Minden napra egy film

Minden napra egy film

Philip K. Dicks Electric Dreams

1. évad

2018. október 27. - BBerni86

Jövőbeli, emberi döntéses, technikás, elgondolkoztató.elecric_dreams3.jpg

Az emberek között telepaták élnek, akik képesek mások emlékeibe, gondolataiba lépni. Honor is ilyen nő, aki a rendőrségnek segít egy lázadó nyomára bukkanni, aki olyan csuklyákat készít, melyek lehetetlenné teszik az olvasást. Ross nyomozóval egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de a férfinak is megvannak a maga titkai. (The Hood Maker) Charlie 11 éves, nagyon szereti az apját. De valami megváltozott, Charlie egyre biztosabb benne, hogy az apját lemásolta egy idegen, és harcolnia kell ellene. (The Father Thing) 20 évvel egy nukleáris háború után a megmaradt túlélők le akarják állítani a háború alatt beüzemelt gyárakat, melyek lassan minden erőforrást elhasználnak. Hiszen a jelszavuk: minden lecserélhető. Az emberek nem így gondolják, ha van is egy titok, ami a gyárban vár felfedezésre. (Autofac)

Philip K. Dick az a szerző, akinek a regényeivel folyamatosan próbálkozom, de még mindig nem jutottam el arra a elecric_dreams1.jpgszintre, hogy nagyon odalegyek a sci-fi regényeiért. A novelláit viszont nagyon szeretem, és az Agave ki is adta a szerintem egyik legjobb novelláskötetét, az Elektronikus álmokat. Ezeket a történeteket nézte ki az Amazon is, és egy antológia keretében mind a 10-et meg is filmesítették, és készítettek belőle minőségi sorozatot.

Egy adaptáció esetében mindig fontos kérdés, hogyan viszonyulnak az alapanyaghoz. Dick novellái nem mai csirkék, de még mindig aktuálisak, és döbbenetes, némelyik mennyire előre megjósolta a világ haladásának irányát. De az Amazon nem a jelen kérdéseit akarta feszegetni, hanem ahogy Dick is tette, a jövőét. Így megőrizve a történetek szellemiségét, ha a cselekményt kicsit át is kellett alakítani.

A legtöbb történet esetében remek munkát végeztek. Van benne olyan, mint a fent is említett The Father Thing, ami nem igényelt átdolgozást sem, egy remek, forrásához hű adaptáció lett, abban a horror zsánerben, amit a Stranger Things és Az is képvisel. Meg is lepett, mennyire jól ráéreztek ebben a részben a horror elemekre, okosan és hatásosan építkezve. De ilyen a Human Is, mely az eredetiben is már az űrgyarmatosítás korában játszódott, így nem kellett még jobban a jövőbe helyezni a cselekményt.

Volt, amiben nagyon eltértek Dick történetétől, de a szellemiségét megtartották és nagyon működött is. A Safe and Sound eredetileg a hidegháború korszakának volt fekete tükre. Most a modern technika, az állandó megosztás és hálózatok veszélyeire, és a mögöttük levő manipulációkra tették a hangsúlyt. Új szereplők, új történet, de egyezik a mondandó. Az Autofac, a The Hood Maker is kapott új szálakat, még agyalósabb és ütősebb lett tőle az anyag. Talán szórakoztatóbb is.

De volt, amivel nem tudtam mit kezdeni. Szerencsére ilyen 1-2 volt, ami 10 részből nem rossz arány. Ha nem ismertem volna az eredeti novellákat, talán ezekkel is jobban megbékélek.elecric_dreams2.jpg

Mind a 10 részt jellemzi a nagyon erős látványvilág. Látszik, hogy komoly pénzekből készült, és szép is az eredmény.

A stábon se spóroltak, minden részben ismert arcok tucatjai fedezhetőek fel. Jól is játszanak.

A novellák tehát elérhetők magyarul, a sorozat tudtommal még nem, de érdemes akár angolul is belevágni. A novellák és a sorozatrészek is tartalmasak, jók, szórakoztatóak.

 

Electric dreams - 5/4,5 szórakoztató és elgondolkodtató, erős színészekkel és játékkal, remek látványvilággal.

https://www.youtube.com/watch?v=RtX_LVwEJhA

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr214324477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása