Minden napra egy film

Minden napra egy film

American Vandal (az első eset)

2018. március 13. - BBerni86

Középiskolás, botrányos, nyomozós, kamaszos.american_vandal_horizontal-main_rgb.jpg

Kisváros az Államokban. Soha nem történik semmi. Ám egy iskolai értekezlet alatt valaki a teljes tanári kar autóira farkakat fest fel. Százezres kár, rendőrségi eljárás is indul. Az iskolaszék azonnal megvádolja az iskola rosszfiúját. Dylant, akit ki is csapnak. Az iskola híradósai a saját eszközeikkel erednek az igazság nyomába. Felmérik a gyanúsítottakat, indítékokat, lehetőséget és alibiket keresnek. Elméleteket vetnek fel, vesznek végig, és igyekeznek cáfolni vagy megerősíteni. Miközben egyre tovább jutnak, a kis projekt túlnő magán. Az iskola betiltaná, túl sok szennyet is feltártak a készítők, de ekkora már megállíthatatlan a lavina. A film forog, és mindenki élete megváltozik valamerre, aki részt vett benne – tizenöt perc hírnév, előítéletek, elméletek, senki nem menekül.

Nálunk ennek nincs hagyománya, nagyon gondolkodtam is, mihez tudnám nektek hasonlítani. Aki kicsit idősebb, még emlékezhet a Napló tényfeltáró riportjaira. Valami abból, az egésznek a hangulata, a tényfeltárás maga. De eszembe jut az AHS Roanoke évada is, ami szintén egy hasonló dokumentumfilmes formátummal forgott.

Ez talán ijesztőnek hathat, én is fenntartásokkal álltam neki, de annyira kreatív és hangulatos ez az egész, hogy rászántam a vasárnapot, és a 8 részt megnéztem egyben.

Mert sikerül ennek a sorozatnak egyszerre hitelesnek lennie, mintha tényleg pár tizenéves készítette volna, miközben nagyon profi is. Egyszer nem éreztem azt a taszítást, amit ki szoktak váltani nálam a házi, kézi kamerás filmek. Ez annál sokkal profibb és tele van nagyon kreatív, szellemes ötletekkel.

Erről majd kicsit később még mesélek, de le kell írnom, mennyire okos ez a sztori. Van egy látszólag röhejes iskolai balhé: a farkak felfestése a kocsikra. De komolyan kinyomozzák, elméleteket visznek véghez, és ezen keresztül társadalomkritikát is meg tudnak fogalmazni a készítők. Nagyon jó íve van annak, ahogy egy kis iskolai projekt a résztvevői életét is megváltoztatja. A film forog, az események alakulnak, és iszonyatos, ahogy azt is látjuk, mi milyen következményekkel fog járni. Okos a sztori, több szinten. A krimi is, a kritika is, a tinis drámák is, mert az is akad benne bőven.

Nagyon messze van ez az egész a kliséktől, a vége garantáltan megcsapja a nézőt. Olyan végkicsengése van a sorozatnak, ami jó alaposan belerúg a szép képekbe, amit az emberiségről gondolunk. Mert szembesít azzal, milyen is a valóság.

De a formátuma miatt is megéri adni neki egy esélyt. A módszerek, ahogy a teóriákat felvetik, levezetik, egyszerre néznek ki jól is, meg kedvet is csinálnak, mi miért nem csináltunk ilyet?

Tudom, már azt is ecseteltem párszor, hogy ha csak egy csatornát nézhetnék, az a Netflix lenne, de most is alátámasztódott a véleményem. Ez megint nagyon ütős, jó sorozat volt!

 

5/5 (American Vandal S01) okos, humoros, tabudöntő, rendkívül kreatív. Lesz, akinek kicsapja már az eleje a biztosítékot, de akit megfogott ez az egész, egybe darálja majd a 8 részt, mert nehéz kijönni a hatása alól. Szórakoztató, kamaszos, okos tini középiskolás sztori krimis vonallal és botrányokkal, hiteles karakterek sorával. Szórakoztat, de figyelni is kell. Van benne bőven elgondolkozni való. A formátuma egyedi és érdekes, profi amatőr dokumentumfilmes, amit végig hitelesen tudnak átnyújtani. Mikor is nézhetem az újabb évadot?

https://www.youtube.com/watch?v=m3tkFOtM6go

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3713736750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása