Minden napra egy film

Minden napra egy film

Strike (a 3. nyomozás története)

2018. március 18. - BBerni86

Nyomozós, múlt titkait felfedő, londoni.optjfwumlz6lr3sugk4584majac.jpg

Cormoran és Robin vállalkozása végre jól megy. A lány elkezdhetett oktatásra járni, készül az esküvőjére. Az idillt egy postai csomag robbantja szét, melyben Robin egy levágott lábra lel. A rendőrségi nyomozás is megindul, de Cormoran a saját nyomozásába is belekezd. Van három gyanúsított, aki szóba jöhet: az anyja utolsó férje, és két rosszfiú, akikkel még a seregben rúgta össze a port – az egyik pedofil, a másik feleségverő volt. Robinnal az oldalán elkezdi lenyomozni őket, miközben az áldozatot is igyekeznek azonosítani. Az eset mindkettejük fájó sebeit feltépi: Cormoran emlékezik a múlt hibáira, míg Robin a traumára, ami egyetemistaként összezúzta az életét. Nem csak a gyilkost kell megtalálniuk, de azt is tisztázniuk kell, hogyan alakuljon tovább az életük.

Kellett plusz egy évad, hogy megfejtsem, honnan volt olyan ismerős nekem Wardle felügyelő. Nem mintha túl sokat lenne képernyőn, de amikor feltűnt, mindig jött az érzés, hogy ismerem ezt a színészt valahonnan! És most végre rájöttem: ott is rendőr volt, ha cseppet korrupt is. Dove felügyelő, a Ripper Street utolsó évadaiból.

De nem csak Killian Scott miatt juthat eszembe a Ripper Street. Mindkettő angol, mindkettőben gyilkosok nyomában járnak, mindkettőben elég elátkozott figura a nyomozó. De tévedés ne essen, felületes hasonlóságokon túl többet nem nagyon találok!

Mert a Strike más karakterű sorozat. Igen, sorozat, még akkor is, ha ez az évada csak 2 részes is volt. Minisorozat, amit akár filmként is meg lehet nézni. Én úgy néztem, és ebben a formában tetszett is.

Érdekes, hogy a regények közül ez tetszett a legkevésbé, a vásznon viszont működött, és pl. jobban bejött, mint a második évad, ami regényként messze jobb különben. Javítottak a dinamikán, pörgősebb és jól vezeti a szálakat. Kapott egy klasszikus, krimis alapot, ahogy a három gyanúsítottat lenyomozzák és követik. Kényelmes, érthető, de nem lassú a tempó, kifejezetten nézőbarát.

A karakterek a múltjukkal árnyalódnak még jobban. Robin az, akit most jobban megmutattak a készítők. A magánéletében is ő van komolyabb döntésponton: férjhez készül menni. De valóban Matthew az igazi, ha nagyon ellenzi is menyasszonya szenvedélyét? (Nyomozás.) Holliday Grainger nagyon eltalált a szerepre, még jobban, mint Tom Burke.

Ha valamit hiányolni akarok, az mélyebb mondandó lenne. Igazából azt nem is találtam benne, csak szórakoztatott a két rész. Ha nagyon erőszakolom magam, annyit bele tudok látni, hogy a nők elleni erőszak rossz. De ezt mondandónak? Nem az igazi.

Az angol sorozatos hangulat, az érdekes cselekmény, a helyszínek, a nyomozás és a lelki sebek összejátszása, a szereposztás miatt is szerettem az évadot. Várom a 4-et is!

 

5/4 (Strike s03) a harmadik Rowling regény adaptációja, ami nekem jobban tetszett a regénynél is. Működik a dinamikája, kényelmesen, de elég gyorsan történnek az események, hogy mindent értsek, de ne is unjam sehol. Javítottak a krimis szálon, ami egy klasszikus detektív történetet idéz a három gyanúsított lenyomozásával. A lelki szálak, a szereplők múltja is hangsúlyosabban megjelenik, ezzel mélyítve a figurákat. A szereposztás még mindig telitalálat, ha Tom Burke helyesebb is, mint a regénybeli Cormoran. Nekem tetszett az évad!

https://www.youtube.com/watch?v=QQid3xqm2nQ

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9513750240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása