Minden napra egy film

Minden napra egy film

Telivérek

2018. augusztus 26. - BBerni86

Barátnős, személyiségbeli gondos, bosszúállós.teliverek.jpg

Lily és Amanda kisgyerekként jó barátnők voltak, de az élet elsodorta őket egymás mellől. Most viszont megint együtt vannak: Amanda korrepetálásra szorul, és Lily lesz a tanára. Mindkét lánnyal sorsfordító események történtek: Lily anyja a férje halála után újra szerelmes lett, férjhez ment, és most együtt élnek a gazdag, de bunkó Markkal, aki mostohalánya és felesége minden tettét kontrollálja. Amanda már beismerten szociopata, aki botrányt kavart azzal, amit a haldokló lovával művelt. Véresen végzett vele, és még képeket is készített. Ahogy a lányok összejárnak, Amanda felveti, ha ennyire gáz Mark, miért nem végeznek vele? A lányok tervezni kezdenek, és egy környékbeli drogdílert próbálnak bevonni. A végére kiderül, nem feltétlenül a szociopatának vannak a durvább ötletei.

Ez meg mi volt? Az a furcsa helyzet állt elő, hogy lekötött a film, néztem, de miután végigértem rajta, a legnagyobb hatása az értetlenségem volt. Egyszerűen nem tiszta, mit láttam és hogyan kellene éreznem magam.

Nem segít az utána olvasás sem. Annyit leszűrtem, a Heathers a mintapélda. Ismerős nem? Akinek tetszett a Heathers, ajánljuk ezt is! De könyörgöm, az a film és a sorozat is elég erősen fekete humorral operál. Ott nem érzem úgy, hogy komolyan kellene vennem őket, bár megvan a szatíra hangnem is.

A Telivérek talán azért ennyire megosztó, mert ez viszont halálosan komolyan veszi magát, ami nekem nehezemre esik. A fekete humora is sokkal visszafogottabb, és gyakran annyira nem is a humor, ami eszembe jut róla. Nekem ez inkább dráma volt. Dráma light.

Adott a két lány, és a köztük levő különös kapcsolat. Első ránézésre Lily a szolid jó kislány, aki nemcsak jól tanul, de csinos is, aki ráadásul nagyon gazdag is. Amanda az, akinek szintén megvan a külsőből és a vagyonból álló előnye, de most éppen botrányhősnő azzal, ahogy a lovát megölte. Ő a rossz. De aztán elkezdi kibontani őket a film, és átalakul az értékítélet. Amanda végig őszinte, és nem rosszat akar, csak nincsenek érzelmei. Egész máshogy közelít a dolgokhoz, mint a többiek. Tulajdonképpen a lovát is azért ölte meg, hogy a súlyos betegségéből szabaduljon. Az, hogy a leggyorsabb módszer egyben brutális is volt nyaktöréssel és vagdalással – az neki nem jelentett érzelmi megterhelést. Amanda nem akar másnak látszani, mint ami. Lily az, aki tele van elfojtott indulatokkal, és nagyon ügyel a látszatokra. Pedig, ahogy megismerjük, rájöhetünk, hogy ő a kegyetlen, az egomán, a hideg.

Mennyire is lehet barátság, ami közöttük kibontakozik? Majd bekerül a képbe Tim is, aki csak a lányok játéka tud lenni. Nem is kap nagy szerepet mellettük.

Nagyon karakterközpontú a film, cselekmény nincs is benne sok. Leginkább ülnek a lányok Lily otthonában, és tanulnak, beszélgetnek, ötletelnek. Aki az eseménydúsabb történeteket szereti, nem ez az ő filmje.

Vannak cserébe jópofa vizuális és filmezési ötletek. Végig téma, Amanda mit tett a lovával. Amikor megmutatja a képeket Lilynek, mi nem látjuk a fotókat. Csak Lily arcát. Ütős.

A két lány két nagyon feltörekvő tehetség, Anya Taylor-Joy és Olivia Cooke hozza jól.

Egyszer érdekes volt, de jobb volt nézés közben, mint utána.

 

Telivérek - 5/3 korrekt színészek és játékok, érdekesnek tűnő történet, egyedi hangulat, túlzottan is.

https://www.youtube.com/watch?v=TPcV_3D3V2A

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr6814200509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása