Minden napra egy film

Minden napra egy film

American Vandal

2. évad

2018. november 25. - BBerni86

Középiskolás, nyomozós, zaklatós.

Sam és Peter videó, melyben az iskolai rongálások ügyét nyomozták ki, olyan sikeres lett, hogy több kamasz is megkereste őket lehetséges nyomoznivalókkal. A fiúk a St. Bernardine katolikus iskola esetét választották ki. Egy magát Kulafantomnak nevező egyén sorozatban iskolai merényleteket hajtott végre: hashajtót tett a limonádéba, american_vandal.jpgami diákok tucatjait alázta meg ebédnél. Egy iskolai sport bulin a konfetti szórók szárított ürüléket szórtak konfetti helyett. Egy pinyátából sem cukor dőlt a játszó diákokra. Az esetekért egy Kevin nevű srácot tartóztattak le és ítéltek el, de egyes diákok szerint őt csak az igazgatónő kényszerítette beismerésre, és ártatlan. Mert az eset mögött az iskola kosárcsapatának sztárja, DeMarcus áll, akit védenek minden eszközzel, akár egy ártatlan fiú tönkretételével is. De mi az igazság?

Nem állítom, hogy a Netflix nem tud mellélőni. Sajnos, filmek terén elég sok olyat találok a kínálatukban, amitől messze többet vártam, mint amit végül láttam. De sorozatok terén még mindig nagyon színvonalasak, és az egyik kedvencem tőlük a 2. évaddal jelentkező American Vandal. Ki is fejtem, miért!

Kezdjük ott, hogy sikeresen folytatták a koncepciót. Megújultak, miközben mindent meg tudtak tartani, amit szerettem az első évadban. Külön díjaztam, ahogy arra is kaptunk egy magyarázatot, hogy került ez a sorozat a Netflix kínálatába. Nagyon ügyesen kitalálták, hogy el lehessen hinni, hogy ez valóban létező eset és dokumentum sorozat. Ahogy egyes regények el akarják hitetni magukról, hogy igazi napló, amit a szerző megtalált és kiadott, itt tényleg működik a keret.

Megint a már ismert kettős kezd nyomozni egy iskolai ügyben, és dokumentálják a tetteiket és a bizonyítékaikat, következtetéseik. Megint itt a tábla, rajta a gyanúsítottak, indítékok és összefüggések. Nagyon krimis, benne van abszolút a zsáner példatára. Kutatnak, tanúkat és résztvevőket hallgatnak ki, bizonyítékokat elemeznek, és következtetéseket vonnak le. Meg lehet tanulni a sorozatból, hogyan kell egy tézist felállítani és visszaellenőrizni. Ugyanakkor ez egy ifjúsági széria is, így a krimi mellé jól illeszkedik ez a zsáner is, és a kettő kifejezetten ütős egyveleget tud alkotni. (Az eset egyszerre tabudöntő és nagyon ifjúsági is.)

Nagyon szerettem a nyomozást is, de a sorozat attól tud ilyen megragadó lenni, ahogy valós és a mindennapi kamaszok életét meghatározó jelenségeket és érzéseket is tárgyal. Nem akarom lelőni a sorozat poénját, de egy olyan témát vesz elő nagyon hatásosan, amiben benne élünk, és már nem csak a kamaszok. Hogy az életünk mennyire digitálissá vált, hogy képet alakítunk ki magunkról online megjelenésünkkel, és ez mennyire sebezhetővé tesz. De hát nem ilyen minden nagy találmány? Jól használva csodákra képes, de rossz kezekben jön a totális pusztulás.

De részek szintjére lebontva is mindig kapunk valamit, amin elgondolkozhatunk. Az iskolai politika, a bűnbakgyártás. A mindennapi piszkálódások hatásai. Barátságokat megrontó sérelmek. A magány – idén remekül megmutatták, miért lesznek egyesek bohócok.

Vizuálisan továbbra is nagyon ötletes, és biztos kézzel választották a színészeket is.

Bár jó a kritikai visszhang, 3. évad nem lesz sajnálatomra. Erős évad volt, tudom ajánlani!

 

American Vandal - 5/4,5 még mindig ötletes, látványban és történetben is, jó kamasztörténet, mondanivalóval.

https://www.youtube.com/watch?v=jwrr6aIWeus

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapmozi.blog.hu/api/trackback/id/tr8814391146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása