Minden napra egy film

Minden napra egy film

SpoilerZóna

A bátrak

2018. július 29. - BBerni86

Hello, a filmek megnézése nélkül a tartalomban képben lenni kívánó olvasók! A héten, előre szólok, rövid leszek. Olyan filmről mesélek, aminek a vége a nagyon ütős, és azt a véget leszámítva nagyon nem akarom mesélgetni a only-the-brave-3.jpgfilmet. És mi lenne ez?

A bátrak.

Az alaphelyzete: Eric Marsh egy ideje szenved attól, hogy a tűzoltó egysége B besorolású. Hiába vannak jó eredményeik, és szaktudásuk, hiába tudnák, veszélyesebb helyzetekben mi lenne a legjobb döntés, mindig az A csapatok csicskái lehetnek csak. Egy vezetőségi barát és a polgármester most kijárják, hogy Marsh csapata letehesse a vizsgát a magasabb szintért. Így tagfelvételt is hirdetnek, gyűjtik az újoncokat. A kiképzés, majd a vizsga bevetés következik. Marsh a saját feje után megy, és nem hallgat az ellenőrre, akinek nagyon nem tetszik a módszer, amivel a tűz útját állnák. Előre el is könyvelik, hogy hiába voltak jók, hiába oldották meg a helyzetet, egy olyan veszekedés után biztos nem áll melléjük a vizsgáztató. De egész más történik: kiváló minősítést kapnak annyi megjegyzéssel, hogy Marsh nehéz ember, de a szakmát nagyon érti.

A következő évben sorra járják a tüzeket és helytállnak. Marsh a feleségével lesz túl egy nehéz helyzeten. only-the-brave-5.jpgAmanda babát szeretne, Eric nem. De egyezségre jutnak: Eric készül visszavonulni, már az utódját is megtalálta. A fiatal Brendan újoncként került még a keze alá. Drogos, haszontalan srác volt, de apa lett, és a régi barátnője nem engedte a kislányuk közelébe. Érte akart megváltozni, és Eric only-the-brave-6.jpgadott neki egy esélyt. A fiúból hős lett a többiekkel, jobb ember lett, és visszajutott a családja életébe is. Most ő is váltani akar, hogy többet és biztonságban lehessen a lányával.

A Yarnell hegyi tűz rutin munkának tűnik. Brendan lesz megfigyelőnek kiküldve. A csapat elvégzi a munkáját, már indulnak a kivonási pontra. Nem tudják őket felszedni, gyalogolniuk kell. Brendan lesét a tűz veszi körbe, egy másik csapatból mennek ki érte, és viszik vissza a központba.

only-the-brave-2.jpgOtt hallja, a tüzet az erős szél gerjeszti, és söpör végi az erdőn. Egyenesen a kivonulási pont felé, amerre védtelenül tart Brandan 19 társa, a teljes csapata. Rádión elérik őket, a hegyről látják a gyorsan közelgő tüzet. A mentési útvonalnak annyi, elkezdik beásni maguk és légi oltást kérnek. De a gép nem veszi észre őket, nincs segítség. A 19 ember egymás mellett, körbe beássa magát, és szorongatják a számukra legfontosabb ereklyét: egy bibliát, a gyerekük képét és imádkoznak.

Brendan már szinte hisztérikusan próbál rádión beszélni velük, de nem felel senki. Csend van.

A mentőcsapat a tűz levonulása után gyalog kutatja a területet. Meglátja a tisztást, a szabályos, egymás melletti körben a 19 tűzálló takarót. Majd beszól rádión: Megtalálta őket. 19 halott, senki nem élte túl. Brendan is hallja,onlythebrave4.png felüvölt, összeesik.

A családtagokat beterelik a helyi gimnázium tornatermébe. Tudják, hogy baj van, de nem mondják el nekik, mekkora. Majd kiszivárog, elvesztettek mindenkit, egy túlélő van. Ahogy Brendan belép, tudatosul bennük, a férjeik, barátjuk, apjuk halott. Brendan a bűntudattól el is menekülne, Amanda megy utána, és közli, a férje és a többiek örülnének, hogy ő életben van.

A film végén Brendan lánya már nagyobb, az apja kiviszi a csapata emlékhelyére, ahol szomorúan nézi a barátaival közös képüket.

A végén teljesen odavoltam. Az a 19 halott szorosan egymás mellett, az szívet tépő. 3-4 köztük ki volt emelve, megszeretették velünk őket, és mindenkinek vége volt. Tudom, direkt rájátszottak az ember érzelmeire a beállítással, a zenével, de hatott is. Addig átlagos a film, de az érzelmi csúcspont dob rajta.

A Yarnell hegy. 9.11 óta ott halt meg a legtöbb tűzoltó az Államokban. Köztük a Granite Mountain Hot Shots 20 fős csapatából 19. Ahogy éltek és dolgoztak is, halni is szorosan egymás mellett, együtt haltak. Plusz, ez a csapat máig az egyetlen olyan nem állami tűzoltó brigád, akik megkapták az A besorolást. Nem véletlenül lett feldolgozva ez a történet. Nem véletlen az erős szereposztás sem.

Én úgy láttam, hogy nem is sejtettem, mi lesz a vége. Érdemesebb különben úgy nézni. Akkor az a 19 halott akkorát üt…

És ezzel tudom, hogy a SpoilerZóna ellen beszéltem. Ezt jobb előzetes tudás nélkül nézni.

De mivel az első óra unalmasabb, tipikusabb, legalább el tudom mondani, hogy ezt a filmet a végéért érdemes megnézni. Ott van a hatása.

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr2314141591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása