Minden napra egy film

Minden napra egy film

10×10

2018. április 21. - BBerni86

Emberrablós, menekülős, múlttal szembenézős.

Cathy napja jól telik: a jóga órájára megy, ahol a barátnőkkel is tud csevegni. Majd sietne tovább a napi ügyeket intézni. Nem érzékeli, hogy egy szempár követi minden mozdulatát. Lewis a nyomában jár, és egyre közelebb jut hozzá. Olyannyira, hogy a parkolóban elkapja, megkötözi, és magával viszi. Egy kis cellába veti, a házában elrejtve. Cathy, amint lehetősége nyílik, szabadulni próbál. Hatni elrablója lelkére, ugyanakkor kiszabadítani a megkötözött tagjait, és harcolni is kész, ha máshogy nem megy. Lewis azonban erősebb nála, és egyetlen kérdést ismétel: Mi a neved? Amint megmondja, a férfi dühbe gurul. Válaszol a kérdéseire, de Lewis egyre dühösebb. Állítja, a nő hazudik. Cathy még nem sejti, hogy Lewis ismeri őt régről. A túlélésért szembe kell nézni a múltjával, amit nagyon feledni szeretne.

mv5bndc1mtk3ndizof5bml5banbnxkftztgwnzuxndiyntm_v1_ux182_cr0_0_182_268_al.jpgAz előzetes alapján többet vártam, így ez most a csalódásaim listáját bővíti. Pedig már azt hittem, egy jó thrilleren borzonghatok… helyette csak egy közepesen nézelődtem, aminek sajnos a vége rosszabb, mint a film első fele.

Az alapötlet különben nem rossz: a nőt elrabolják, és nem érti, miért. Egyszerre követi a film mindkét szereplője kálváriáját: az elrabolt Cathy, aki nem érti, mi történik vele, de kész küzdeni az életéért. Lewis, aki nehezen viseli a helyzetet, látni rajta, hogy nem élvezetből rabol embereket, csak válaszokat akar. A film feszültségét adhatná, hogy a néző sem tudja, mire megy ki a játék.

A film első felében kísérletet is tesznek arra, hogy csak sejtetnek dolgokat, és rejtélyessé teszik, mi folyik itt valóban. Közben akciót Cathy szökési kísérletei szolgáltatnak, bár az igazi feszültséget az adja, amikor ez a két ember ott van együtt, és beszélni kezdenek. Itt még egész jó is a film, ha nem is a legjobb thriller, amit láttam az utóbbi időkben.

Ám a film felénél kiderülnek a válaszok, vagy legalábbis megismerjük a múltat, amiről Lewis igyekszik többet megtudni ezzel a módszerrel. Megváltozik a film stílusa, a dinamikája is. Akciós akar lenni agyalós helyett, de nem megy neki. Nem izgalmas a házban való kergetőzés, hanem csak gagyi. Még a Tom és Jerry gyengébb részeit is visszasírtam ehhez képest. A legvége pedig még ennél is lejjebb van. A régi, gagyi horrorokat juttatta eszembe, amikor a maszkos gyilkos kergette a késsel az áldozatát. Egy paródiában elmegy, de komolyan venni? Lehetetlen.

Talán az is volt a baj, hogy nem maradtak fontosak a válaszok, a rejtély. El se tudtam dönteni, hogy Cathy végül az igazat mondta a férfinak, vagy csak hazudott neki. A durva, nincs is jelentősége. Áttették teljesen a hangsúlyt a fizikai küzdelemre a lelki helyett és a múlt feltárása elől. Még csavart sem hagytak a végére! Ami tényleg olyan volt, mintha visszaestek volna egy gagyi tini horror szintjére.

Kis filmből forgott, látni azon, hogy a film nagyja egy helyszínen játszódik, a házban. Ahol a címbeli 10*10-es cella megbújik. (Legalábbis szerintem erre utal a cím, de ki tudja? El nem hangzik, csak levontam a következtetést.) Nem lenne baj, de nem éreztem úgy, hogy kihasználják a teret. Ahogy Lewis ki-be mászkál a cellába, még röhejes is a rejtett ajtóval.

Luke Evans miatt volt nézhető, meg a film eleje még thriller és hangulatos. Kár érte!

 

10×10 - 5/3 jó szereposztás, érdekes alapötlet, de a forgatókönyv és a kidolgozás lehetett volna jobb.

https://www.youtube.com/watch?v=PPIHpRUUaro

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr5413852038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása