Minden napra egy film

Minden napra egy film

Insidious 4. Az utolsó kulcs

2018. május 06. - BBerni86

Kísértetházas, múlttal szembenézős, ijesztgetős.

Elise mindig más volt, mint a többiek. Érzékelte a túlvilágot, ráadásul egy olyan házban laktak, amely a börtön közelsége miatt tele volt a kivégzettek lelkével. Az apja, egyben börtönőr, hallani sem akart a természetfelettiről, és keményen büntette érte a lányát. Amikor a pincébe zárta, egy szellem átjött, és a lánya segítségére siető anyával végzett. Elise kis ideig még küzdött otthon, de 16 évesen elmenekült és vissza sem nézett. Felnőttként insidious_4_critique-3.jpegannak szentelte az életét, hogy segítsen az embereknek megszabadulni a szellemektől. Egy este kétségbeesett férfi hívja fel: a háza kísértetjárta. Elise a címben döbbenten fedezi fel gyerekkori otthonát. Két társával elindul, hogy megoldja a gyerekkora rejtélyét, és szembenézzen az öccsével, akit hátrahagyott a menekülésekor.

Az Insidious meglepően sikeres sorozat lett, ezt bizonyítja, hogy már a negyedik résznél jár a rémisztgetés. Arról nem is beszélve, hogy ennek is olyan vége van, hogy akár egy ötödik Elise vs. testet foglalni akaró démon küzdelem is sorra kerülhet.

Jó a filmben, hogy minden előismeret nélkül is tökéletesen érthető és élvezhető. Ugyan Elise minden eddigi filmben felbukkant, de nem kapcsolódik a történet a korábban történtekhez. Mindössze ugyanaz a karakter van, akinek most egy személyes ügyet kell megoldania. A szellemek sem teljesen ugyanazt akarják, mint eddig, így annak is lesz meglepetés, aki látta az eddigi három részt.

A cselekmény, a történet maga nem is rossz. Fokozatosan bontják ki a múltbeli eseményeket, és a jelen helyzetet, miközben néhány csavart is bedobnak. Értelme lesz a szellemes jelenéseknek is, a valóságban is van olyan csavar, ami nem is kicsit lepett meg. Díjaztam, hogy ez nem sima kísértetházas történet, a sima rémisztgetésnél több van benne. Kicsit a sorozatgyilkosos zsáner, meg a Ragyogás is beköszön.

Ennek viszont megvan a maga ára. Mivel a thriller vonal erősebb a szokottnál, a horrort jóval lejjebb csavarták. Nincsen látványra durva rész benne, még a démonok külleme is visszafogottabb, mint amit ez a széria szállítani szokott. (Azért a kulcsos démon így is eléggé bizarr lett.) A jump scream effektek is visszafogottak, pár van benne – ami olyan szempontból nem rossz, hogy így az a kevesebb hangsúlyosabb. Akad köztük nagyon jól időzített is – hiszen bizonyos jelekből a gyakorlott horror néző már tudja, mikor akarnak ráijeszteni. Itt eljátszanak ezzel, és volt, amikor sikerült meglepniük és –ijeszteniük.

A színészek részben a korábbi részekből ismerősek, de akadnak új résztvevők is. Lin Shaye már nagyon rutinos Elise, ő nagyon a karakterben van. A családjából az apját játszó Josh Stewart emelkedik ki, akit jobban bírok pozitív szerepekben, de ez a meghasonlott, erőszakos figura is jól állt neki.

A karakterépítés minimális, sok esetben a színészek tettek bele többet, hogy többé váljanak a karakterek papírmaséknál. Akik viszont idegesítenek, az Elise mellett ténykedő szellemfigyelő srácok. Főleg Tucker. Gondolom, őt szánták a film humorfaktorának, de nálam inkább működött rossz értelemben feszültségforrásként.

Egyszer simán nézős, illik a sorozatba is, de nem újít semmit a műfajon. Max korrekt.

 

Insidious 4. - 5/3,5 a sorozattól függetlenül is érthető, jó ötletekkel, de a horror faktor nagyon alacsony.

https://www.youtube.com/watch?v=72Cu2l43-ck

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2113895104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása