Minden napra egy film

Minden napra egy film

X-akták (11. évad)

2018. március 31. - BBerni86

Nyomozós, összeesküvős, természetfelettis.

Mulder és Scully a fiúk nyomába ered. Sietniük kell, mert a nő rájött, hogy a fiú küldi neki a látomásokat, bajban van, és vele indulhat a világ vége. De mire rátalálnak, William már egyedül próbál boldogulni. El tud rejtőzni, használja a képességeit. A páros úgy is dönt, hogy nem az ő nyomába loholnak értelem nélkül. Dolgoznak tovább az aktákon, és így előbb-utóbb egymásra fognak találni. Segítenek Skinner egykori bajtársának ügyében nyomozni, melyben harci gázok és összeesküvés is szerepel, de szembesülnek azzal is, mire vezethet a technikai fejlődés. Megismerkednek egy ikerpárral, akik telepatikus játékukkal életek sorát döntik romba. Eljutnak egy kisvárosba, ahol boszorkány praktikák okoznak haláleseteket. Közben a cigarettás férfi sem pihen, ő is William nyomába ered és készül a végjátékra.x_aktak_screenshot_20180102135719_1_original_760x760.jpg

Próbálom felidézni, milyen érzés volt ez az újabb évad. A tavalyi nem nyerte el a tetszésem, ha volt is benne olyan kérdésfeltevés, amire a válasz érdekelt. Ha jól emlékszem, én ott pont arra nem kaptam választ, ami érdekelt volna: William sorsa. Hogy is van a mondás? Vigyázz, mit kívánsz, mert a végén teljesülni fog?

Most a fél évad arra lett szánva, hogy milyen lett William, hogyan járnak a nyomába, és hasonlók. És nem tetszett! Mondjuk, nekem sokat rontott az élményem az is, amit a cigarettás felfedett a gyerek fogantatásáról. Illúzióromboló volt, nem is kicsit.

De ha ezt ki is veszem a képletből, csak az eseményeket nézem, akkor sem tetszett, ahogy ezt a szálat kezelték. Maga William karaktere is zavaros: ő most jó vagy rossz? Még csak ezt sem lehetett eldönteni. Azért nem lehet minden OK, ha azzal szórakozik, hogy a két barátnőjét összeereszti, egymást szörnyeknek láttatva… de az se tetszett, ahogy Dana és Fox hiábavalóan fut utána. Mint egy rossz Tom és Jerry… vagy gyalogkakukk és prérifarkas?

Ebben az évadban sokkal érdekesebbnek találtam azokat a részeket, melyekben valóban nyomoztak. Amiben FBI ügynökök lehettek, különös eseteket felderítve. Ilyenkor éreztem benne, amit szerettem a sorozatban. Hogy elképzelhető reális magyarázat is, de hagynak nyitott teret annak is, hogy mégis volt valami más is a történetben, mégiscsak lehet valami az összeesküvésekben és másvilági tapasztalásokban…

A szereplőket nézve a karakterek már nem érzem, hogy bárhova is fejlődnének. Töprengtem rajta, hogy Mulder karakterét láttam megfáradtnak, vagy David Duchovny lett ennyire öreg? Talán kicsit mindkettő. Anno nekem ő volt a szimpatikusabb, de most annak örültem, ha Scully, vagyis Gillian Anderson volt képernyőn. A színésznő, de a figurája is szimpatikusabb.

A páros kapcsolata meg… most komolyan kaptak egy rózsaszín happy endet? De a durva az, így hajlandó lennék kicsit gúnyos, de jó mosollyal elköszönni tőlük. Legyen ez a vége!

Még berendelés nem jött 12-re, én tényleg díjaznám, ha tényleg zárnák az aktákat.

 

5/3 (X-akták) szívem szerint kétfelé szedném a teljes sorozatot. Vannak az átívelős részek, az ufókkal és az összeesküvés elméletekkel. Ezeket nem is nézném, ha tehetném. Erőltetett, fájdalmas, túlírt, egyszerűen nem működött nálam. És van, amikor FBI ügynökként nyomoznak. Abban van ötlet, gyakran érdekes eseteket dolgoznak fel, és ilyenkor a sejtetés is találó tud lenni, hogy más magyarázat is elképzelhető. Duchovny elég fáradtnak tűnt, de Anderson jól tartja magát. Azért nem bánnám, ha ezzel elköszönnék. Ennek a végével ki voltam békülve.

https://www.youtube.com/watch?v=_HTByz4RlqI

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr9513796786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása