, de azért fent tudok akadni ezeken.

De korrekten néz ki, jó az időjáték benne és bejött a stílusa. Ezt én elnéztem.

 

Egy igazán dühös ember – 5/4 vagyok annyira elvetemült, hogy nekem a hideg pszichopata feeling eladta, nagyon is.

WRATH OF MAN | Official Trailer | MGM Studios - YouTube

Várható heti megjelenések

  • Hibás Ron - amerikai/brit animáció, mese
  • Ainbo - a dzsungel hercegnője - perui/holland mese
  • Dűne - amerikai/magyar/kanadai sci-fi
  • El akartam rejtőzni - olasz dráma
  • Elk*rtuk - magyar politikai dráma
  • Gyilkos Halloween  - amerikai horror

A héten nagyon egyértelmű, mit kell nézni. Dűne. Még akkor is, ha nagyon készen van, ahogy az Elk*rtuk ki van plakátolva.

Kate

 Bérgyilkosos, bosszút álló, titkos játszmás.

Kate gyerekkorától kezdve egy célra lett nevelve. Ő lett a tökéletes orgyilkos, aki kérdés nélkül hajtja végre a küldetést. Most éppen Japánban dolgozik a felettesével és egy jakuza fejest kell kiiktatnia. A lány visszakozna, amikor az áldozat mellett egy kislány tűnik fel. Egy szabálya van csak: gyereket nem bánt. A parancs azonban kate.jpgváltozatlan, a lánya szeme láttára kell agyonlőnie a férfit. Megteszi, de valami eltörik benne. Ki akar szállni, és be is jelenti, hogy elmenne a szervezettől. Ideje azonban már nem lesz rá: egy egyéjszakás kalandot követően fura tüneteket vesz észre magán. Megmérgezték, uránnal. Már csak órái vannak hátra. Kate utolsó célja az lesz, hogy megtalálja a gyilkosát és elintézze. A nyomok a férfi bátyjához vezetnek, akit a lánya szeme láttára kellett lelőnie – de vajon tényleg ennyi a történet, vagy van még valami a háttérben?

Ez az ötlet sem egyedi. Egy profit halálosan megmérgeznek, és mielőtt meghal, meg akar fizetni a gyilkosainak. Mi benne az egyetlen új elem? Talán annyi, hogy a profi gyilkos ezúttal nő lett.

Bár a háttérre nem pazarolnak sok időt, azért egy Nikita történet gyorsan felismerhetővé válik. A kislány, akit gyilkosnak nevelnek, és ha elesne, már meg is van a kiszemelt, akit az utódjának lehet nevelni. Zavart is, hogy egyes kérdések nagyon ködben maradnak. Ez most egy kormányprogram, vagy magánzók művelete? Minkettő lehetne, de nem tudni, melyik a helyes válasz.

Ami fontos a filmben, az egyedül az akció. Látványosan verekedi át magát Kate alakja az egész történeten. Semmi gyengédség, semmi megállás, csak tör előre és minden kapcsolatában van valamilyen erőszakos elem is. Ki áll hozzá a legközelebb? Talán Varrick, aki egyszerre a pótapja és a tartótisztje. Min alapul a kapcsolat? Hogy ő tanította meg mindenre, és máig tőle kapja a célpontokat. Ani, akit a pártfogásába fog venni – honnan ismeri? Ő volt az a kislány, akinek végzett az apjával. Ahogy mondtam, mindenben meg lehet találni a halállal kapcsolatos elemet. Minden arra mutat, hogy Kate számára az lesz a végjáték, amit majd a végén látni is fogunk.

Így meglepődni nincs min, a film nem igényli az agyunkat. Azt is pontosan lehetett érezni, hogy mi az igazi történet. Kate nem véletlenül akkor lett megmérgezve, amikor. Pontosan az volt minden háttérében, akit vártam. Nem is hiszem, hogy ez bárkinek is csavar lett volna, aki látott már pár hasonló filmet. Adta magát, hogy így jöjjön ki a lépés.

Marad az akció, amit korrekten össze is raktak. Tempós, változatos, és fel lehet ismerni a nagy akciófilmek behozta elemeket is. Amikor pl. a környezetükben levő tárgyakat fogják be és azzal küzdenek, mindig beugrik a Bourne-filmek világa. Az már más kérdés, hogy mennyire hiteles, ahogy Kate mindenkit elintéz. Durva, de amikor a Kick-Ass első részében Hit Girl rendez mészárlást, azt könnyebben bevettem. Itt van abban valami zavaró, hogy a már saját lábán állni is alig tudó Kate egy teremnyi gyilkos harcost könnyeden elintéz. (Nem csak azért, mert egy-egy jelenetben Winstead papírvékonynak látszik.)

A filmnek adott egy pluszt a keleti környezet, még ha csak az Ázsiát megcélzó törekvések miatt is került bele. A zenék, a helyszín, más tőle és ezt is tudtam értékelni most.

Az meg marad kérdőjel, hogy kétmondatos szerepre miért kellett Michiel Huisman.

A zsánerében elment – az agyam nem dolgoztatta meg, de a szemem szerette.

 

Kate – 5/4 akciófilmnek korrekt, de a történet nem lett éppen csavaros. Ki nem találta ki elsőre a gonoszt?

KATE | Official Trailer | Netflix - YouTube

What if…?

1. évad

Humoros, kalandos, hősies, más világos, megmentős.what_if.jpg

A Watcher lát minden univerzumot és megfigyeli, mi történik bennük. Van, ahol Steve Rogers nem tudja a szérumot megkapni, ami szuper katonává tenné, és hogy ne vesszen minden kárba, Peggy Carter lép a helyére. Van, ahol egy zombivírus írta át a történelmet, máshol T’Challa került ki az űrbe, míg egy másik verzióban Erik más taktikával közelít a céljához, és előbb számol le Tony Starkkal, minthogy Wakanda felé venné az irányt. Hatalomra juthat Loki, de lehet Thor nagy barátja is, amennyiben a Jégóriások trónörököseként és nem Thor testvéreként nő fel. Elbukhatnak a Bosszúállók, mielőtt a csapat egyáltalán felállhatna, de Doktor Strange is ráléphet egy nagyon sötét útra. Minden út pedig oda vezet, ahol már a figyelő sem maradhat csak megfigyelő.

Nem véletlen, hogy éppen a Loki sorozat évada után érkezik a What if. Ott már megbarátkoztunk a párhuzamos univerzumok elméletével, és most kapunk is egy nagy adagot abból, hány más módon történhettek volna a dolgok.

Ez egy lazább szerkezetet eredményezett: minden epizód egy más világ, ahol valamit csavarnak a saját Marvel ismereteinken. Változó, mennyire erős történetek jöttek így létre. Carter Kapitány születése például nagyon nem tudott lekötni, de jó volt teljesen más irányból közelíteni látni Killmongert, még ha ez Tony végét is jelentette. A Marvel univerzum egyik fájdalmas lépése volt szerintem, hogy ezt a karaktert megölték, még bőven volt benne lehetőség és akár meg is válthatta volna magát. De sorra lehetne venni minden részt és elemezgetni.

A végére, pontosan az utolsó két résszel pedig mindent össze is kötnek. Remek lezárást kapott így a széria, és kellett is ez, hogy legyen valami, ami többé teszi random történeteknél. Elég félelmetes lett a gonosz is, ha most is áll, hogy a saját magához nagyon hasonló ellenfelet kapott a fő karakter. Hiszen mit tud a Watcher, és mit tudott a Hatalom köveit megszerző Ultron? Nagyon közel került egymáshoz a kettő.

Megvan annak is az oka, hogy miért kellett ezt animálva létrehozni. Hatalmas és széles világok között lépkedünk, egy vagyon lett volna élőszereplősen. Így szabadabban mozogtak, és pl. remekül meg tudtak mutatni egy világot, ahol szinte mindenki zombi lett már. Vagy, szabadon mozoghattak a dimenziók közti térben is.

Le a kalappal, hogy mennyi színész bevállalta a karakterük szinkronját is. Nem fogok teljes listát írni, de olyan világsztárok ültek le szinkronizálni, mint Benedict Cumberbatch, Samuel L. Jackson, Michael B. Jordan, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston vagy Josh Brolin. Ki kell emelni, hogy ezt még megélte Chadwick Boseman, így T’Challa hangja még ő lehetett. Sokkal fájóbb, hogy kik azok, akik végleg kiszálltak és elhatárolódtak a projekttől. Még olyanok is, akiknek túlélte Thanost a karakterük. Mert pl. azt jobban megértem, hogy Robert Downey Jr. és Chris Evans már végleg eltávolodna, de Chris Pratt miért maradt ki?

A grafika. Nem fogom tudni azt írni, hogy mennyire tetszett. Játszottak ezekkel is, és voltak jobban sikerült vagy éppen kevésbé tetszetős részek. Az akciókra minden esetben odafigyeltek, néha azonban a karakter külcsíne nem nagyon nyerte el a tetszésem. Az összkép azért pozitív, volt, akit nagyon levettek grafikusan is.

Izgalmas, változatos és volt benne humor is.

Ezt a szériát is szerettem és simán nézném még tovább, mi lett volna, ha…

 

What if…? – 5/4 akad gyengébb, de humoros és izgalmas rész is, a végére összeér. Eredeti hangért pacsi.

Marvel Studios' What If...? | Official Trailer | Disney+ - YouTube

SpoilerZóna

Don’t Breathe 2.

f1_161.jpgPhoenix minden napja harci kiképzés. Apja, az egykori tengerészgyalogos edzi. Ritka alkalom, ha egy másik veteránnal, egy nővel kiengedi a városba, aki bevásárolni szokott nekik. Egy ilyen alkalommal egy férfi simítja meg a lány különös haját: van benne egy ősz tincs is.

Éjjel ez a férfi tér vissza a bandájával. A kutyát kiiktatják, majd betörnek. A vak tengerészgyalogos felveszi a harcot velük, a lány egy dobozba zárkózik előlük. A sokk ellen azonban nincs védelem: a támadók vezére megmutatja a haját. Neki is van egy ilyen ősz tincse: elmondja, Phoenix igazából az őf2_159.jpg lánya, akit a vak férfi vitt el évekkel korábban, amikor tűz ütött ki náluk és őt elvitték a rendőrök. Phoenix vele tart.

A férfi így sem adja fel. A rá küldött kutya lesz, aki elvezeti a bűnözők tanyájára. Megkezdi a szabadító hadműveletet, lesz, aki utat enged neki, mert nem bírja a gyomra, amit a kislánnyal terveznek.

f3_154.jpgMert kiderül, a férfit nem az apai szeretet motiválja. A párjának sürgősen szív kell, abban a robbanásban a mérges gázok megbetegítették. Jobbak az esélyek, ha egy rokon szívét kapja. Ezért is keresték meg az elveszett lányukat. Élve vágnák ki a szívét.

A lányt sikerül megmenteni, a vér szerinti szülei meghalnak és a nevelőapja is haldoklik. Meg is akar halni – bevallja, milyen bűnök terhelik a lelkét, de az a vezeklése, hogy ezt a lányt megmentette és szabadon engedi.

Mese a 12 hónapról

Varázslós, rejtvényt fejtő, királynőnek segítő.

A királynő feladata, hogy minden hónapban átállítsa a mágikus órát, aminek a segítségével a hónapok váltani tudják egymást. Clara királynő azonban beteg, elhagyta a mágiája. A hónapok segíteni akarnak neki – ám valójában az éppen uralkodó Február szövetségre lépett Fagy herceggel, hogy idén legyen mindig hideg és február. A hónapok tervét azonban nem tudják elrejteni – kijelölésre kerül két fiatal, hogy egy mágikus recept mese_a_12_honaprol.jpgmegfejtésével és a hozzávalók begyűjtésével varázsitalt készíthessenek, amely visszaadja Clara királynő erejét. Luise és Valentin bátran indulnak neki a feladatra, amiben a hónapok igyekeznek segíteni, míg Február és Fagy herceg a vesztükre törnek.

Egy mese, ami érezhetően műmese. Nem is volt titok, hogy egy szerző motívumait felhasználva írtak egy történetet. Van hasonló, és most, ahogy rákerestem, rengeteg történet létezik, amely a 12 hónap forgására épül és a hősöknek az évszakokkal összefogva kell megmenteni a világot.

Maga a történet egész korrekten össze lett rakva, hozza a mesés elemeket. A gonoszt, a segítőket, a talpraesett fiatalokat, akiken az ország és az időjárás sorsa múlik. Egyik szál sincs mélyen kibontva, de ekkora játékidőbe pont ennyi fért bele. Arányos: minden kap egy kicsit, de tovább nincsenek gondolva. Pl. Luise és Valentin tipikusan azok a szereplők, akiktől várja az ember, hogy a végére párként lépnek majd elő. Megy is a finom flört, szinte baráti jellegű csipkelődés a két szereplő között, de úgy engedjük el a kezüket, hogy nincs arra semmi utalás, hogy romantikusabb irányba indulna el a kapcsolatuk. Vagy: megkapjuk Fagy herceget, aki egysíkú gonosz. Ki ő, miért akar hatalmat, egyáltalán milyen lény? Nem tudunk meg semmilyen hátteret, megmarad annyiban, hogy az egész évet fagyban akarná tartani.

Hangulatos, kedves kis mese, amiben a pozitív értékekre tették a hangsúlyt. Nem is csak az, hogy a bátorság és a jó szív célba vezet, hanem benne van a megbocsátás története is. A hónapok között akad ugyan áruló, de nagyon példamutató, ahogy azt a helyzetet rendezni tudják. Ez a rész benne talán jobban is tetszett, mint bármelyik tipikusabb tanulság a végén.

A rejtvény megfejtése és a hozzávalók begyűjtése nekem már nagyon mese, és nem elég kalandos sem. Azon nem fogom lerágni a körmöm, hogy a hóviharban bolyonganak és merengenek, milyen növényt kellene megtalálniuk. Igazából nem kell tényleges kalandot véghez vinni: egy-egy verssorból rá kell jönni, hogy milyen gyümölcs vagy virág kell, és azt a hónapok már prezentálják. Ennyi!

A humora is kis aranyos. Elfogult is vagyok, mert simán el tudnám mondani, hogy a királyi őrkutya volt a kedvenc szereplőm. Méltóságteljes megjelenés, hűség, és ő tényleg ellátta a feladatát. Megvédte a hozzávalókat, a királynőt – ő volt az egyetlen, akit egy percre sem tudott megtéveszteni Fagy herceg sem. Ez különben a mese visszatérő poénja, ezért is hoztam ide: Fagy mesterkedne valamit, de a kutya ott van és nem engedi.

Ami viszont gyenge, talán a német mesesorozat részeihez képest is halványabbra sikerült: a látványvilág. Most a kastély sem a szebbek közül került ki, és a jelmezek is siralmasak. Most komolyan, az őszi hónap csak attól őszi, hogy olyan a haja, mint egy szénaboglya? De a mágia megjelenítése sem jobb. A Fagy herceg szeme felizzik, a végén meg a királynő alakja és meredten bámulnak egymásra – ez a varázspárbaj. Fájdalmas volt nézni is.

A pozitívum azért több, mint a bajaim. Hangulatos, kedves, és gyerekmese.

 

Mese a 12 hónapról – 5/4 aranyos mese, aminek a kivitelezése nem az igazi, de a célját eléri és kellemes is lett.

Mese a 12 hónapról Josef Wenzig alapján 2019 - YouTube

Pretty Smart

1. évad

Baráti körös, flörtölő, nagyvárosi.

Chelsea a barátjával készül költözni, és amíg a férfi megérkezik, a rég nem látott húgánál száll meg. Chelsea és Claire szülei még a gyerekeik kiskorában elváltak és megosztoztak a nővéreken. Chelsea az apjával maradt, egyetemet végzett irodalmár, olvasott és művelt nő. Claire az anyjuk mellett barátságos, jószívű, de egyszerűpretty_smart.jpg szépséggé nőtt fel, aki pincérnőként dolgozik egy étteremben. Chelsea nagyon nem is titkolja, mennyire lenézi és nem tud mit kezdeni a húgával és annak lakótársaival, akik egyetlen utalását sem értik. Buliznak, könnyedek, nemtörődöm alakok. Ám kénytelen mégis náluk maradni, amikor a semmiből szakít vele a barátja. Beáll recepciósnak, és elkezdi megismerni ezeket az embereket. Grant, a húga korábbi barátja még meg is tetszik neki. Lehet, hogy nem is a műveltség a legfontosabb?

Amikor beteg vagyok – most éppen meg vagyok fázva – akkor szeretek ilyesmit nézni. Abszolút nem kell az agyam, csak egy kis könnyed szórakoztatás, olcsó komédia. Azért annyira beteg nem vagyok, hogy ezt igazán élvezni tudtam volna.

Az alap felállást a sorozathoz készült reklámfotók is jól visszaadják. Arra épül a humora, hogy Chelsea és Claire meg az ő barátai mennyire más emberek. Visszatérő poén, hogy Chelsea egy-egy irodalmi kifejezését vagy utalást rejtő mondását – néha egészen egyszerűeket is, egyszer a Titanicot se tudták, mi volt – a többiek nem értik és nem tudnak mit kezdeni azzal, amit Chelsea szeretne. Már az első részben is fárasztónak találtam ezeket, és sajnos nem koptak ki. Egyetlen egyszer fordítottak rajta, amikor egy Büszkeség és balítélet utalást ejt el Chelsea, és már magyarázni kezdené Solanának, aki mindenkit meglepve közbevág és kiderül, hogy ezt tudta. Nekem ez nem vicces.

Másrészt, mindenki kap valami könnyed életdilemmát. Ami komolyan véve akár dráma is lehetne, de itt nagyon lazán kezelik. (Kapcsolati válság, szülőkkel való kapcsolat, munka.) Egy példa: Solana, aki rádöbben, hogy vissza kell térnie az eredeti szakmájához. Nekem különben ő volt a legszimpatikusabb szereplő, ő meg tudta élni mindkét énjét. A kedves, természetbarát Solana és a kegyetlen ügyvéd, Allison is tudott lenni. Nála nem volt ez a két szerep összeférhetetlen.

Sajnos, ő volt az egyetlen, aki nem idegesített. A többiek nála is jobban ki vannak sarkítva, amitől karikatúra alakok lesznek. Claire, aki szép, de nagyon butuska. Ám annyira kedves, hogy mindenki szereti. Grant, akit a sorozat első felében rendszeresen póló nélkül mászkáltatnak, mert ő a sorozat szépfiúja. Sulkin jól ki is gyúrta magát a szerepre, és ezt ki is használták. Kár, hogy csak a második félre kezdték mutatni, hogy milyen más intelligencia van benne, mert ő egyszerre egy tökfej és egy értékes fiatalember. Még olyanabb, mint Joey volt a Jóbarátokban. Chelsea szűklátókörű, zárt – a többiek hatására kezd nyitni és lazulni. De különben karót nyelt egy nő, amit Osment szépen hozott is. Akkor nem hittem el, amikor már beilleszkedik és ha néha furán is néz a többiekre, jól érzi magát. (A szerelmi háromszög erőltetés meg gyötrelmes.) Ki maradt ki? Jayden. A meleg, aki rá van nőve a telefonra és influencer. Maradjunk annyiban, hoz minden klisét – ruhák, viselkedés, az egyetlen LMBTQ figura egy baráti körben és még kisebbségi is – amit egy ilyen karakter kaphat.

Lehet szeretni, hogy van a sorozatban szív. Nagyon azt üzeni, hogy a karrier és a diploma semmi, az a fontos, milyen ember vagy. A boldogság titka más.

Csak akkor is egy butuska sorozat, aminek a poénjai legtöbbször csak zavartak.

 

Pretty Smart – 5/2 se nem elég humoros, se nem aranyos. A legtöbb szereplő simán idegesített. A hősnő is.

Pretty Smart | Official Trailer | Netflix - YouTube

süti beállítások módosítása