Minden napra egy film

Minden napra egy film

Sidney Hall eltűnése

2018. augusztus 16. - BBerni86

Rejtélyes, kamaszos, életválságos, remekműves, tragédiákkal teli.

sidney_hall.jpgSidney Hall egy barátról írt egy regényt. A regény kultikus lett. A szerzője pedig rejtélyes eltűnése óta maga is legendává lett. Egy férfi megszállottan Sidney nyomába jár: meggyőződése, hogy ő az a csavargónak kinéző alak, aki egy kutyával nyugat felé tart, időnként bemegy egy könyvtárba, és felgyújtja az összes Sidney Hall kötetet. Ki akarja deríteni, mi történt a Pulitzer díjra is jelölt fiatalemberrel. Ehhez meg kell ismernie a pszichés gondokkal küzdő anyja történetét. Meg kell ismernie az iskolai menő focista történetét, aki Sidney regényét ihlette. És meg kell ismernie Melody történetét is. Sejtések, rejtélyek között jut egyre közelebb az íróhoz, aki a tragikus igazságok őrzője.

Ma nincs szerencsém a boldog történetekkel. A Macbethet olvastam, a könyves blogon meséltem is róla. Zseniális, de rettentő lehangoló. Fel akartam vidítani magam, és kikötöttem a film mellett, ami nagyon tetszett ugyan, de kedvem lett tőle eret vágni a karomon. Végig azt vártam, mikor jön a happy end. Még mindig várom.

Talán először a külsőségek: korrekt. Nem látványfilm, de tökéletesen átjön a kisvárosi miliő. Amivel jól ellenpontoz a nagyvárosi környezet, ahol Sidney sikeres, regényírói életébe láthatunk kicsit bele. Majd egy újabb váltással a nyugat, amiben benne van a western érzet is, ahogy a kutató Sidney nyomába jár.

A szereposztás remek, nincs is kibe belekötni. Logan Lerman sokkal erősebb volt itt, mint amikor ifjúsági kalandfilm hősnek akarták eladni – ő volt Percy Jackson, akit regénybe imádok, de a filmről inkább ne beszéljünk. A dráma jól áll neki, és most azon se kaptam idegbajt, hogy akarták a 17, a huszonéves és a harmincas alakját külsőben is megjeleníteni. Kyle Chandler hozza azt a karaktert, amit szeretek tőle. Elle Fanning jól mutat Lerman oldalán, és saját jogon is érdekes a karaktere. De van mellettük egy Michelle Monaghan, Blake Jenner is. Azért nagyon durva, hogy Jenner a Glee óta hogyan változott…

A karakterek a filmen is jól felépítettek. Az idősíkok remekül egymásra épülnek, és kirakósként áll össze a történet a csavarokkal. Ahogy fentebb említettem, engem földbe döngölt a vége. Brett – ő a helyes focista, Jenner játszotta – szálán volt, amit kitaláltam, de ott is lett meglepetés. Ami pedig Sidney történetének a vége… azt még mindig emésztem.

Már most mondom, ez lesz a heti SpoilerZóna története, mert ezt ki kell beszélnem/írnom magamból. És itt nem akarom elmesélni a csavarokat. Vannak, ütősek, és de fájnak…

Sok mindent fel lehetne sorolni, milyen nehéz témákat dob fel ez a film. Még csak azt se tudom eldönteni, melyik a legdurvább. Vannak benne gyilkos szülő – gyerek kapcsolatok. Van benne női thrillerbe is beleillő családon belüli zaklatás. Van benne pszichés betegség. Téma az öngyilkosság. Foglalkozik az irodalommal, a magas művészettel és a hírnév kapcsolatával. Bűntudat, önzés, hírnév – mind téma. Gondolkodtat a film, és nagyon éreztet. Vannak benne boldog részek is, de esküszöm azért, hogy a tragédiák még jobban üssenek.

Jó szkript, korrekt színészi játékok, de hogy mennyire sokkolt a vége… jaj.

Lehet egy ilyen filmre azt mondani, hogy tetszett? Jó volt, lekötött és megrázott, de kaptam vele még egy traumát a nyakamba.

 

Sidney Hall eltűnése - 5/4,5 jól szerkesztett, csavaros, megrázó – totál kiakadtam a végén, de ez jó. Lerman is.

https://www.youtube.com/watch?v=2vNZW7NJFBc

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr3214181249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása